Kozmetikumok pró és kontra

A különböző krémek és festékek - amennyiben problémát okoznak - leggyakrabban allergiával "lepnek meg" bennünket. Ezért minden esetben, ha új készítménnyel találkozunk, először próbáljuk ki karunk belső oldalán, hogy nem vagyunke allergiások rá. Erről 24 óra elmúltával győződhetünk meg. Az illatot biztosító parfümök sokszor okozhatnak bőrszárazságot, húzó, égő érzést piros, apró kiütések kíséretében.

bőrápolás, kozemtikum, Bőrbetegségek, bőrbetegség, Bőr betegség, Bőr megbetegedés, festék, smink | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Csumpilla, J.
Ha jobban belegondolunk, nem is olyan egyszerű dolog a bőrápolás. Ami egyszer gyógyír, máskor rossz hír a bőrünknek! Ahogy az évszakok, éppúgy bőrünk igényei is változnak. Éppen ezért nagyon oda kell figyelnünk, hogy egyegy kozmetikum mikor, milyen mennyiségben és mely életkorban kerül a bőrünkre! Természetesen ahhoz, hogy ne vétsünk önmagunk ellen, ismernünk kell szervezetünket és számunkra küldött jelzéseit is. Emellett nem árt, ha kritikus szemmel olvassuk a testápolásról szóló cikkeket, s nem ugrunk be egyből a látványos reklámoknak sem. Akik olvassák cikkünket, ehhez kapnak segítséget.

Az érzékeny bőrűek különösen figyeljenek oda, hogy túlillatosított készítményeket ne használjanak! Ha a krémünkben természetes az illatosító anyag vagy aroma, akkor is körültekintőnek kell lennünk, mert a gyógyító aromáknál sem mindegy, mikor és milyen bőrre alkalmazzuk azokat.

Másik fontos kérdés, milyen az adott termék olaj, illetve víztartalma? Sok hölgynek okoz kozmetikai bőrproblémát, hogy nem a számára megfelelő krémet választja, használja. Ami a barátnőmnek jó, nekem már nem biztos! Ne feledjük az élet egyik csodáját, hogy mindannyian különbözőek vagyunk. Másmás tulajdonságokkal rendelkezünk. Ezt a bőrápolásnál is figyelembe kell vennünk.

TÉVHITEK ÉS IGAZSÁGOK

Ha valakinek száraz és érzékeny a bőre, mégis tele van pattanással, leggyakrabban száraz, érzékeny bőrre való terméket vásárol. Pedig ez tilos! Ugyanis ez a korpás, szeborreás bőr, amelyre az a jellemző, hogy a felszíne száraz, érdes tapintású, hámlékony. Ugyanakkor nehezen ürülő és gyógyuló mitesszerek, pattanások éktelenkednek rajta. Ha erre a bőrtípusra nem a megfelelő krém kerül, még fokozottabb faggyútermelődéssel és gyulladással "válaszol". Bár az érzékeny bőrre készült krémek a pattanások udvara körül megjelenő pirosságot csökkentik, ám olyan olajokat is tartalmaznak, amelyek egy része zsírosítja a bőrt, másik része pedig fel nem szívódó olaj (a valóban érzékeny bőrűeknél ez egy filmréteget képez, és védi a bőrt a környezeti hatásokkal szemben. Ez eltömíti a pórusokat, így fokozza a bőr gyulladását.

A kollagénes szemránckrémek igen népszerűek, mert megelőzik a ráncosodást és rugalmassá, hidratálttá teszik a bőrt. De vigyázat! A fehérjeérzékenyeknél gyakori a kollagénallergia, ami könnyezés, égő érzés, ödéma és bőrpír formájában nyilvánulhat meg.

Szemüvegesek, figyelem! Minden krém használata után várni kell minimum 5 percet, mert a krém a bőr melege és a benne lévő aromák hatására erőteljes párolgásnak indul, a feltett szemüveg pedig lezárja a pára útját, így az belekerül a szembe, és könnyezést okozhat.

A pattanásos bőr kezelésének komoly problémája a túlszárítás! Valóban fontos az érintett bőrfelület alapos tisztítása, a pattanások helyi fertőtlenítése, de ha mindez az egész arcra kiterjed, veszélyes lehet. Ugyanis az agy olyan információt kap, hogy száraz a bőr, így még fokozottabb zsírosodással válaszol! Ezért mindenkinek azt javaslom, hogy kérje ki szakember véleményét, milyen, pattanásos bőrre készült termékek vannak, s ezek közül melyek nem zsírosítják, ugyanakkor hidratálják a bőrt. Aki a pubertáskorban túlszárítja a bőrét, később korai ráncosodásra számíthat.

A bőr radírozása nagyon egészséges, de nem mindennap, mert az a bőr túlhámosodásához vezethet! Különösen vigyáznunk kell a gyümölcssavas peelingeknél, amelyeket nyáron tilos használni. Hatásukra a bőrünk fényérzékennyé válik, s így a napfény komoly károkat - májfoltokat, pigmentációt - okozhat.

Szoláriumozáshoz, napozáshoz csak olyan készítményeket használjunk, amelyeket szigorúan erre írtak elő. Kerüljük a sok bergamottolajat tartalmazó szereket, mert a bőrünkön pigmentfelhalmozódást okozhatnak, a nyár elmúltával pedig túlpigmentáltság miatt lényegesen idősebbnek tűnhetünk a korunknál. Napozáskor, szolárium előtt ne használjunk parfümöt, mert a bőrön maradandó pigmentelváltozásokat okozhatnak.

Égési sérülések, bőrgyulladások, zúzódások, rándulások okozta panaszok esetén legjobb, ha kamillaolajat és cinkoxidot tartalmazó krémet használunk. Ilyen például a "kék kenőcs", azaz a Dermin, ami gyorsan csökkenti a fájdalmakat és a bőrpírt, ráadásul segítségével a felületi hámsérülések gyorsabban és szebben gyógyulnak.

Ha önbarnítót használunk, ügyeljünk az egyenletes felkenésre. Majd a kezünket alaposan mossuk meg, mert különben tenyerünk sárgás színűvé válhat.

Az egyik legfontosabb tanács: mindig győződjünk meg a termékek minőségéről és szavatosságáról. Ne feledjük: az olcsó terméknek is híg a leve!

Az aromákat ősidők óta eredményesen használják, mert egyszerre hatnak a bőrünkre és az idegrendszerünkre, így komplexszé teszik a bőrápolást. Ám a bőrünkre csak olyan aromát tegyünk, amit kifejezetten erre a célra készítettek, és töményen ne kenjük magunkra, mert kimarhatják a bőrt. Napjaink vegyészei már elő tudnak állítani olyan anyagokat, amelyeknek kémiai összetétele megegyezik az eredeti aromáéval, ugyanakkor nincs gyógyító tulajdonságuk. Ezek tehát legfeljebb aromamécsesbe és szagtalanító spraykbe valók!

A festékek, dekorkozmetikumok szépítő tulajdonságait már az ősi Egyiptomban is ismerték, ahol nem csak a bőr kendőzése, a szem kontúrozása, hangsúlyozása volt a cél, hanem a környezeti ártalmaktól, betegségektől való védelem is. Az alapozók a mai napig is a bőr védelmét szolgálják, emellett elkendőzik szépséghibáit is. De nem szabad ezeket vastagon használni. Ha pattanásos a bőrünk, kizárólag antiszeptikus (fertőtlenítő) alapozókat használjunk, mert más anyagoktól bőrünk pórusai eltömődnek, kitágulnak, a gyulladások fokozódnak, s akár el is fertőződhetnek. Ez pedig egy életre nyomot hagyhat az arcunkon.

A nagyon száraz bőrűek inkább a színezett nappali krémeket részesítsék előnyben, mert a rendszeres alapozóhasználattól a bőrünk cserzetté, ráncossá válhat. Szemceruzákból, spirálokból az érzékeny bőrűek csak olyat vásároljanak, amelyeket kifejezetten nekik készítették. Különösen kerüljék a vízálló sminkeket, mert ezek még inkább irritálják a szemet.

ELSŐ VÉDELMI ZÓNA...

Bár nagy lehet a csábítás, mégsem szabad az orvos által felírt krémet, krémeket a család összes bőrproblémájára használnunk. Ez felelőtlenség lenne! Ugyanis bizonyos készítményekhez annyira hozzászokhat a bőr, hogy később gyógyszeres kezeléssel - úgynevezett elvonással - lehet csak a páciens bőrét leszoktatni az egyébként nem számára rendelt krémről. Az otthoni kísérletezgetés, kuruzslás veszélyes is lehet, mert a bőrön keresztül felszívódó gyógyszerekkel telítődhet a szervezet, túlérzékennyé válhat, és allergiás tüneteket produkálhat.

A gyermekeknél különösen figyeljünk erre, hiszen egy életre szóló ekcémát kaphatnak. Bőrünk szervezetünk első védelmi rendszere, legfontosabb szabály a tisztán tartása, és védelmi funkciónak erősítése. Ezért vigyáznunk kell rá, különben sokkal több betegségre lehetünk fogékonyak.

HARC A RÁNCOK ELLEN

Keverjünk 100 ml mandula vagy olívaolajba 6 csepp tömjén, 15 csepp levendula és 3 csepp narancsvirágolajat. Jól rázzuk össze elegyünket, majd egy kis mennyiséget nagyon finoman dörzsöljünk szét azokon a területeken, amelyek már ráncosak, vagy ahol valószínűleg ráncok alakulhatnak ki bőrünkön. (Ne feledkezzünk meg nyakunkról és dekoltázsunkról sem!)

A tapasztalatok szerint a tömjén eltünteti meglévő ráncainkat, a levendula segít a bőr megnyugtatásában, anyagcseréjének kiegyensúlyozásában, valamint az új sejtek növekedésében, a narancsvirágolaj pedig késlelteti a sejtek és szövetek elváltozását.

ARCPERMET

A nap folyamán bőrünk elvesztett víztartalmának pótlására használjunk rendszeresen arcpermetet! Elkészítésének módja: 2,5 dl desztillált vízhez adjunk 5 csepp levendula, zsálya, rozmaring vagy rózsaolajat (avagy keverékünket), majd a folyadékot töltsük egy szórópalackba. A nap folyamán többször is permetezzünk belőle arcunkra. Használat előtt mindig rázzuk fel! S az eredmény? Jól hidratált, bársonyos arcbőr.

BŐRKÁROSÍTÓK

Mindenféle marha, sertés, birkahús és az ezekből készített élelmiszerek. Konzervált, füstölt, színezett sajtok. Zsíros és sült ételek. Finomított cukor - minden formájában. Erősen fűszerezett ételek. Erősen sózott ételek, sós rágcsálnivalók. Finomlisztből készült termékek. Búzakorpa és reggelire fogyasztott búzaőrlemény. Tejpor, tojáspor, leveskocka és kávétejkrém. Előre csomagolt húsos készételek. Konzervek. Túlzott mennyiségben fogyasztott kávé, fekete tea, kóla, alkohol. Cigaretta. Kialvatlanság. Mozgásszegény életmód. Túl kevés folyadékfogyasztás.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| bőrápolás, kozemtikum, Bőrbetegségek, Bőrbetegség, Bőr betegség, Bőr megbetegedés, festék, smink
2002-07-25 11:40:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop