Anti-aging - Öregedésgátló stratégiák

Fiatalító sport, rendszeres meditáció, energetizáló krémek és ránctalanító lézer, hab az ősz hajra, az örök élet italai – számtalan régi-új tanács a frissesség megőrzésére.

öregedés | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(4):15-17   Celsus Kft. | Dénes, V.
Sport

Húsz éven át negyvennek maradni

Ha hagyjuk elmenni a liftet és helyette lépcsőzünk, nem csak fittek leszünk, de minden megmászott emelet négy másodperccel meghosszabbítja az életünket. Ezt a baltimore-i egyetem kutatói állítják, és kiegészítik azzal a ténnyel, hogy az öregedési folyamatokat a kitartóan sportolók húsz éven keresztül lassíthatják. A gének ugyanis csupán egyharmad részben felelősek testi-fizikai adottságainkért. A maradék az életmód függvénye. Persze kezdőként sose mérjük magunkat kidolgozott testű fenegyerekekhez. Az utolsó erőtartalékok felhasználása csak kárt okoz. A lényeg, hogy kezdjünk neki, élvezzük ki, és ameddig tetszik, addig csináljuk. Kétszer-háromszor tornázni hetente nagyszerű és éppen elegendő a fittséghez. A leghatásosabb akkor, ha gyakorlatsorunkat erőtréningből és kitartást igénylő feladatokból állítjuk össze.

Fusson versenyt az idővel!

A kitartó edzés és a kitartás edzése magabiztossabbá és mindent összevetve boldogabbá teszi az embert. Mindegy, hogy aerobik-tanfolyamról, úszásról, sétáról vagy kocogásról van-e szó – minden egyes trenírozás során testünk jócskán oxigénhez jut, és immunrendszerünk is megkapja a magáét. A fehérvérsejtek száma és aktivitása megnő, tehát a kezdeti náthának annyi. A baktériumoknak és az influenzavírusoknak sincs semmi esélye. Még a rákos sejteket megölő sejtek száma is duplájára nő hét hónapnyi rendszeres mozgás folyamán.

De ez még mindig nem minden, hiszen a kitartó sportolás szépen lassan leolvasztja a felesleges zsírréteget. Ha azonban abbahagyjuk a mozgást, szervezetünk kezdi elölről a folyamatot: vagyis az izmot átalakítja zsírrá. Évtizedenként három kiló zsír rakódik ránk, és az edzett izmok eltűnnek.

Szépen, erősen

Aki meg akarja tartani jó alakját, annak is kell tennie valamit: mégpedig erősítő edzésekkel. Harmincévesen már feltétlen érdemes elkezdenie, bár később is leépülhet izomzatunk. A biztonság kedvéért 35 évesen érdemes az orvosnál általános állapotfelmérést végeztetni.

Tipp: ha konkrét célunk van az edzésekkel, választhatunk hasformáló, felsőkar izmosító, comberősítő gyakorlatokat, de alakformáló edzéseket is bevethetünk jó tartásunk és egyensúlyozóképességünk megtartása érdekében.

Több izmot!

Van, akinek csak a látszat számít, ám sokan az izom mellé erőt és energiát is szeretnének kapni. Az erős izmokat a fitneszstúdiók gépeinek segítségével is elérhetjük, de a funkcionális gimnasztika, a pilates vagy a hátgerinctorna is jó módszer. Otthon kis kézisúlyzókkal, gumiszalaggal vagy egyszerűen, a szőnyegen végezhető gyakorlatokkal tarthatjuk magunkat karban. A kezdők végezhetnek felüléseket, eközben alsó lábszárukat a gerinc kímélése miatt egy székre fektessék. Később folytathatják térdelő fekvőtámaszokkal is. Bármit is választ, legalább öt perc bemelegítés után lásson csak munkához. Ez lehet tánc, helyben futás, vagy egyszerűbb futás, séta is, majd hazaérve lehet nekilátni a sportolásnak.

Fontos! Ne feledkezzen meg a végén a nyújtó gyakorlatokról! Például feküdjön a hátára, kezeit U formában nyújtsa a feje fölé. Lábait húzza fel, térdeit egymáshoz szorítva fektesse a törzse mellé a padlóra. Fejét lassan fordítsa a másik irányba. Tartsa ezt a kicsavart formát húsz másodpercig, majd a másik irányba is végezze el a nyújtó gyakorlatot.

Örökre megnyugodni!

A kínaiak azt tartják, hogy annyi idővel él tovább az ember, amennyi ideig levegőt vesz. Aki tehát nyugodtan, mélyeket lélegzik – és tudatosan elmélyül közben –, az meghosszabbítja életét. Hogyan lélegezzünk helyesen? Olyan meditációs gyakorlat, amely mindenkinek megfelel, nincs. Próbálja ki az autogén tréninget, a progresszív izomellazítás módszerét, a jógát, vagy más meditációs módszereket! Megéri az időráfordítást, hiszen egy amerikai tanulmányból, amelyet a húszas években kezdtek és egészen 1995-ig folytattak, az derült ki, hogy „idő-folyószámlánk” a végén meghozza kamatait. Azok az emberek, akik őszinték, és nyugodt személyiségűek, egyértelműen hosszabb ideig éltek, mint mások.

Energetizáló krémek

Nem kell pezsgő hangulatban Párizsban lennie ahhoz, hogy francia krémekkel simítsa el ráncait. Egyszerű készítményekkel is mehet minden simán, könnyedén. Az egyik legfontosabb bőrtápláló vitamin, az A-vitamin a C-vitaminnal biztos, hogy öregedésgátló kombinációt alkot. A tiszta A-vitamin (a retinol) gyorsítja a sejtosztódást, ellátja az új sejteket A-vitamin-savval, és erősíti a kötőszöveteket, ugyanúgy, ahogy a tiszta C-vitamin (vagyis L-aszkorbinsav). Mindkét vitamin halványítja a pigmentfoltokat, homogénebb kinézetűvé, vagyis fiatalabbá varázsolja a bőrt. Ezenkívül a C-vitamin gátolja a ráncképződést, megköti az agresszív szabad gyököket, amelyek megtámadják az egészséges bőrsejteket. A szabad gyökök az anyagcsere során kerülnek szervezetünkbe, és számuk tízévenként megduplázódik. Hatásukat napsugárzás, dohányzás, magas ózonértékek erősíthetik.

Ha a két vitaminon kívül keresünk még valamit a dobozon, akkor a mostanában divatos Q10 koenzim, a polyfenol (amelyet szőlőmagból vagy zöld teából nyernek), termálvízből kivont ásványi anyagok vagy liponsav feliratot keressük!

Az E-vitamin sem nélkülözhető, szerencsére ez mára a legtöbb krémbe belekerül.

Enzimlöket

A kozmetikai fejlesztések során az enzimek és a tiszta vitaminok hatását vizsgálták, ehhez ugyanazon krém két változatát készítették el. Teljesen egyszerre nyomták meg a két flakon pumpáját, és teljesen egyszerre kenték el a krémet ugyanazon személy egyik és másik kezén. Az egyik krémben A-vitamin volt, a másikhoz pedig olyan összetevőt kevertek, amelytől azt várták, hogy azt a bőrenzimet aktiválja, amelyik elősegíti a bőrben történő tiszta A-vitamin termelődését. Hogy melyik volt hatásosabb? Az enzimdús krém.

Japán kutatók szerint, ha csökken az enzimek szintje (például tripszin-hiány lép fel), a sejtek lassabb iramban osztódnak, s ettől egy idő után a bőr kiszárad, érdes felületű lesz. Hogy ez ne történjen meg, sok krémet enzimekkel, aminosavakkal és céklakivonattal gazdagítanak.

Üzenő bőr

A bőr is kiválaszt bizonyos méreganyagokat, ezek pedig jeleket továbbítanak a bőr egyes rétegeihez, például a kötőszöveti sejtek azt a parancsot kapják, hogy több bőrfeszesítő kollagént állítsanak elő. Persze az enzimekhez hasonlóan az idő múlásával ezekből a méreganyagokból is egyre kevesebb választódik ki, ráadásul szervezetünk „hozzászokik” a jelekhez, vagyis egy idő után a rendszer „elavul”. Ilyenkor bőrünk fénytelenné válik és fáradtnak néz ki. Élesztőből azonban ki lehet nyerni olyan anyagot, amelyet ha testápolókhoz adagolnak, a „hasonmás” megtévesztheti a bőrt, és a bőrsejtek kb. két hónapnyi krémezés után újra megfiatalodnak. Ez azt jelenti, hogy a bőr nyolc százalékkal megvastagszik és ismét fénylő lesz.

Expressz szépítkezés

A sietőknek, az örökké rohanóknak, a türelmetleneknek találták ki a maszkokat. Vannak proteinos arcfeszesítő balzsamok, karotin- vagy gyümölcssavtartalmú krémpakolások vagy tengerből nyert ásványi sókat és elasztint tartalmazó maszkok, amelyek gyorsan és hatékonyan segítenek a szépítkezésben.

Tipp: mivel negyven év felett kb. 30%-kal kevesebb zsírt termel bőrünk, mint 25 éves korunkban, érdemes a zsírosabb krémeket tovább hagyni felszívódni, esetleg mattosító púder alá is felkenni nappali krémet.

A csodamelltartó után pedig itt vannak azok a csodacsók-hatású készítmények, amelyek viasszal, olajjal és púderrel kombináltan a különböző rúzsokban és szájfényekben elasztikus hálót képeznek ajkunkon, így feszesítik szánk kontúrját és simítják ki apró ráncait. Ráadásul a simább felület miatt tartósabbak is ezek a rúzsok.

A hollywoodi szépségek titka a szemkörnyékre felvihető magnéziumtartalmú ápolókrém, amely pillanatok alatt finomítja a szarkalábakat, feltölti a táskákat. Ha tartós hatást szeretnénk, éjszakára feltehetjük a belőle készült tapaszt. A feszesítő ragasztón kívül a tapaszon található hatóanyagok is beszívódnak, így reggel szebbnek látjuk magunkat és az egész világot.

Mrs. Jedi lézerfegyvere

Sokan választják a különböző lézeres kezeléseket a gyors és megbízható eredmény reményében. Amikor az első CO2-lézereket bevetették, a beavatkozások még fájdalmasak voltak, a bőr nedvezett a kezelést követő tíz napban, kipirosodott, érzékeny volt, és ha vágást végeztek rajta, a heg fél évig is vörös maradt. Néha pedig a tortúra eredménytelen volt. Manapság a lézerek ennél kifinomultabbak. A naptól megöregedett, sötétebb bőr reagál legjobban a lézerfényre, amely után frissnek, üdének, rózsásnak hat felszíne. Az apróbb ráncok hamar eltűnnek, de a mimikai izmok mozgása során nehéz hozzászokni, hogy nincsenek. Sok orvos ezért a mai napig botoxot használ – ez olyan idegméreg, amelyet a bőr alá fecskendeznek. Fél évig tart „érzéstelenítő” hatása, ám ha túl mélyre fecskendezik, az izmok megbénulhatnak tőle. Éppen ezért például Németországban nem engedélyezik ránctalanításhoz. A gyakorlott orvosok hialuronsavat alkalmaznak helyette – ugyanolyan módon. Ez kevésbé látványos, ám jóval (9–18 hónapig) tartósabb eredményt produkál. Ugyancsak megbízható módszer a száj- és szemkörnyéki ráncok eltüntetéséhez az erbium-yag lézer, ami jóval gyengédebb a pulzálóan sugárzó CO2-lézernél. Néhány orvos kombinálja a kettőt, ami szintén jó megoldás lehet. Mi azonban ne eszköz alapján, hanem orvos szerint válasszunk, lehetőleg olyan bőrgyógyászt, aki tudja, milyen kezelésre hogyan reagál a bőr!

 

Ráncok és évek

  • 18–29 éves kor között a nők 44%-ának homlokán kialakul egy mély ránc
  • 30–39 éves korban a hölgyek 56%-ának szemei között megjelenik egy mélyebb vonal
  • 40 és 49 között már 75%-uknak ráncos a szemkörnyéke, 73%-uknak megereszkedett a felső szemhéja, 59%-uk pedig kis táskákat visel a szeme alatt
  • 50 és 59 év között a nők 78%-a időskori bőrelszíneződést tapasztal magán, 65%-uk szeme sarkában szarkalábak jelennek meg és 60%-uk orra és szája között erős ráncok jelentkeznek
  • 60 és 70 között 61%-uk úgy látja, hogy arca már nem ovális többé, vonásai elhalványodtak. 59%-uk ráncokat talál a szája körül.

Hajszálpontosan

A nők 41%-ának 40 és 49 éves kora között jelenik meg az első ősz hajszál, bár tizenegy százalékuk már őszes tincseket hordoz. Vannak, akik időskorban is nagyszerűen néznek ki, mások sokkal idősebbnek hatnak, mint ahány évesek valójában. Nem csoda, hogy sok nő – és férfi – rácsapott az első, piacon megjelenő fedőfestékekre, illetve azokra a termékekre, amelyek az eredeti hajszín visszaállítását ígérték. A titok nyitja egyszerű: a színeket a levegő segítségével hívják elő, nem pedig az eddig megszokott – azaz a festékeknél szokásos – módon, agresszív hidroxiddal vagy peroxiddal. Emiatt viszont az említett „festékeknek” három-négy napra van szükségük ahhoz, hogy elérjék a kívánt – eredeti – hajszínt. Meg kell jegyeznünk, hogy mindez vörös, fekete és világosszőke hajszínnél nem működik. Minél világosabb a haj, annál rövidebb ideig kell a krémet hatni hagyni, bár minden színező csomagolásán ott a használati útmutató.

Az újdonságok közül ki kell emelnünk egy habot is, amely szintén levegővel – és az eredeti hajpigmentekkel – dolgozik, ráadásul szőke, barna és fekete hajnál is egyaránt használható. (A két termék: Poly Re-Nature Crème a Schwarzkopftól és a hab: Viva Naturton-Mousse a Wellától.)

Az örök élet elixírje

Vitaminokkal a nátha ellen?

A szabad gyököket megkötő C- és E-vitamin fogyasztása magasabb adagban ajánlott megfázás esetén (vagyis akár napi 500–1000 mg C-vitamin és 800 egység E-vitamin), mert mindkettő erősíti az immunrendszert. A gond csak az, hogy az E-vitamin többnyire diófélékben és olajokban található, tehát ahhoz, hogy 800 NE mg-nyit bevigyünk a szervezetbe, sok zsírfajtát is el kell fogyasztanunk. Alternatívaként választhatunk tablettás kiszerelést. C-vitaminból 150–300 mg-nyit nyerhetünk gyümölcs- és zöldséglevekből, illetve citrusfélékből. A többit kapszula formájában kell magunkhoz venni.

Energiaital

A likopin nemrég felfedezett szabadgyök-megkötő részecske, amely leginkább görögdinnyéből és paradicsomból vonható ki. Már kapható tabletta formájában, de idáig még nem tudni, vajon tisztán ugyanazt a hatást éri-e el, mint a zöldségekben található többi anyaggal együtt. Ha nem akar egy újabb kapszulát szedni, nyugodtan fogyasszon paradicsomlevet vagy ketchupot.

Szelén a szívért

Ez a nyomelem nem csak a szívet erősíti, de segít a rák és a reuma megelőzésében is. Sajnos, a mai napig nem tisztázott, mennyi az ideális napi szelénszükséglet. Táplálkozáskutatók szerint 20–100 mikrogramm között van az érték, amelyet itthon szelénes kenyér fogyasztásával is elérhetünk.

Csodaszer?

A testazonos melatoninhormon felelős az alvási és ébrenléti ciklus ritmusáért – azaz közvetve az időeltolódás kellemetlen érzéséért hosszú repülőutak után. Éjjel a melatoninszint megemelkedik, ilyenkor segítségével szervezetünk kijavítja a károkat. Állatkísérletek alapján ez a melatoninjavítás nagyobb folyamatokat is képes visszafordítani, azaz a kísérleti alanyok életét meghosszabbította. Mivel hatása még nem teljesen tisztázott, Németországban például nem használható öregedésgátló anyagként.

Hasonló a hatása – és hasonlóan tisztázatlan a működése – a szomatotropin és a DHEA nevű hormonoknak is, amelyekkel a jövőben bizonyára itthon is talákozunk még.

Egyen az életéért!

  • például fokhagymát, amely a véralkotórészeket rugalmasan tartja. Kapszula vagy tabletta formájában fogyasszon napi 3x2 darabot több hónapon át.
  • Igyon zöld teát mindennap, mert csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, ugyanakkor segít a rák kialakulásának megelőzésésben. 4-5 csésze naponta és érezhető a hatás. Figyelem! Erre nem tanácsos inni, mert élénkítő hatása miatt megnehezíti az alvást.
  • Igyon egy pohár bort vagy sört evés után. A jó alvás meghosszabbítja az életet, a kevés alkohol pedig megakadályozza a vértestecskékben a káros anyagok elraktározódását.
  • Fogyasszon omega-3 zsírsavakban gazdag olajokat (például halolajat): segít a depresszió lekűzdésében, és védi a szívet.

Jó tanács: 2 dl-nél ne igyon többet, mert akkor már több kárt okoz, mint amennyit használ.

Oxigén és vitaminkoktél a sejteknek

Az oxigénregeneráló kúra a leghatásosabb sejtvédő és energetizáló módszerek közé tartozik. Kerékpározás közben 20-30 percen át oxigént kell belélegezni, majd a relaxáló fázisban is folytatható az oxigén beszívás, ám sok helyen ekkor inkább szaunával vagy masszázzsal serkentik a felvett éltető gáz sejtekbe jutását.

Hogy a kúra még hatékonyabb legyen, már napokkal korábban nagy adag B-, Q1-, Q10- és C-vitamint, magnézium-orosátot és pangánsavat kell beszedni. Ezek ugyanis jelentősen fokozzák az oxigén sejtekben történő felhasználását, s így azok megújulását. 10-15 kezelés után mindenki újjászületik.

Dénes Vanda

| öregedés
2003-04-03 10:22:37


Fiatalodjon – plasztikai műtét nélkül

Az időt, sajnos, nem lehet megállítani, mire ezt a cikket elolvassa is idősebb lesz. De csalni lehet egy kicsit. És most nem a plasztikai műtétekről lesz szó. Hat egyszer...


Tökéletes férfiak

Ha sok mindenben nem is, egy dologban a férfiak utolérni látszanak a nőket. Ők is úgy érzik, törekedniük kell arra, hogy testük minél tökéletesebb legyen, ez azonban g...


Tudnivalók a tetoválásról

A tetoválás mostanában egyre népszerűbb, a 18-30 évesek mintegy 40 százaléka tetováltatja magát. Bármilyen meglepő is, a tetováltak 65 százaléka nő. Mielőtt valaki...


A ráncokról

Bár a ráncos arcbőr sokak szerint a bölcsesség jele, a legtöbb ember köszöni, inkább nem kér belőle. Manapság rengeteg termék hirdeti magáról, hogy használóit seg...


Tények és tévhitek az őszülésről

Ha megjelennek az első ősz hajszálak, sokan arra gondolnak, biztos a kimerítő munka, az alváshiány, vagy akár a gyerek az oka.