Harc a ráncok ellen – haszontalan és célravezető megoldások

Rengeteg trükköt próbálunk meg bevetni az öregedés kellemetlen jelei, a ráncok ellen. Melyik működik, és melyik nem?

ránc, szépségápolás | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Harminc éves kor után megjelennek először az apró szarkalábak, majd egyre több helyen és egyre mélyebben a ráncok is az arcunkon. Ha valaki egészségesen táplálkozik, eleget alszik, és hidratáló napvédő krémet használ, bizonyos fokig megőrizheti bőre frissességét, de ettől még 50 éves korában nem fog 35-nek kinézni.

Akik drámai módon szeretnék visszafordítani az időt, azok számára többféle műtéti és más gyógyszeres lehetőség is adott, az arcfelvarrástól a különféle injekciós kezelésekig. Van azonban egy sor otthon is alkalmazható eljárás, ám ezek közül a legtöbb mögött semmiféle tudományos tény nem áll.

Gyümölcs és más maszkok
Sokszor mintha bébiételt kennénk az arcunkra, szétnyomkodott banán, méz, túró. A bőrgyógyászok szerint egyik sem tudományosan megalapozott. Az ananászos hámlasztás valóban eltávolítja az elhalt sejteket, de ha olajjal kenjük be utána, az eltömi a pórusokat.

Arctorna
Ha grimaszokat vágunk, attól csak még mélyebbek lesznek a ráncaink. Nincs rá bizonyíték, hogy ugyanúgy lehet felépíteni az arc apró izmait is, mint a bicepszet.

Elektromos kezelések
Van, hogy használnak az arcizmot serkentő elektromos impulzusok, de hatásuk csak rövid ideig érvényesül.

E-vitaminos krémek
Tucatjával vannak forgalomban a különféle összetevőket tartalmazó krémek, a leggyakoribb az E-vitamin. Sajnos ezzel sem előzhető meg a ráncok kialakulása, viszont van, akinél allergiás kiütéseket okoz.

Mi az, ami segít (a plasztikai sebészen kívül)?

A bőrgyógyászok a Retin A vagy Renova néven forgalomba kerülő tretinoint tartalmazó készítményeket ajánlják. Vény nélkül kisebb, vényre felírva nagyobb koncentrációban is kaphatók. Hatásosak lehetnek még az alfa-hidroxilsav felhasználásával készült krémek, ezek hámlasztják a bőrt és serkentik az új rostok kialakulását.

Segíthetnek a C-vitamint és aminosavakat tartalmazó krémek is, mert fokozzák a kollagén termelődését.

Mint minden más területen, itt is fontos a megelőzés, az UVA sugárzás (az UVB nem!) nagy mértékben öregíti a bőrt, használjunk hát ezt kiszűrő napvédő készítményeket, és legalább 30-as faktorszámút.

Newsweek
| ránc, szépségápolás
2008-03-31 09:34:10


Fiatalodjon – plasztikai műtét nélkül

Az időt, sajnos, nem lehet megállítani, mire ezt a cikket elolvassa is idősebb lesz. De csalni lehet egy kicsit. És most nem a plasztikai műtétekről lesz szó. Hat egyszer...


Tökéletes férfiak

Ha sok mindenben nem is, egy dologban a férfiak utolérni látszanak a nőket. Ők is úgy érzik, törekedniük kell arra, hogy testük minél tökéletesebb legyen, ez azonban g...


Tudnivalók a tetoválásról

A tetoválás mostanában egyre népszerűbb, a 18-30 évesek mintegy 40 százaléka tetováltatja magát. Bármilyen meglepő is, a tetováltak 65 százaléka nő. Mielőtt valaki...


A ráncokról

Bár a ráncos arcbőr sokak szerint a bölcsesség jele, a legtöbb ember köszöni, inkább nem kér belőle. Manapság rengeteg termék hirdeti magáról, hogy használóit seg...


Tények és tévhitek az őszülésről

Ha megjelennek az első ősz hajszálak, sokan arra gondolnak, biztos a kimerítő munka, az alváshiány, vagy akár a gyerek az oka.