Hirdetés

Selymes bababőr

A popsit gyengéd papírtörlővel törölhetjük szárazra. Ezután akár krém nélkül is bepelenkázhatjuk a picit. Különleges ápolásra a popsinak csak akkor van szüksége, ha a bőr irritált. S ezt a szülők a leggyengédebb ápolás mellett sem tudják mindig megakadályozni. Hiszen ha a baba nem érzi túl jól magát, megfázott vagy éppen jön a foga, a popsija is kipirosodik. Ebben az esetben gyakrabban cseréljük a pelenkát, alaposan tisztítsuk meg a baba fenekét, s ahányszor csak lehetséges, engedjük meztelen popsival rugdalózni. Ilyenkor akár egy könnyű, sebesedésre ajánlott krémet is felvihetünk, például körömvirág kivonat-tartalmú. A különösen érzékeny bőrre bevált a cink tartalmú krém is.

bőr, fertőzés, baba |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.

A popsi minden baba érzékeny pontja, hiszen a pelenka nedves meleg közege ideális táptalajt biztosít mind a baktériumok, mind a gombák számára. A legbiztosabb megelőzésnek az számít, ha gyakran cseréljük a pelenkát. Míg a bőr egészséges, elég, ha alaposan tisztítjuk. Sok szülésznő azt ajánlja, hogy a popsit folyó víz alatt a kezünkkel mossuk le. Természetesen megengedett a mosdókesztyű vagy egy természetes anyagból készült szivacs használata is. Az olajos-, illetve nedves törlőkendők használata igen praktikus, ha úton vagyunk, otthon azonban jobb, ha lemondunk róluk.

GOMBÁS FERTŐZÉS

Kritikussá válhat a pelenkadermatitisz ­ így szól az orvosi kifejezés a kisebesedett popsira ­, ha a bőr elkezd nedvezni. Minél gyulladtabb a bőr, annál könnyebben megtelepszik rajta valamilyen gomba.

  • Első jelei: kis csomócskák csoportja, amelyek a szélükön fehéren fodrozódnak. A fertőzés elsősorban az érintkező felületeket érinti, például a combok belső oldalát, lányoknál a nagy szeméremajkakat, fiúknál a herezacskót és az alatta elhelyezkedő intim területet.
  • Szintén tipikus jel: a gomba majdnem mindig betelepszik a bőrráncokba is, az egyszerű pelenkadermatitisz nem érinti azokat.

Mi segíthet? Nagyon fontos, hogy a popsit semmiképpen se púderezzük. A púder kifelé lezár, s a fertőzés a bőr mélyebb rétegei felé terjedhet. Sokat segíthetnek a tölgyfakérges vagy chinosolos, illetve káliumpermanganátos ülőfürdők (az adagolást a gyermekorvossal beszéljük meg), mert meggátolják a gombák növekedését.

A gyermekorvos ezenkívül valószínűleg felír egy gombaellenes krémet, például egy cinktartalmú antimikotikumot. Ezenkívül tisztázni fogja, nem fertőzött-e a baba szájnyálkahártyája vagy a mama mellbimbója. A gombát ezeken a helyeken géllel kezelhetjük. A fertőzésnek ilyen kezelés mellett néhány nap alatt el kell múlnia. Ha mégis eltartana néhány hétig, a gyermekorvos gombaellenes gyógyszert fog felírni.

A PROBLÉMÁS BŐR SPECIÁLIS ÁPOLÁSA

Sajnos nem lehet minden bőrbetegséget olyan egyértelműen diagnosztizálni és kezelni, mint egy gombás fertőzést.

  • A kis pattanások, piros foltok vagy száraz bőrfelületek gyakran külső irritációra, például mosószermaradványokra vagy a babaruhában található festékanyagra adott reakciók. Ilyen esetekben meg kell fontolni, milyen pelenkát és milyen ruhácskát adunk a kicsire. Sokat tehetünk az érzékeny bőrért azzal is, ha megfelelő mosószert választunk.
  • Élelmiszerek is válthatnak ki irritációt a baba bőrén. Sok szülő ilyenkor azonnal neurodermitiszre gondol. Ügyeljünk az anya táplálkozására, mert a tejen keresztül sok allergizáló anyag kerülhet a gyermek szervezetébe. Legjobb a teljes kiőrlésű gabonán, biozöldségeken, és ­ gyümölcsökön alapuló teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozás, ha húst vagy tejtermékeket fogyasztunk, próbáljunk meg natúr minőségűt beszerezni.

DIVATOS DIAGNÓZIS

A gyermekorvosok óvatosak az allergiásbőr- és neurodermitisz-diagnózissal, és inkább érzékeny bőrről beszélnek. Nemcsak azért teszik ezt, hogy az aggódó anyukákat és apukákat megnyugtassák, hanem mert tapasztalatból tudják, hogy a legtöbb érzékeny babánál (ide a babáknak mintegy 30%-a tartozik), akinek az esetében, bár allergiás alapállapotról beszélünk, nem alakul ki a neurodermitisz (atópiás ekcéma).

  • Ennek ellenére kezdettől fogva mindig vegyük komolyan a bőr jelzéseit. Érzékeny bőrre és atópiás hajlamra a következő jelek utalnak:
  • tejótvar (az első hetekben jelentkezik). Szinte minden kisgyerek kutacsa körül erősebb a korpásodás. Néha azonban jelentőssé válhat, akár pörkössé is, és egészen a homlokig terjed
  • érme alakú ekcéma (a harmadik hónaptól). A dekoltázson, a karok és lábak külső felületén található hámló területeket gyakran csak érezni lehet
  • kis repedések a fülcimpa területén
  • hajlatekcémák (általában csak a hatodik hónap után). A csukló belső felületén, a kar és a láb hajlatában (a könyöknél és a térdnél) piros, kör alakú felületek keletkeznek, amelyek néha nedveznek.



A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
bőr, fertőzés, baba

2002-07-25 13:45:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop