Harc a ráncok ellen – haszontalan és célravezető megoldások

Rengeteg trükköt próbálunk meg bevetni az öregedés kellemetlen jelei, a ráncok ellen. Melyik működik, és melyik nem?

szépségápolás, ráncralanítás, ránc | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.
 
Harminc éves kor után megjelennek először az apró szarkalábak, majd egyre több helyen és egyre mélyebben a ráncok is az arcunkon. Ha valaki egészségesen táplálkozik, eleget alszik, és hidratáló napvédő krémet használ, bizonyos fokig megőrizheti bőre frissességét, de ettől még 50 éves korában nem fog 35-nek kinézni.

Akik drámai módon szeretnék visszafordítani az időt, azok számára többféle műtéti és más gyógyszeres lehetőség is adott, az arcfelvarrástól a különféle injekciós kezelésekig. Van azonban egy sor otthon is alkalmazható eljárás, ám ezek közül a legtöbb mögött semmiféle tudományos tény nem áll.

Gyümölcs és más maszkok
Sokszor mintha bébiételt kennénk az arcunkra, szétnyomkodott banán, méz, túró. A bőrgyógyászok szerint egyik sem tudományosan megalapozott. Az ananászos hámlasztás valóban eltávolítja az elhalt sejteket, de ha olajjal kenjük be utána, az eltömi a pórusokat.

Arctorna
Ha grimaszokat vágunk, attól csak még mélyebbek lesznek a ráncaink. Nincs rá bizonyíték, hogy ugyanúgy lehet felépíteni az arc apró izmait is, mint a bicepszet.

Elektromos kezelések
Van, hogy használnak az arcizmot serkentő elektromos impulzusok, de hatásuk csak rövid ideig érvényesül.

E-vitaminos krémek
Tucatjával vannak forgalomban a különféle összetevőket tartalmazó krémek, a leggyakoribb az E-vitamin. Sajnos ezzel sem előzhető meg a ráncok kialakulása, viszont van, akinél allergiás kiütéseket okoz.

Mi az, ami segít (a plasztikai sebészen kívül)?

A bőrgyógyászok a Retin A vagy Renova néven forgalomba kerülő tretinoint tartalmazó készítményeket ajánlják. Vény nélkül kisebb, vényre felírva nagyobb koncentrációban is kaphatók. Hatásosak lehetnek még az alfa-hidroxilsav felhasználásával készült krémek, ezek hámlasztják a bőrt és serkentik az új rostok kialakulását.

Segíthetnek a C-vitamint és aminosavakat tartalmazó krémek is, mert fokozzák a kollagén termelődését.

Mint minden más területen, itt is fontos a megelőzés, az UVA sugárzás (az UVB nem!) nagy mértékben öregíti a bőrt, használjunk hát ezt kiszűrő napvédő készítményeket, és legalább 30-as faktorszámút.


| ránc, szépségápolás, ráncralanítás
2019-11-14 11:41:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop