Csecsemőtápszerek és az üzlet

A babatápszerek összetevőit nem a tudomány határozza meg, hanem a kereskedelem nyomása, állítják szakemberek. Német kutatók nemrégiben igen fontos tényekre hívták fel az orvosok figyelmét a babatápszerekkel kapcsolatban – ez ugyanis a növekedés és fejlődés kritikus néhány hónapjában a baba egyetlen táplálékforrása.

csecsemőtápszer, összetétel | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
2005 novemberében Bonnban a Codex Alimentarius Commission konferenciáján egyaránt voltak jelen kormányzati és civil csoportok, köztük az International Dairy Federation. Nemzetközi szakértők áttekintették a bébitápszerek összetételét. Az érveket azonban kereskedelmi megfontolások is befolyásolták, állítják a szerzők. Például a tejtermelők szövetségének képviselői az ajánlottnál nagyobb tehéntej-tartalmat ajánlottak, és ezt a követelést számos, erős tejiparral rendelkező tagállam támogatta. Egyes tagállamok nem is adnának meg felső határértéket egyes tápanyagok esetében, szemben a tudományos ajánlásokkal.

A felső határértékeket biztonsági okokból állapították meg, mivel egyes tápanyagok túlzott bevitele megterhelheti a csecsemő anyagcseréjét. Egyes küldöttek azonban amellett szálltak síkra, hogy a maximumértékeket ne vigyék lejjebb, mint a már piacon levő tápszerek esetében.

A szerzők remélik, hogy a világ orvostársadalma megkérdőjelezi ezeket a döntéseket, és felemeli szavát a kereskedelmi nyomás ellen. Az orvosoknak csak azokat a babatápszereket lenne szabad választani és ajánlani, amelyek összetétele a jelenlegi tudományos ismereteken és a csecsemők táplálkozástudományi követelményein alapul. Végül megállapítják, hogy napjainkban a kereskedelmi érdekek határozzák meg leginkább, mi is kerül a csecsemőtápszerbe.
| csecsemőtápszer, összetétel
2006-04-18 13:22:10
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop