Tények és tévhitek az őszülésről

Ha megjelennek az első ősz hajszálak, sokan arra gondolnak, biztos a kimerítő munka, az alváshiány, vagy akár a gyerek az oka.

őszülés, haj, hajápolás | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Nem, mindez félreértés, az őszülés titka a génjeinkben van. Az alábbiakban közreadjuk az őszüléssel kapcsolatos tényeket és tévhiteket.

A legtöbben életük delén kezdenek őszülni, amikor a pigmentet termelő sejtek munkája lelassul, de a folyamat időzítése a DNS-be van beprogramozva. Vannak tényezők, amelyek hatnak erre a folyamatra, mások pedig nem.

Tény: Az etnikai hovatartozás számít

50 éves korára a legtöbb embernek félig már ősz a haja, de hogy az őszülés mikor kezdődik, azt legalábbis részben az etnikai hovatartozás is befolyásolja.

A fehérek a 30-as életéveik közepén, az ázsiaiak a 30-as évek legvégén, és a feketék a 40-es éveik közepén kezdenek őszülni.

Tévhit: Az őszülés visszafordítható

Számtalan babona létezik az őszülés megelőzésére vagy visszafordítására, a kókuszolaj-citromlé masszázstól a jódban gazdag ételek fogyasztásáig, vagy a vajjal történő hajmosásig.

Mindez a szakemberek szerint azonban megalapozatlan, nincs olyan praktika, amellyel az ősz haj újra sötét lenne. Csak a festék.

Tévhit: A korai őszülés rövid életet jelent

Az őszülésnek semmi köze az élettartamhoz, egy húszezer főn elvégzett dán vizsgálat szerint a halandóság és a korosodás olyan jelei, mint az őszülés, a ráncok vagy a kopaszság között semmiféle összefüggés nincs.

Tévhit: A hajszálak kitépése gyorsítja a növekedésüket

Ha kitépünk egy ősz hajszálat, az nem lassítja az ősz hajszálak megjelenését. Ha kitépjük, a hajhagymából ugyanolyan nő a helyén.

Tény: A hormonok szerepet játszanak az őszülésben

Bár az ősz haj nem az általános egészség tünete, bizonyos ritka esetekben a szürke haj utalhat a hormonháztartás felborulására vagy pajzsmirigy problémára. Ha szokatlan őszülést észlelünk, forduljunk orvoshoz.

Tény: Az ősz hajat nehezen fogja a festék

A szürke vagy ősz hajszálak vastagabbak, és a szálak közepén levő levegő miatt kevésbé áthatolhatók, mint a nem ősz hajszálak. Ezért fogja nehezen a hajfesték az ősz szálakat.

Tévhit: A napsugárzástól gyorsabban őszülünk

A túl sok UV-sugárzás károsítja a bőrt és a szemet, de semmi bizonyíték nincs arra, hogy az őszüléshez bármi köze lenne.

Az őszülés a gyökereknél, a hajhagymánál kezdődik, a nap a már kinőtt hajszálat világosíthatja, de a hajhagymák a nap hatására nem termelnek ősz szálakat.

Tévhit: A dohányosok hamarabb őszülnek

Az igaz, hogy a dohányzás árt az egészségnek, és öregít is, de az őszülést nem sietteti, nincs rá tudományos bizonyíték.

Tévhit: A stressztől megőszül a haj

Az őszülés kezdetének időpontja a génjeinkben van, és semmi köze a stresszhez.

| őszülés, haj, hajápolás
2019-04-15 15:28:25
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop