Gyerekek a napon

A nyaralás örömeit néha már pár nap után üröm váltja fel: fájdalmas leégések formájában. A gyerekkorban károsodott bőr később súlyos gondokat okozhat.

gyerekek, napozás, ultraviola sugarak | InforMed Hírek14   InforMed

A gyermekek bőre még sokkal vékonyabb, így érzékenyebb, mint a felnőtteké. Védekező mechanizmusai és a bőr pigmentációja még nem fejlődtek ki eléggé. Ezért az ultraviola sugarak könnyen a bőr mélyebb rétegeit is elérhetik. A gyerekkori leégés ezért különösen veszélyes! Már egy "leégett" kar is a kisgyermek testfelületének 25%-át teheti ki.

A gyermek bőre nem "felejt"!

A gyermekkori leégések gyengíthetik a fejlődő immunrendszert is. így megnő a bőrrák kialakulásának rizikója. A napozószerek már az első naptól elengedhetetlenek, ha a gyermekek a szabad levegőn tartózkodnak.

Egyéves korig a kisgyerekeket egyáltalán ne tegyük ki közvetlen napsütésnek! Szellős ruhába bújtatva, kalappal a fején csak árnyékos helyen tartózkodjanak. Kétéves korig se menjenek ruha és sapka/kalap nélkül a napra, és a fedetlen testrészeiket feltétlenül kenjük be napozószerrel!

A gyerekek, függetlenül bőrtípusuktól, csak 5-10 percig képesek védekezni a nap káros sugarai ellen, utána leégnek. Ezért legalább 15-ös fényvédő faktorú napozószert használjunk bőrük ápolására. A déli órákban - 11.00-től 15.00 óráig - a strand tabu, hiszen a nap ilyenkor jár a legmagasabban, és így nagy a leégés veszélye. Egyéb napszakokban is védekezzünk napernyővel és fejfedővel a direkt sugarak ellen.

Játékszabályok a napon

Mivel a gyerekek legszívesebben egész nap a strandon játszanának, fontos, hogy a napozószer víztaszító legyen, és magas fényvédő faktorral rendelkezzen.

A megbízható védelmet UVA és UVB filterek, valamint mikropigmentek biztosítják. Az illat- és konzerválószerek feleslegesen irritálhatják az érzékeny bőrt. A fényvédő filter az optimális hatását csak kb. fél óra elmúltával fejti ki. ezért a naptejjel már 30 perccel a napozás előtt kenjük be a bőrt!

Az izzadás, fürdés, törölközés következtében "elhasználódott" filtert rendszeres újra krémezéssel pótoljuk! Az ismételt krémezéssel azonban nem kezdődik előröl a védettség, ezért kerülni kell a napot.

Sok gyerek nem szívesen engedi bekenni magát, ha nem azt látja, hogy szülei is ugyanezt teszik. Fontos ezért, hogy a szülők jó példát mutassanak! A felnőttek bőrét is óvni kell a napfény okozta károsodástól.

Hogy milyen napozószereket használjunk, az a bőrtípustól és az azzal összefüggő egyéni védekezési időtől függ, ezért minden családtagnak egyénre szabott napozószerre van szüksége. Fontos az is, hogy a nyaralásra elegendő napozókrémet vagy napolajat vigyünk magunkkal, mert az érzékeny bőr gyakran kellemetlen tüneteket produkál a napozószer megváltoztatásakor.

| gyerekek, napozás, ultraviola sugarak
2018-06-03 21:54:43
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop