Testdíszeink I.

A jó idő, pihenés, nyaralás, a szünidő nemcsak fizikálisan, hanem lelkileg is felszabadítja az embert, színes ruhákat hordunk, többet vagyunk levegőn, hajlamosabbak leszünk kitárulkozni, és vannak, akik a bőrüket is kidíszítik. Egyre gyakrabban látunk a hagyományos fülbevalótól eltérő (fül-, orr-, ajak-, köldök-, nyelv- stb.) díszeket, rendszerint nem arany, hanem valamilyen más fémötvözet formájában. Sajnos e divatnak is vannak hátrányai, melyet legtöbbször utólag ismer fel a szenvedő alany.

tatoo, tatu, tetoválás | Gyógy-ír   Kisalföld | Kiss, Zs.
Milyen kellemetlenséggel járhatnak újhullámos hóbortjaink? A nikkelezett fémdíszek elterjedésével párhuzamosan egyre gyakoribb a fémérzékenység. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a nikkel-, króm-, kobalt-, ritkábban réz-, vas-, aranyötvözetek a bőrrel való érintkezés során (kontaktus - kontakt ekcéma) viszkető, hólyagos bőrgyulladást provokálnak. A folyamat kialakulásához általában 2-3 nap szükséges, és ha a provokáló tárgyat eltávolítjuk, néhány napon belül magától is elmúlik.

Előfordulhat azonban, hogy felülfertőződik és gennyes bőrgyulladás, gombásodás, esetleg herpesz lép fel a helyén, ezzel a gyógyulás elhúzódik. Ha egy bőrterületen ilyen lob többször is fellép, esetleg még hegtúltengésre való hajlam is társul hozzá, keloid (hegdaganat) keletkezik, mely ég, viszket, szederjes, duzzadt és nehezen kezelhető. Legtöbbször az élet végéig megmarad.

A nyugati orvoslás még nem nagyon tudja, de a keleti gyógyászat régóta ismeri az élő szervezetek ún. energetikai rendszerét, amelynek lényege, hogy nemcsak vér kering vagy nyirok egy élő testben, hanem energia is, s ezt a harmonikus (az egészség feltétele!) energiaáramot fémekkel (emlékezünk még: a fémek "vezetők", az elektronok elmozdulása révén, valamint az elemek sem véletlenül tartalmaznak fémötvözeteket!) meg lehet változtatni. Hogy ez milyen káros folyamatokat eredményezhet, egy következő alkalommal fejtem ki.

Tetoválást követően kialakult kontakt ekcéma. Az illető a cinóber tetováló festékre bizonyult allergiásnak.

Ugyancsak az utóbbi idők szintén nagy divathulláma a tetoválás. Ahogy az igény megnövekedett, egyre magasabb szinten végzik a tatuk elkészítését, szinte művészi képeket, figurákat lehet látni egy-egy vállon, bokán stb. Kellemetlenség sajnos itt is érheti az embert, keloid hajlam esetén a szépen megmunkált "bőrdíszműből" torz, fájó, viszkető, livid daganat keletkezik.

Előfordulhat festékérzékenység, ebben az esetben 1-2 napon belül a tatu égni, viszketni kezd, megduzzad, felhólyagosodhat, mivel a szervezet igyekszik megszabadulni a számára kellemetlen anyagtól. Gyakori, hogy mély, elhalással is járó gyulladás alakul ki, melynek helyén közel sem szép és esztétikus heg marad.

Manapság már kuriózumnak számít, de nem megfelelő higiénés körülmények között (egy tetoválótű használata fertőtlenítés nélkül stb.) előfordulhat gennyes bakteriális, vagy gombás, esetleg vírusos fertőzés is szövődményként. Az igazán súlyos a fertőző májgyulladás és a HIV-fertőzés átvitele egyik emberről a másikra.

Mi a teendő, ha mégis utólag derül fény a túlérzékenységre vagy keloid hajlamra? A díszékszereket azonnal el kell távolítani, helyüket fertőtleníteni, esetleg kamillateával borogatni. Ez utóbbi a tetoválás utáni problémákra is jó lehet. Természetesen minél előbb jelentkezzünk orvosnál, hogy a megfelelő kezelést el lehessen kezdeni.

Soha ne feledjük, minden betegség legjobb gyógymódja a megelőzés, ezért igen alaposan tájékozódjunk minden "belövés", tetoválás előtt. Gondoljuk át, valóban hosszú távra szeretnénk tervezni, vagy csak pillanatnyi szeszély és fellángolás ég bennünk. Utóbb sokkal nehezebb visszaállítani az eredeti állapotokat.

| tatoo, tatu, tetoválás
2002-07-29 11:49:19
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop