Szépség a mélyből

Az algák a tengerek összes kincsét magukba szívják: ásványi anyagokat, vitaminokat, vagyis mindazt a jót, amivel bőrünket ápolhatják.

alga | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(1):57-57   Celsus Kft. | Dénes, V.
Evett már valaha algát? Nem? Ez valószínűtlen. Még ha nem is a japán konyha vagy a szusi kedvelője, akkor is bizonyos, hogy fogyasztott már ebből a tengeri növényből. Algakivonatokkat használnak stabilizátorként jégkrémeknél, pudingokhoz, joghurtokban vagy dzsemekben, de húskonzerveknél is alkalmazzák. Felhasználásának lehetősége végtelen, mint az óceán – és most a szépségipar csapott le hatóanyagai miatt rá.

Sokszínűség

Ismerünk kék, zöld és vörös algát. A világ minden tengerében előfordulnak, még 270 méteres mélységben is megélnek. Lehetnek parányi kicsik, de akár hatvan méter hosszú óriásokká is megnőhetnek. A tudósok szerint harmincezer fajta él az óceánokban, ebből jelenleg nyolcszázzal végeznek részletesebb vizsgálatokat. A legtöbb alga nagyon magas ásványianyag-, vitamin-, aminosav- és proteintartalmú, de az emberiség még csak most kezd rájönni jelentőségükre. Az algák legfontosabb építőkövei a nyálkaanyagokon kívül a hosszú láncú cukorvegyületek (poliszaharidok). Ezeket tudják a kozmetikumokhoz a legjobban hasznosítani. Növelik a bőr ellenálló- és regeneráló képességét. Az algák egyébként szűrőként élnek a tengerben. Azonban nem csak az értékes ásványi anyagokat szívják magukba – képzavarral élve – mint egy szivacs, hanem szennyeződéseket is felvehetnek és tárolhatnak. A nagyobb kozmetikai cégek ezért felelősségteljesen csak érintetlen öblökből és nem iparosított tengerpartokról gyűjtik be a felhasználásra szánt alapanyagokat.

Ásványi anyagforrás

A nyomelemek és ásványi anyagok még a szárított algában is mintegy húsz százalékban vannak jelen. Ezek többféle módon tudják pozitív hatásukat kifejteni a bőrre. A nyomelemek közül

 • a jód erősíti a hajat, a körmöt és a bőrt
 • a szilícium és a fluor feszesítik a kötőszövetet.
 • a kálcium szabályozza a bőr sejtosztódását.
 • a vörösréz és a kén antibakteriális hatását a bőr tisztításánál fejti ki, hiszen gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő.
 • a cink és a szelén a szabad gyököktől – és egyéb agresszív levegőmolekuláktól - védik meg a bőrt, vagyis hatékonyan segítenek a korai bőröregedés megelőzésében.

Ugyanez a védőhatása az A-, C- és E-vitaminoknak is megvan, amelyet több alga is magas koncentrációban tartalmaz. A metionin és hisztidin aminosavak megakadályozzák a gyulladások kialakulását és serkentik a gyógyulást.

Teljes körű ápolás

Ennyi ápolóerőnél nem csoda, hogy sokféle kozmetikumban felhasználják az algákat:

 • arc- és testápolókba hidratálás céljából, nedvesség-elraktározóként és a sejtszintű anyagcsere serkentésére teszik.
 • A pakolások, masszázskrémek, maszkok azért tartalmaznak algákat, hogy a bőr feszességét, erejét növeljék.
 • A hajápolókban normalizálják a haj zsírosságát, szabályozzák a faggyúmirigyek működését.
 • A tengerialgás fürdőolajok, fürdősók, habfürdők serkentik a vérkeringést és szabályozzák az anyagcserét. Figyelem! Jódtartalmuk miatt ugyanakkor ezek a fürdők jódallergia, vagy a parjzsmirigy túlzott működése esetén nem alkalmazhatók.
 • Találhatunk még algát (vagy alginatzselét) krémekben, balzsamokban és fogkrémekben, hiszen a jégkrémekhez és joghurtokhoz hasonlóan a megfelelő állagot könnyebb előállítani segítségükkel.

Gondolta volna, hogy használt már algát?

Dénes Vanda

Tudta?

 • Az algák igen hatékony salaktalanító szerek, ezért ajánlják a kozmetikumok belsőleges használatát is. 6-8 hetes kombinált alfakúrával csökken a szövetek és a bőr salakanyag-tartalma is, feszesebbé válnak a szövetek és üdébb lesz az arc.
 • Kiváló nehézfém megkötő, ezért amalgám és más fémterhelés esetén okvetlen gondoljon használatára.
| alga
2003-01-17 12:47:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop