Van, tehát gondolkodik - a csecsemő világértelmezése

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint akár a 12 hónapos csecsemő is képes okoskodással racionálisan előre jelezni az új szituációk kimenetelét. Ez azt sugallja, hogy a felnőttekhez hasonlóan az új és összetett vizuális jelenetekkel találkozva a babák is képesek kifinomult elemzésre.

csecsemő, gondolkodás, fejlődés, csecsemÅ‘ | InforMed Hírek9   InforMed | Kotsis, J.
– Előre kitalálják, hogyan fognak mozogni az egyes tárgyak és hogyan lépnek interakcióba, és ezeknek az előfeltevéseknek a segítségével értelmezik a világot – mondja a vizsgálati jelentés egyik szerzője, Edward Vul.

A Science című folyóiratban megjelent vizsgálat korábbi kutatásokon alapul, amelyek kimutatták, hogy a csecsemők képesek az őket körülvevő fizikai világ absztrakt fogalmait konceptualizálni, valamint hogy a meglepődésüket azon lehet lemérni, mennyi ideig figyelnek oda valamire. Minél kevésbé várt valamilyen esemény, annál hosszabb ideig figyelik tehát.

Vul és munkatársa, dr. Joshua Tenenbaum megalkották a csecsemőkori gondolkodás számítógépes modelljét – az a gondolkodásmód az információ különféle forrásait absztrakt tudással ötvözi, és így alakulnak ki az új helyzetekkel szembeni elvárások.

Ez a „tiszta ész okoskodása” nagymértékben különbözik attól, amikor a múlt tapasztalataira alapozva képes valaki megmondani előre a jövő eseményeit.

– A valódi intelligencia az, amikor olyan szituációkba kerülünk, amelyekben még soha sem voltunk, ám van bennük néhány, a tapasztaltunkkal közös absztrakt elv, és ezt az elvont tudást produktív módon használjuk fel az új szituációban.

A kutatók 12 hónapos babáknak videókat mutattak, amelyekben különféle színes idomok ugráltak egy alul nyílással rendelkező tartályban. Egy idő után maga a tartály nem látszott, csak az, hogy az egyik idom kiesik belőle. Különféle forgatókönyveket mutattak be, megváltozott az idomok színének arány, a kiesni szándékozó idom távolsága a nyílástól, és a kiesés időtartama.

A kutatók – annak alapján, mennyi ideig figyeltek egy-egy jelenetet a csecsemők – megállapították, hogy a kicsik tiszta logikai okoskodással voltak képesek előre jelezni, melyik idom fog kiesni.

Úgy tűnik, a csecsemők sokkal okosabbak, mint eddig gondoltuk, mondják a kutatók.

WebMD, kép:sxc.hu
| csecsemő, gondolkodás, fejlődés
2011-06-06 13:06:19
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop