Jót tesz egy kis kosz

Azok a csecsemők, akik az első életévükben érintkeznek rágcsálók és háziállatok bőrfoszlányaival, csótány allergénekkel és számos, a háztartásban előforduló baktériummal, ritkábban lesznek később allergiások és asztmások, írják a Johns Hopkins gyermekkórház kutatói.

asztma, allergia, allergén, baktérium | InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.

A vizsgálatban 467 újszülött vett részt Baltimore, Boston, New York és St. Louis sűrűn lakott negyedeiből, a gyerekeket hároméves korukig követték. Megvizsgálták a környezetükben levő allergének típusát és szintjét, ás tesztelték őket allergia és nehézlégzés szempontjából.

Amikor mind a baktériumoknak, mint az egér-, csótány- és macska-allergéneknek való kitettség összesített hatásait vizsgálták, kiderült, hogy azoknak a gyerekeknek, akik a háztartási allergénekkel és a legváltozatosabb baktériumtörzsekkel együtt nőttek fel, 3 éves korukban nem volt sem nehézlégzésük sem allergiájuk.

Korábbi kutatásokból kiderült már, hogy a falun élő gyerekek körében ritkább az allergia és az asztma, amit annak tulajdonítanak, hogy a talajban levő mikroorganizmusoknak a gyerekek rendszeresen ki vannak téve. Más vizsgáltok szerint a városi szegénynegyedekben élő gyerekek között az asztma gyakoribb, a csótány és egér allergének miatt.

A kutatók azonban egy meglepő tényt is hozzátesznek: azoknak, akik egy éves korukig találkoznak ilyen anyagokkal, inkább előnyük származik belőle, semmint káruk. Fontos, hogy az allergének és a baktériumok védő hatásai nem jelentkeznek, ha a gyerek egyéves kora után találkozott velük.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology a tanulmányra válaszoló cikkében azt írja, hogy a baktériumoknak és egyes allergéneknek való korai találkozás azáltal véd, hogy segít kialakítani a gyerekek immunválaszát. A kutatók szerint ez a felismerés segíthet az asztma megelőzésében.

Vizsgálatunkból kiderül, hogy alapvető fontosságú az allergénekkel való első találkozás időzítése – mondja dr. Robert Wood, a Johns Hopkins osztályvezető főorvosa. – Tehát nem csak arról van szó, hogy a legtöbb immunválaszunk az első életév során alakul ki, de egyes baktériumok és allergének fontos szerepet játszanak az immunrendszer stimulálásában és működésének kifejlődésében.

Forrás: Johns Hopkins Children's Center

Kapcsolódó rovatok:
Allergia
COPD, asztma, tüdőtágulás
Baktériumok okozta fertőzések


| asztma, allergia, allergén, baktérium
2014-07-29 17:00:21

Web Design & Development Prowebshop