Gyengéd bőrápolás érzékeny bőrűeknek

A nők többsége nem érzi jól magát a bőrében, mert az viszket, ég, feszül, könnyen kipirosodik, vagy túl zsíros. Csak a kímélő tisztítás és célirányos ápolás segíthet rajta.

bőrápolás | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(5):56-57   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Közvélemény-kutatás szerint a nők 50-60%-a érzékenynek vagy nagyon érzékenynek tartja bőrét. Az érintett nők szinte az összes kozmetikumot ismerik, sokat közülük ki is próbáltak. Ennek ellenére továbbra is viszket, feszül, kivörösödik a bőrük, és valamennyi kezelésre irritációval reagál. Egy francia kozmetikai konszern tudni akarta ennek pontos okát, ezért egy angol kórházban kétéves, nagyszabású vizsgálatba kezdett "érzékeny bőr" témában. A kutatók által kiküldött kérdőívekre több mint 2000 nő válaszolt. Többségük az érzékeny bőr objektív ismertetőjegyeire mutatott rá. Az ezt követő tesztre 152 nőt választottak ki, akiknek bőrét capsaicin nevű ingeranyaggal kezelték. Az eredmény: a bőr kétféle "viselkedését" állapították meg.

A tesztszemélyek 51%-a az ún. szenzitív típusba tartozott. Ennél a bőr igen erősen reagál az időjárásra, a szélre, hidegre vagy a napsütésre. Nekik inkább szubjektív érzeteik voltak, mintha égne, viszketne, feszülne a bőrük. Észlelhető bőrelváltozást náluk nem állapítottak meg.

A tesztszemélyek 34%-a ezzel szemben érzékenyen reagált a kozmetikumokra és a vízre. Náluk objektíven felismerhető elváltozások mutatkoztak, mint a bőr kivörösödése, tisztátlansága. Ök a "reaktív" típusú csoporthoz tartoznak.

ÉRZÉKENY BŐR

A védőfunkció erősítése

Mikroszkopikusan felismerhető, hogy az érzékeny bőr nem igazán "tömör". Védőfilmje gyenge, sőt helyenként szakadt, és a szaruréteg vékony, rendezetlen. A káros anyagok behatolhatnak, a belső alkotórészek pedig veszendőbe mehetnek. Ilyenkor a szakember hibás védőfunkcióról beszél. Az érzékeny bőr állandó veszélyben van. Könnyen kiszárad, érdessé válik, elveszíti nedvességmegkötő anyagait és a zsírokat.

Az érzékeny bőr számára tehát a védőfunkciót erősítő helyes bőrápolásra van szükség. Legfontosabb a kímélő kezelés. Csak speciális termékeket szabad használni, melyek lehetőleg kevés alkotórészt, és sem színező-, sem konzerválóanyagokat nem tartalmaznak. Az ápolószereknek nedvességgel és zsíranyagokkal kell a bőrt táplálniuk.

FONTOS! A bőr tisztításánál kerülni kell a dörzsölést, nyomást. Legyen óvatos a fürdőidényben is: a nap és a klórtartalmú víz egyáltalán nem tesz jót az érzékeny bőrnek.

ZSÍROS BŐR

A túlzott faggyúképződés megakadályozása

A zsíros bőr egészen más probléma elé állít bennünket. A legtöbben pubertáskorban találkoznak vele, amikor a faggyúmirigyek hormonális hatásra túl sok faggyút termelnek. Nem mindenkinél cseng le azonban ez a probléma a pubertás végével. Negyvenévesek, sőt idősebbek is szenvedhetnek tőle. A zsíros bőr hajlam kérdése is lehet. Az állapot rosszabbodhat magas hőmérséklet, helytelen táplálkozás, stressz, bizonyos gyógyszerek és hormoningadozás hatására.

A bőrnek zsírra van szüksége. A zsír friss kinézetet biztosít, visszatartja a nedvességet, véd a ráncosodástól. A túl sok zsír szépészeti probléma is. A csillogó arc, az elhalt hámsejtek, kitágult pórusok, mitesszer, ami még felnőttkorban is pattanássá alakulhat, érdes bőrfelület - nem éppen vonzó látvány.

A zsíros bőr ápolására kifejlesztett speciális készítmények a túlzott faggyúképződés ellen hatnak, s nem tartalmaznak zsíros alkotórészeket. Fertőtlenítő hatásúak, megkötik a nedvességet a bőrben, a panthenol pedig az irritáció ellen hat.

Tipp: ezeket az ápolószereket gondosan és rendszeresen kell használni. Az ápolás alapos tisztítással kezdődik. Ez megtisztítja a bőrt, és csökkenti a nedvességmegkötő anyagok eltávozását. Majd faggyúelnyelő anyagú ápolókrémmel kell bekenni a bőrt. Végül olyan hatóanyagú ápolókrémre van szükség, mely csökkenti a faggyútermelődést, megelőzi a mitesszerek kialakulását, puhítja és tisztítja a bőrt, a speciális, folyékony púder pedig egyenletessé teszi az arcot. Nagy jelentősége van a pigmenteknek, melyek nem engedik a mitesszerek kialakulását.

J. Zs.

MAKE-UP ZSÍROS BŐRRE

A tisztátlan, zsíros bőr alapozással eltüntethető. Fontos, hogy a megfelelő szert használja. A hagyományos alapozók finoman elosztott pigmenttestecskékből állnak, melyeket egy zsírtartalmú alapba dolgoznak be. Ez az amúgy is túl zsíros bőr számára problémát okoz. A durva pigmenttestek eltömíthetik a pórusokat. Ezért jobb a speciálisan zsíros bőrűeknek készült alapozó, mely nem tartalmaz zsírt. A pigmenttesteket úgy kezelték, hogy azok nem tömítik el a pórusokat.

ÍGY VÁLASSZUNK NAPSZEMÜVEGET!

Védjen: 400 nanométeres sugárhosszúságig kell védenie egy normális UV-szűrős szemüvegnek. Figyeljen arra, hogy az üveg sötétségének nincs köze a szűrőhatáshoz, ellenben a sötét üveg arra ösztökéli pupillánkat, hogy nyitva maradjon, így kitárulkozik a káros sugaraknak.

Jól lássunk benne: vannak külön síelésre, külön tengeri napfényhez kifejlesztett szemüvegek. Ha ön év közben is - nagyon helyesen - viseli az utcán szemüvegét, akkor világosabb, szürkés színnel árnyalt üvegűt válasszon.

Ügyeljünk a megfelelő méretre Nem jó, ha keskeny keretet választ, hiszen így a lencse mellett túl sok káros sugárzás érheti - még behunyt szemét is.

Stabil legyen a keret: A magas nikkeltartalmú keretek kiválthatnak bőrpirosodást, de vannak olyan bőrbarát műanyagok, amelyekből már megfelelően stabil kereteket gyártanak. Mindkét szempontra figyelünk.

Színezett üveg? A mostani divatos világoskék vagy rózsaszín nem napszemüvegnek való. A sárga már talán. A szemnek legalkalmasabb a szürkés-zöldes-barnás árnyalatok valamelyike.

Legyen használható autóvezetésnél is: vagyis ne szűrje meg a piros és a zöld színeket, de a sárga és a kék (rendőrségi, tűzoltósági stb. megkülönböztető jelzések) felismerését se akadályozza.

| bőrápolás
2003-04-30 23:01:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop