Hirdetés

Lábápolás télen

Amikor eltesszük a nyári cipőt és a szandált télire, azt hisszük, most már kevesebbet kell foglalkoznunk a lábunkkal, hiszen úgysem látja senki. Az igazság azonban az, hogy a láb alaposabb gondozásra szorul télen, mint nyáron.

lábgomba, lábápolás |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


A vastag zokniban és zárt cipőben erősebben izzad a láb, és így fokozódik a gombásodás veszélye, ráadásul télen hamarabb is kiszárad.

A lábgombásodásról

Az elhalt szöveteken élősködő lábgombák egyaránt megjelenhetnek az ujjak között és a lábkörmökön. Lábgombát általában a nyilvános öltözőkben való mezítláb járástól lehet kapni, a gomba aztán a nedves zokniban vagy gumicsizmában tenyészik tovább. Előfordulhat, hogy a téli cipőben átvészeli a nyarat, és következő télen ismét megfertőzi a lábat.

Az emberek sajnos nem mindig veszik azonnal észre, hogy gombás fertőzést kaptak. Nemcsak a lábujjak közötti berepedezések vagy hólyagocskák formájában jelenhet meg a gomba, hanem a sarkakon száraz, pikkelyes bőr formájában, illetve a talpon és a lábfej oldalain mint apró hólyagok.

A láb bőrének gombás fertőzése néha kiterjedhet a lábkörmökre is, vagy a körömgombásodás kezdődhet úgy is, ha a köröm beszakad, vagy megsérül. Ez a lábköröm sárgás vagy barnás elszíneződésével jár, a köröm többnyire eltorzul, megvastagszik. Segíthet a köröm benövésének elkerülésében, ha egyenesen vágjuk le a lábkörmünket, és nem hordunk hegyes orrú cipőt.

A gombafertőzést számos gyógyszerrel lehet kezelni, de ha a körömgombásodás különösen makacs, orvosnak kell eltávolítani a körmöt.

A gombafertőzésnél igen nagy az újrafertőzés veszélye, különösen, ha a cipőt nem tartjuk karban. A gombafertőzésnél mikroszkopikus méretű bőr- és körömdarabok kerülnek a zokniba és a cipőbe. Az emberek lábat és zoknit szoktak ugyan mosni, de a cipőjüket nem.

A kiszáradás veszélyei

A hidegebb hónapokban a bőr könnyebben kiszárad és berepedezik. Naponta egy-két alkalommal hidratálni kell a lábat, különösen a sarkakat és a láb oldalsó részét. Bár a nagy hidegben jól esne a meleg fürdő, ez nem ajánlatos, mert ettől csak még jobban kiszárad a láb.

A fürdő után szárazra kell törölni a lábat, és hidratáló krémmel bekenni. A körmöket és a lábujjak közét nem szabad viszont erősen bekrémezni, mert ez melegágya lehet a gombáknak.

Az elhalt bőr eltávolítására a habkő vagy reszelő alkalmas. Hetente tegyünk a lábvízbe babaolajat vagy hidratáló testápolót, áztassuk a lábunkat, majd dörzsöljük le finoman, utána ismételten kenjük be hidratálóval.

Ezt az eljárást különösen azok alkalmazzák, akiknek a sarkuk hajlamos a berepedezésre. Ha ez súlyos formát ölt, kenjük be vazelinnel vagy kakaóvajjal, majd aludjunk zokniban. Ha a berepedt bőr vérzik is, használjunk antibakteriális kenőcsöt és ragtapaszt, nehogy felülfertőződjék.

A bőr berepedezését a rossz lábbeli is elősegíti. Cipőt a nap végén ajánlatos vásárolni, amikor kicsit megdagadt a láb, és ügyeljünk arra, hogy a mutatóujjunk így is beférjen a cipő sarkába. Az emberek azt hiszik, hogy ugyanolyan méretű cipőt hordhatnak 16 és 60 éves korukban, de ez nem igaz.

A fagyott láb

Bár a láb megfagyását könnyű megelőzni, ha mégis megtörténik, ne tegyük forró vízbe, mert megég, hanem langyos vízben áztassuk. A hólyagokkal és a bőr elfeketedésével járó fagyás mindenképpen orvosi kezelést igényel.

Gombás fertőzés esetén
  • Cseréljünk zoknit naponta
  • Tartsuk tisztán és szárazon a lábunkat
  • 100 százalékos pamut zoknit viseljünk
  • Szórjunk a cipőnkbe és a zokninkba lábhintőport
Lábápolás a hidegben
  • Ne forró, hanem csak langyos vízben áztassuk a lábunkat
  • Ne melegítsük hőforrás (nyílt tűz) közelében, használjunk lábmelegítőt
  • Ha szövetkárosodás gyanúja merül fel, azonnal forduljunk orvoshoz
lábgomba, lábápolás

2017-09-21 23:54:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop