Bőrápolás nyár végén

Milyen elváltozások, tünetek érdemelnek nagyobb figyelmet bőrápolásunkban a nyár végén?

bőr, anyajegy, napfény, bÅ‘r | InforMed Hírek14   InforMed | Kiss, Zs.

Szeptember elején bőrünk veszít napsütötte barnaságából, javulni kezd a nyári szeborrhoea (faggyúmirigy-túlműködés) és akné. A fényérzékenyeknek gyakran még most is vigyázniuk kell és fényvédővel védeni kell a bőrüket. Az intenzív napsugárzás enyhülésével a bőr zsírosodása is fokozatosan csökken, hiszen már nem kell annyira védeni a kültakarót a napfény szárító hatásától. A nyáron használt kozmetikumokat is fokozatosan át kell váltani - bőrtípustól függően - az őszi időjárásnak megfelelőre.

Festékfoltok a bőrön

A festékfoltok közé tartoznak a szeplők, melyek lehetnek közönséges, apró elemű barna foltok az arcon, orron, fehér bőrűeken karokon, a törzs felső részén vagy akár testszerte. A képződésükre hajlamosító örökletes tényezőkön változtatni nem tudunk, de a fénybehatás csökkentével érdemes a fényvédelem mellett a halványító kezelést is elkezdeni. Többféle bőrhalványító ecsetelő, krém, gél stb. létezik, ajánlhatja kozmetikus vagy gyógyszerész is.

Aki allergiás hajlamú, ügyeljen arra, hogy allergénmentes készítményt alkalmazzon. (Pl. vannak higanyos halványítók, melyet higanyérzékenyek nem használhatnak.)

Az óriásszeplők, melyek az évek során elszenvedett napégések és erőteljes fényhatások következményei, elsősorban a kézfejeken, alkarokon, háton, mellkason láthatók. Néha arcon is kialakulhat egy-két nagyobb, halványbarna folt, mely önmagában nem jelent problémát, de bizonyos esetekben figyelemfelkeltő jeleket mutathat.

Ha az elváltozás éles, karélyos szélű, „lóherelevél alakú”, sötétbarna, szélén lassan terjedő folt, esetleg a közepén vagy szélén egyenetlenné, göbcséssé, csomóssá alakul, akkor mindenképpen lássa bőrgyógyász szakorvos.

Nem keverendő össze a teljesen jóindulatú és ártalmatlan időskori "szemölccsel", mely rendszerint körömnyi, kerek vagy ovális, halványbarna, kissé kiemelkedő és tetején száraz, morzsás tapintatú, ritkán viszkető elváltozás. Ez utóbbi családi hajlamon alapuló, szaporodik - korral, napsugárzás hatására - a nyakon, törzsön, ritkábban arcon, végtagokon. Ha panaszt okoz, begyullad, mutassuk meg szakembernek.

Anyajegyek

A festékes elváltozások közé sorolandók az anyajegyek, elsősorban a barnán pigmentáltak. A napsütés hatására „mozoghatnak”, kellemetlenkedhetnek, de ez nem minden esetben a daganatos átalakulás jele. Természetesen a panaszt okozó festékes anyajegyet minél előbb mutassuk meg szakorvosnak, aki dönthet az eltávolítás szükségességéről.

A hámból kiinduló, terjedés, növekedés miatt rosszindulatúnak minősülő, de áttétet nem adó, népi nevén bazalióma is lehet pigmentált, így megtévesztheti a laikust, aki festékes anyajegynek nézheti. Szemben a festékes anyajegyekkel, tenyéren, talpon és a nyálkahártyákon sosem fordul elő. általában jellemző rá a gyöngyházfényű, lassan terjedő szegély, mely elkülöníti az anyajegytől. A közepe kifekélyesedhet és egy nem gyógyuló "seb"; keletkezik a helyén. Eltávolítása mindenképpen javasolt, mivel ritkán ugyan, de roncsoló, gyorsan a mélyebb szövetekbe törő, nehezen uralható daganattá alakulhat.

Minden daganatra gyanús elváltozás legbiztosabb kezelési módja az eltávolítása. A festékfoltok, szeplők eltüntetésére alkalmazhatunk vény nélkül is kapható készítményeket, természetesen betartva a gyártó által javasolt használati utasításokat. Kérhetjük szakember segítségét is. A mélyhámlasztásos halványító kezelések csak orvosi felügyelettel végezhetők, illetve egyes esetekben engedélyezett kozmetikusoknak is.

| bőr, anyajegy, napfény
2017-08-13 00:16:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop