Téli örömök a bőrnek

Télen, amikor kint nagy pelyhekben elkezd szállingózni a hó, és az ember inkább a szobában a kandalló vagy egy lábfürdő melegét élvezi, bőrünk és hajunk számára böjti időszak kezdődik. A kinti-benti állandó hőmérséklet-ingadozás, a hideg és meleg váltakozása állandó stressz szervezetünk számára.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(1):57-59   Celsus Kft.
A jeges hideg és a fűtés miatti száraz levegő kiszívja a bőrből a nedvességet. Egyrészt, mert a mínuszokban a bőrt védő finom zsírréteg, a lipidréteg lyukas lesz, másrészt mert 8  C alatt a bőr faggyútermelése is felére csökken. Hogy ennek ellenére a lehetőségekhez mérten melegen tartsa testünket, szervezetünk bezárja a pórusokat – vagyis még kevesebb zsír jut a felszínre. Az ápolás szükségességét egyértelmű jelek mutatják: a bőr feszül, viszket, kipirosodik és talán enyhén hámlik is. Ilyenkor csak az erős vízmegkötő, gazdag ápolókrémek segítenek, vagy ha gyorssegélyre van szükségünk, hidratálópakolások és -koncentrátumok, -kapszulák vethetők be. Ezek a szárazságérzetet azonnal megszüntetik.

Trükk : száraz helyiségben a szokásos párologtatót néhány csepp éterikus olajjal (legjobb a narancsolaj) gazdagítsuk! Jó kedvre derít és növeli a szoba páratartalmát.

Dekoltázsápolás télen

Télen a nyak és dekoltázs bőrének ápolásáról se feledkezzünk meg! Itt is nagyon vékony a bőr, és alig néhány faggyúmirigy található ezen a területen, ráadásul nincs zsírréteg a felső hámréteg alatt. A sálak, bolerók ugyan védenek a hideg ellen, de magukba szívnak egy keveset a bőr felszínét borító zsírból. A nyak bőre így hamar elöregszik. Persze rendszeres krémezéssel segíthetünk a problémán. Ezt kiegészíthetjük heti egyszeri olajpakolással.

Trükk : olívaolajat melegítsünk fel vízfürdőben, tunkoljunk bele egy zsebkendőt vagy kéztörlő törülközőt, és helyezzük a nyakra! Műanyag fóliával fedjük a pakolást, és húsz percig hagyjuk hatni az olajat.

Tél-ellen-szer

30 g lanolint, ½ teáskanál vazelint és 2 evőkanál avokádóolajat vízfürdőben 60  C-ig melegítünk. Belekeverjük 40 ml felmelegített desztillált vízbe, majd kicsit hagyjuk kihűlni. Három csepp levendulaolajjal gazdagítjuk. A krém hideg- és szélálló, egyedül sugárzó napfényben ne alkalmazzuk, mivel nincs fényvédő faktora.

Bőrápolás sportoláskor

A hó és a jég körülbelül 40%-kal növeli a napsugárzás hatását – ennyire tükrözik ugyanis azt vissza. A vékony ózonréteg miatt a veszélyes UVB-sugarak tiszta időben intenzívebbek is lehetnek, mint nyáron, ezért a téli sportok különleges felkészülést igényelnek. Legyen téli séta vagy síelés: ne feledjük, bőrünk fakó és elszokott a naptól! Vízálló napfényvédő krémet használjunk, és ne naptejet vagy zselét! Az ilyen típusú termékek ugyanis vizet tartalmaznak, amely a hideg levegőn megfagy, és apró ráncokat, seprűvénákat hoz létre a bőrön. A hideget sem szabad lebecsülnünk: a nulla fok ellenszélben -10  C-nak felel meg. Márpedig a szánkón száguldva ez könnyen -35  C is lehet. Az „outdoor” krémek zsír- és olajtartalmuknak köszönhetően melegítő-izoláló réteget képeznek a bőrön. Főleg az orra, homlokra és arccsontra kell vastagon felvinni. Ezt az „arckesztyűt” a szobába beérve azonnal távolítsuk el, hogy az alatta kezdődő gőzképződés miatt ne legyünk pattanásosak, mitesszeresek!

Trükk : a napi kézkrémezés mellett (amit minden kézmosás után érdemes megismételni), ajánlatos speciális kézpakolással extra adag ápoláshoz juttatni végtagjainkat. Vastagon vigyük fel a készítményt, masszírozzuk be, hagyjunk tíz percet a felszívódáshoz, majd a maradékot papírtörlővel távolítsuk el!

Téli élvezetek

Rózsás ápolás : az arcbőr csak fél milliméter vastag, ezért télen extra adag ápolószerre van szüksége. A színezett napfényvédők nem csak sminkelésre alkalmasak, hanem arra is, hogy a különösen érzékeny részeken (a szemhéjon, az orron, az arccsonton) védjenek a hidegtől, a hótól, a napfénytől.

Nyugtató merítkezés : a jéghideg lábak ellenszere a langymeleg lábfürdő, amelybe lassan forró vizet engedünk. Akkor melegítjük jól végtagjainkat, ha a 40  C-ot 20 perc alatt érjük el. A fürdővízbe szórt néhány csepp borókaolaj serkenti a vérkeringést.

Csókos ajkak : az érzékeny ajkak bőre télen még veszélyeztetettebb, mint más bőrréteg, hiszen itt nincsenek faggyúmirigyeink. Ezt kell pótolnunk – naponta többször is – szőlőzsírral, esetleg felmelegített vazelin és lanolin keverékével. Ha utóbbit választjuk, akkor a kiskanálnyi mennyiséget vízfürdőben olvasszuk fele-fele arányban, és folyamatos keverés mellett édesköményolajat cseppentsünk bele. Kis tégelyben hordhatjuk magunkkal.

Véd és eltakar : már a make-upok is védhetnek a téli hideg ellen: a színezett nappali krémek vagy a gazdag sminkek idén főleg pasztellos jégkrémszínekben pompáznak: vanília, egérszürke, karibkék segít a téli szomorka ellen.

Bőrkímélő fürdőzés

Ha kint hóvihar tombol, relaxáljunk egy kádnyi forró vízben! A habfürdő helyett azonban – ami kiszárítja a bőrt – tej- vagy olajtartalmú fürdőt válasszunk! Ön is keverhet ilyet 1 l zsíros tejből, 250 g mézből és 500 g tengeri sóból. Ha mégis aromafürdő mellett döntene, a wellness-percek alatt bőre mellett orra is kitisztulhat. Ügyeljünk arra, hogy 37  C-osnál ne legyen melegebb a víz, és bár nem tetszik, negyedóra után kászálódjunk ki a fürdőből!

Trükk : a levendula megnyugtat, a mandarin jó kedvre derít, a lucfenyő megnyugtat. Az olajos-tejes fürdőbe cseppentsen összesen 30 cseppnyit belőlük! A fürdő után előmelegített fürdőlepedőbe vagy fürdőköpenybe csavarva magát mindjárt szebbnek látja majd a világot.

Egyébként pedig minden évszakban krémezze be alaposan ápolókrémmel testét fürdés után! Télen a száraz bőrre való olajosabb ápolókat válassza akkor is, ha normál bőre van! Esetleg vásároljon babaolajat, amelyet mindenhová bemasszírozhat.

-V-

|
2005-01-02 19:53:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop