A szoptatás csökkentheti az anyai diabetes kockázatát

Az már eddig is közismert volt, hogy a babának milyen sok előnye van a szoptatásból, de egy új kutatásból kiderült, hogy az anyánál is csökken a diabetes kockázata.

szoptatás, diabétesz | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A csecsemő számára ideális táplálék az anyatej, ezen kívül erősíti az immunrendszerét, és fokozza a védelmet a baktériumok, vírusok és paraziták ellen. Az anyatejjel táplált csecsemők ritkábban kapják el a gyermekbetegségeket, és nem is olyan kövérek, mint tápszeres társaik.

Az anyai előnyök közt szokás említeni, hogy a szoptatás segíti a szervezet terhesség utáni visszarendeződését, és egyes kutatások szerint alacsonyabb az emlőrák és a petefészek-rák kockázata is. Ezek mellé az előnyök mellé most egy új is felsorakozott: a szoptatós anyáknál csökken a 2. típusú diabetes kockázata.

A kutatók két, több mint 150 ezer nő részvételével készült, nagyszabású tanulmányból vették az adataikat. A résztvevők közül valamivel több mint 6 ezernél állapítottak meg 2. típusú diabetest. A testtömeg-index mint a 2. típusú diabetes ismert kockázati tényezőjének figyelembevételével a kutatók megállapították, hogy minden évvel, amit az anya szoptat, a diabetes kockázata 15 százalékkal csökken. Az eredményeket a Journal of the American Medical Association tette közzé.

A hatásmechanizmust még nem látják pontosan a kutatók, annyi bizonyos, hogy csökken a kockázat. Valószínűnek tartják azonban, hogy a szoptatás egyensúlyban tartja a vércukor-értékeket. Ezen kívül napi több mint 500 kalóriát éget el a szoptató anya, ez is jó hatással lehet az anyagcserére. További magyarázat lehet az is, hogy akik szoptatnak, azok valószínűleg tudatosabbak az egészséges életmód tekintetében is.
| szoptatás, diabétesz
2005-11-29 12:47:34

Web Design & Development Prowebshop