Ünnep utáni bőrgyógyászati tanácsok

Ismét eltelt a karácsony, a szeretet ünnepe s búcsút vettünk az 1998-as évtől. Lázasan vásároltunk szeretteinknek, nekiálltunk takarítani, sütni-főzni, fogadalmakat tettünk, hogy az új évben egészségesebben élünk, leszokunk a dohányzásról, alkoholról, többet mozgunk, kevesebbet idegeskedünk, úgy egyáltalán megpróbálunk boldogabban élni. De lássuk, hogy a következő hetekben mire kell figyelnünk a bőrgyógyász szemszögéből:

bőrgyógyászat, ünnep, bőrápolás, ünnep | Gyógy-ír   Kisalföld | Kiss, Zs.

A felszínes karcolásokat, horzsolásokat elegendő fertőtlenítővel kitisztítani, szárazra felitatni és Betadin kenőccsel vagy oldattal bekenni. A mélyebb, roncsolt sebek fertőződésének veszélye nagy, mielőbb orvosi ellátást igényelnek. A fenyőlevelek, különösen a szárazak, szúrósak, érzékeny bőrűeknél égő pírt provokálnak. Érdemes vastagabb védőkesztyűt használni, illetve bőrnyugtató krémmel kezünket bekenni. Aki fenyőgyanta-érzékeny, kerülje a fával való érintkezést.

Nemcsak szenteste, szilveszterkor is gyújtunk gyertyát, csillagszórót - ezért ne feledkezzünk meg soha a biztonsági vizespalack kikészítéséről. Azért, hogy kéznél legyen, ha véletlenül a már száradó fenyőfa, vagy szőnyeg, bútor, meggyulladna. Az esetleges felszínes égési sérülések (pír, enyhe duzzanat, égő érzéssel) otthon is kezelhetők; Irix, Naxol, Svédkeserű balzsam stb., jegelés, hideg borogatás enyhíti a panaszokat. Nagyobb felületen jelentkező, másod-, vagy akár harmadfokú égési sérülés (hólyagok, roncsolódás) ellátását a plasztikai sebészeti osztályon végzik. Megelőzendő az esetleges nagyobb hegesedéssel, bőrzsugorodással kapcsolatos későbbi kellemetlenségeket.

Ha kegyes a tél, a télisportok kedvelőinek lehet szánkózni, síelni. Ne feledjük, hogy a fagydaganatok a nedves hidegben kiújulnak, égnek, viszketnek, lüktetnek. Megelőzésükre vízálló, meleg, nem szoros lábbeli, kesztyű viselése, fagykenőcs (gyógyszertárakban kapható), illetve hideg-meleg váltófürdő ajánlott. A magaslati helyeken síelőknek a szokásos felszerelésen kívül fényvédő és ajakvédő krém is fontos, mivel a fehér havas felület visszaveri a napfényt, és a tiszta levegőben az UV-sugarak erőteljesen gyullaszthatják a bőrt. Sgy elkerülhetjük a leégést, hosszú távon az esetleg kialakuló bőrdaganatokat és az ajkakon a herpesz kialakulását.

Az ünnepnapok alatt sokan többet és talán nehezebb ételeket ettek és ittak, mint amit a szervezetük megszokott. Ez nemcsak gyomorrontással, emésztési zavarokkal, hanem ezekből következően csalánkiütéssel, testszerte viszkető egyéb kiütésekkel, vagy az arcon, nyakon fájdalmas mérges pattanások megjelenésével is járhat. Érdemes ilyenkor néhány böjtös napot beiktatni, könnyű ételeket fogyasztani és kerülni a kávét, kólát, alkoholt, csokoládét, kakaót és szénsavas italokat.

A báli szezon közeledtével a hölgyek igyekeznek szépülni - van, aki kozmetikusra, fodrászra bízza magát, van, aki házilag alkalmaz szépítőszereket. Vigyázzunk az újonnan ajándékba kapott, vagy más által ajánlott, ám még nem használt pakolásokkal, színezőkkel stb. Ne közvetlenül a nagy esemény előtt alkalmazzuk, mert előfordulhat, hogy érzékenyek vagyunk rá. Roppant kínos, ha a házibuli, vendégség helyett az orvosi ügyeleten kell töltenünk szabadidőnket. Ezt megelőzendő egy jó tanács.

A szépítőszerrel a használat előtt négy-öt nappal végezzünk bőrpróbát: kenjünk egy keveset az alkar belső, vékonyabb bőrére a szerből, hagyjuk rajta 24 órát) majd figyeljük az alkarbőrünket három napig. Ha pír, viszketés, netán hólyagok jelentkeznek, allergiásak lehetünk az adott anyagra.

A szép ruhához elegáns cipő dukál. Nem szerencsés azonban a frissen vásárolt, még nem használt lábbeliben tölteni a napot, vagy éjszakát, mert feltörheti lábunkat, ujjainkat, vízhólyagot, fájdalmas, véres sebet okozva, mely könnyen felülfertőződhet és kényszerű ágynyugalomra kárhoztathat bennünket.

| bőrgyógyászat, ünnep, bőrápolás
2002-07-18 14:39:43
hirdetés
hírdetés