Az anyatejjel táplált csecsemők későbbi életük során jobban tűrik a stresszt

Az anyatejjel táplált csecsemők tápszeres társaiknál sokkal jobban elviselik az olyan megpróbáltatásokat, mint például a szülők válása.

szoptatás, stressz | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Svéd kutatók közel kilencezer tízéves gyermek vizsgálata során kiderítették, hogy a tápszeres babák később kevésbé jól tűrik a stressz helyzeteket. A kutatók szerint az anya és a gyermek szoros fizikai kapcsolata az élet első néhány napjában igen fontos tényező.

A vizsgált gyermekek tanítói egy 0-től 50-ig terjedő skálán értékelték a tanulók szorongásának mértékét, a szülőket pedig kikérdezték a gyermek 5-10 éves korában bekövetkezett nagyobb családi megrázkódtatásokról, mint a válás vagy a különélés.

A Karolinska-intézet kutatói más, a gyermek stressztűrő képességét befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek, mint az anya depresszióját, a szülők képzettségi szintjét, társadalmi helyzetüket és dohányzási szokásaikat. Kiderült, hogy korábbi megállapításaik ezeknek a tényezőknek a figyelembevételével sem változtak.

Az anyatejes gyermekek kétszer annyira szorongtak, míg a tápszeresek több mint kilencszer annyira, mint azok a társaik, akiknek a családjában nem fordult elő stressz esemény.

A szerzők azonban leszögezik, hogy eredményeik nem jelentik azt, hogy csupán a szoptatással el lehet érni, hogy a gyermek jobban tudjon megbirkózni a különböző élethelyzetekkel. A szoptatás inkább az anya és a gyermek közötti kapcsolatot, kettejük viszonyát befolyásolja. A szoros fizikai kapcsolattól a gyermeknek megnő a biztonságérzete, és valószínűleg ez az oka annak, hogy a későbbi életszakaszban többet kibír, mint tápszeres társai.

A fentiek újabb bizonyítékát adják a szoptatás előnyeinek, az olyan közismert tényezők mellett, mint hogy csökken az allergiás betegségek kockázata a gyermeknél, valamint az emlőrák rizikója az anyánál.

A WHO ajánlásai szerint ajánlatos, ha az anya a csecsemő életének első hat hónapjában kizárólag anyatejjel táplálja a babát.

BBC News
| szoptatás, stressz
2006-08-07 19:05:26


Baj van a bébiételekkel

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két tanulmánya is megállapította, hogy a bébiételek nagy részét nem megfelelően ajánlják hat hónapnál fiatalabb babáknak és ...


A szoptatott gyermekek ritkábban ekcémásak

Az első három hónapban kizárólag anyatejjel táplált babák hatévesen ritkábban lesznek ekcémásak, mint azok a hasonló korú gyerekek, akiket nem anyatejhel vagy rövide...


Világszerte évente 820 ezer gyermek halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya

A kisgyermekek egészségét elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni, az utóbbi 15 évben világszinten mégis szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya, ...


Újszülöttként elcserélt gyermekét követeli vissza hat év után egy férfi Vietnamban

Hat évvel ezelőtt született és a kórházban véletlenül elcserélt gyermekét követeli vissza egy hanoi férfi, aki idén tavasszal bizonyosodott meg róla, hogy nem vér sz...


Jobban alszik a kicsi, ha korábban etetik is

Jobban alszanak azok a gyerekek, akiknél már a harmadik hónapban megkezdik a hozzátáplálást, tehát az anyatej mellett szilárd táplálékot is kapnak – állítják a lon...


data-full-width-responsive="true">