A csecsemők alvási szokásai

Minden kezdő szülő számára fontos annak megértse, hogyan és mennyit alszik a baba, és mindez mi célt szolgál.

alvás, csecsemő, csecsemÅ‘ | InforMed Hírek12   InforMed | Kotsis, J.

A felnőttek és az újszülöttek alvása nagymértékben eltér egymástól. A felnőttek egy ún. „nem-REM fázissal”, azaz mély álommal kezdik az alvást, majd körülbelül 1-1,5 óra múlva átváltanak a felszínesebb, aktívabb alvásba, a REM-fázisba. A két fázis az éjszaka folyamán ismétlődik, egy felnőtt mintegy 6 órát tölt mély álomban és 2-t aktív fázisban.

A csecsemők először egy kb. 20 percig tartó felszínes alvással kezdik, ilyenkor még gyakran felébrednek, ha letesszük őket. Később ez a fázis valamivel rövidül, hamarabb merülnek mély álomba.

A csecsemők alvási ciklusai rövidebbek, a felnőttek 90 percével szemben ők 50-60 percenként váltanak.

A kicsik még a nyugodtabb alvási fázis során sem alszanak olyan mélyen, mint egy felnőtt, és kétszer annyi időt töltenek aktív fázisban, mint a felnőttek. Ez nem a szegény szülők elleni merénylet, hanem létfontosságú. Lássuk, miért?

Az éjszakai felébredésnek újszülött- és csecsemőkorban a túlélés szempontjából van jelentősége. Az élet első hónapjaiban bármi bajuk van, még nem képesek kommunikálni. Kicsi a gyomruk, hamar megéheznek, ám ha az éhség ingere nem ébresztené fel őket, az előnytelen lenne a túlélés szempontjából. Ezért hát az aktív, felszínes alvás éppen a csecsemő érdekében történik.

Az éjszakai felébredés továbbá fejlődésbeli előnyökkel is jár. Egyes szakemberek szerint a csecsemők „okosabban” alszanak, mint a felnőttek. Elméletük szerint a felszínes alvás elősegíti az agy fejlődését, az agy ugyanis a REM-fázisban nem pihen, ilyenkor a véráramlás is megkétszereződik. A REM-alvás alatt termelődnek az agy építőelemei, bizonyos fehérjék is, az agynak tehát a fejlődéshez folyamatosan működnie kell.

Ahogy nőnek, a csecsemők fokozatosan érettebb módon alszanak. Az első három hónapban ritka, hogy négy óránál tovább aludjanak egyhuzamban evés nélkül, mégis, összesen naponta 14-18 órát töltenek alvással. Körülbelül féléves korban megállapodottabb lesz az alvási minta.

Végül fontos tudni, hogy nem a szülők hibája, ha a csecsemő gyakran felébred éjszaka. A többi szülő valószínűleg túloz, amikor azt állítja, hogy a kicsi átaludta az éjszakát.

Forrás: ASK DrSEARS

| alvás, csecsemő
2014-03-05 10:25:14
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop