Hirdetés

Hova bújtak a kórokozók?

Nem ön az egyetlen, aki fél a baktériumoktól. A mizofóbia gyakori, és egyre súlyosbodik, ahogy a rohanó életben lerövidül a takarításra szánt idő. A félelmet lecsökkentheti, ha tudjuk, hogy hol rejtőzködnek a kórokozók, ott alaposabban kitakaríthatunk. A kutatási eredmények nem egyeznek teljesen, de van néhány olyan pont, ahol a megbúvó ellenséget sikeresen nyakon csíphetjük.

higiéne, tisztaság, baktérium |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

1. Mosogatószivacs

Egy mosogatószivacs akár 20 000 baktériumot is tartalmazhat négyzetcentiméterenként, derült ki egy 2007-es vizsgálatból. Hogy mitől olyan koszos? Sokszor több célra is használjuk ugyanazt a szivacsot, és sokáig nem cseréljük ki, a baktériumoknak van idejük osztódni. A szivacs nedves környezete ideális táptalajnak minősül.

Gyakori a szivacs átszennyezése is: például a húsvágó deszka elmosogatása után még egy étel elkészítésénél is használjuk. Egy közönséges szivacs nagy valószínűséggel tartalmaz Salmonellát és Campylobactert, mind a kettő súlyos hasmenést tud okozni.
A megoldás: legalább hetente cseréljük a szivacsot, vagy tegyük a mosogatógépbe, vagy áztassuk hipóban 15 percig.

2. Mosogató

Akár üres, akár teli, a mosogató kész baktériumtenyészet. Sok ételt itt készítünk elő, a lefolyóban pedig akár 80 000 baktérium is kimutatható négyzetcentiméterenként.
Megoldás: a mosogatóvíz szappantartalma nem segít a helyzeten. A hipó és víz már hatékonyabb, tíz perces behatási idő javasolt.

3. Csapok

A konyha és a fürdőszoba csapjai is baktériumfogók. A konyhai csapokon négyzetcentiméterenként kétezer, a fürdőszobai csapokon ezer kórokozó mutatható ki.
Megoldás: takarításkor használjon fertőtlenítő tisztító sprayt. A konyhában naponta, a fürdőszobában legalább hetente szükséges takarítani.

4. Dolgozószoba

Otthon a dolgozószobában több baktérium van, mint a munkahelyünkön. Sok esetben olyan kórokozók is vannak otthon, amelyek súlyos bőr- és tüdőfertőzéseket hozhatnak létre, és a munkahelyeken egyáltalán nem mutathatók ki. A legszennyezettebb helyek a billentyűzetek, egerek, telefonok és íróasztalok. A nagyobb szennyezettség oka talán az, hogy otthon többet esznek az emberek az íróasztaluknál, így gyakorlatilag „büfét nyitnak” a kórokozók számára.
Megoldás: hetente egyszer fertőtlenítő takarítás.

5. Vécékagyló

Nem meglepő: ez a kategória győztese, félmillió kórokozóval négyzetcentiméterenként. Azonban a konyhák összességében szennyezettebbek. Egy vágódeszkán kétszázszor annyi bélbaktérium tenyészik, mint a vécé ülőkéjén.
Megoldás: a vécén a kórokozók biofilmet alkotnak, ezt a csúszós réteget hipós vízzel lehet eltávolítani.

6. Fürdőkád

Itt sem jelent védelmet a szappanos víz: a lefolyóban négyzetcentiméterenként 18 000 kórokozó él.
Megoldás: nagy lökés tisztítószer vagy hipós víz.

7. Zuhanyzófüggöny

A lerakódott szappanban Sphingomonas és Methylobacterium törzsek élnek, ezek már hathónapos használat után kimutathatók. Mind a két baktérium betegséget okozhat olyanoknál, akik valamilyen immunbetegségben szenvednek, vagy bármilyen okból kifolyólag hajlamosak a fertőzésekre.
Megoldás: rendszeres tisztítás és csere.

8. Friss mosás

Mit csinálnak a mosógépben? Szennyezik a ruhákat. A friss mosás tisztának látszik, de ez becsapós: a Hepatitis A vírusok könnyedén túlélik a mosást, és a mosógépben túlélve beszennyezik a többi ruhát is.
Megoldás: hipó és szárítás. A hipó a kórokozók közel 100 %-át elpusztítja, a szárító programok is hatásosak ugyanúgy, ahogy a forró vizes öblítés. Érdemes külön mosni a felnőttek és a gyerekek ruháit.

9. Porszívó

A porszívók keféje sok esetben bélbaktériumokkal szennyezett. Ezen nem lehet segíteni, egyszerűen hagyjuk a nagyon szennyezett helyek porszívózását a takarítás végére.

10. Ágyak

A matracban és a párnákban poratkák élnek, de az ágyneműben penész és spórák is lehetnek. A matrac belsejében mindenféle emberi váladék kimutatható, széklet ugyanúgy, mint izzadság vagy ondó. A hálószobák szennyeződése a szénanátha egyik leggyakoribb oka, a poratkák is jelentős problémát jelentenek.
Megoldás: Használjon nem áteresztő külső huzatot a matracokon és a párnákon. Mossa ágyát gyakran olyan hőfokon, ami elpusztítja a kórokozókat.

WebMD
higiéne, tisztaság, baktérium

2009-09-27 20:28:51

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop