Ausztrál kutatók: csak anyatejjel táplált gyerek könnyebben lesz mogyoróallergiás

Az életük első hat hónapjában kizárólag anyatejjel táplált gyerekeknél nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata - állítják tanulmányukban ausztrál kutatók.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói a Pediatrics című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányukhoz 110 általános iskola mintegy 15 ezer diákját és szüleiket vonták be felmérésükbe.

A szülőktől arra kértek választ, hogy van-e gyereküknek mogyoróallergiája, és megkérték őket arra is, hogy idézzék fel, miként táplálták élete első hat hónapjában. Az elemzés azt mutatta, hogy másfélszer nagyobb volt a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiket kizárólag szoptatott az anyjuk az első hat hónapban.

A megállapítások alapján úgy tűnik, hogy azok a gyerekek, akik valamilyen más folyadékot vagy ételt is kaptak csecsemőkorukban a szoptatás mellé, védettebbek lettek a mogyoróallergiával szemben.

"Eredményeink újabb adalékkal szolgálnak ahhoz az állításhoz, hogy önmagában a szoptatás nem véd a mogyoróallergiától a gyerekeknél, sőt lehetséges, hogy hozzájárul ahhoz" - mondta Marjan Kljakovic, a tanulmány vezető szerzője.

A kutató szerint miközben jelenleg a csecsemő életének első hat hónapjában kizárólagos táplálásnak ajánlják a szoptatást, növekszik azoknak a tanulmányoknak a száma, melyek felvetik, hogy maga a szoptatás is oka lehet a mogyoróallergia gyakoribbá válásának.

"A halálos ételallergiás reakciók kétharmadának hátterében mogyoróallergia áll. Fontos megértenünk, hogy a táplálási szokásoknak milyen szerepe lehet ebben" - magyarázta Kljakovic.
| szoptatás, csecsemő, mogyoró, allergia
2012-07-14 19:07:02

Web Design & Development Prowebshop