Babaápolási 1x1

Hogyan ápolom helyesen gyermekemet? - a mamák számára ez nagyon fontos kérdés. Itt A-tól Z- ig mindenről olvashatunk, amiről ezen a területen tudnunk kell.

baba, bőr, bőrápolás, bÅ‘r | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.
Arc

A babák arcának lemosásához (minden alkalommal tiszta) mosdókesztyűt vagy nem szöszölős vattacsomót és meleg vizet használjunk. A szemeket mindig kívülről befelé, az orr irányába tisztítsuk. A külső fülkagylót és a fül mögötti bőrt nedvesen töröljük le, a hallójáratot azonban nem szükséges és nem is szabad tisztítani. Ne próbáljuk fültisztító pálcával eltávolítani a fülzsírt! A fülzsír távol tartja az idegen anyagokat és a kórokozókat a hallójárattól. Az orrot is csak kint szabad tisztítani, az orrjáratokban azonban nem. Mihelyt kibújtak az első fogacskák, mindennap töröljük át őket nedves vattapálcikával.

Bőr

Egy csecsemő bőre még nem fejlődött ki teljesen. Jóval vékonyabb, mint a felnőtteké, szarurétege áteresztőbb, a védelmező savköpeny és a benne található természetes baktériumflóra csak lassan épül fel, s a faggyútermelés is minimális. Mindez különösen érzékennyé teszi a baba bőrét: sok csecsemőnél ezért újra és újra kipirosodik a bőr, begyullad, szárazzá válik vagy pikkelyessé, elsősorban a popsi területén. Ilyen esetekben különös gondossággal kell ápolni a bőrt, néha a gyógyszeres kezelés is szükségessé válik. Makacs bőrproblémáknál mindig keressünk fel orvost!

Fertőtlenítőszerek

A babák környezete legyen tiszta, de ne legyen steril. A fertőtlenítő oldatok és spray-k állandó használata tehát nemcsak felesleges, de akár káros is lehet. A különböző kórokozókkal való találkozás ugyanis edzi az immunrendszert. A fertőtlenítőszerek használata csak kivételes esetekben (például fertőző betegségeknél) tanácsos.

Fürdetés

A legtöbb baba szeret fürdeni. Az orvosok mégis azt ajánlják, hogy a piciket heti egy-két alkalomnál ne fürdessük gyakrabban, mert a víz a bőr felső rétegéből természetes nedvességmegkötő anyagokat von el. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha babaolajat vagy speciális babafürdetőket adunk a vízhez. Ezek nemcsak tisztító-, de bőrápoló anyagokat, olajokat, és gyulladásgátló növényi kivonatokat (például zab- és korpakivonat) és védővitaminokat is tartalmaznak.

Próbáljuk megtalálni a fürdetéshez legalkalmasabb időpontot, amikor a baba még éber és nem éhes. Előre készítsük oda a fürdőlepedőt, az ápolási szereket, a ruhákat és a pelenkát is. A fürdőszoba legyen jó meleg (23- 25 °C), ne legyen huzat, a víz pedig kellemes, 36-37 °C (eleinte ellenőrizzük hőmérővel). A popsit, ha szükséges, tisztítsuk meg fürdés előtt. Tartsuk a babát erősen, ha a kádba tesszük, és ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön víz a szemébe és a fülébe. Fürdés után tekerjük fürdőlepedőbe, és alaposan töröljük meg. Különösen ügyeljünk a hajlatokra.

Haj

Az első hónapokban elegendő a baba finom haját csak vízzel megmosni. Később aztán hetente egy-két alkalommal használhatunk gyengéden tisztító babasamponokat. Próbáljuk meg a baba fejét minél inkább hátra hajtani, hogy ne folyjon víz az arcára, vagy használjunk speciális hajmosó karimát.

Hőmérséklet

Súlyához képest egy csecsemőnek nagy testfelülete van. Hőmérséklet-szabályozása ezért még nem olyan jó, így nagyon kell védeni őt a lehűléstől. Hasznos tehát, ha a pelenkázónál, ahol a babát levetkőztetjük, megfelelő távolságban felállítunk egy hősugárzót.

Intim területek

Lányoknál csak a külső szeméremajkakat tisztítsuk. Mindig elölről hátrafelé töröljük meg őket (sohasem fordítva), hogy a végbélnyílásból ne kerülhessenek kórokozók a hüvelybe.

Kisfiúknál az első években nem szabad a fitymát hátratolni, mert általában erősen letapadt, és közben megsérülhet, begyulladhat.

Köldök

Lehetőleg tartsuk szárazon a baba köldökét, míg a köldökseb begyógyul (körülbelül 3-4 hét). A fürdőzés megengedett, de a törölközésnél legyünk nagyon óvatosak.

Körmök

Ha a köröm az ujjon, illetve az ujjbegyen túlnő (körülbelül a második hónaptól), akkor rendszeresen le kell vágnunk, hogy a baba ne sérthesse meg magát vele. Használjunk speciális babaollót, amelynek lekerekített a hegye. A legegyszerűbben alvás közben vághatjuk le a körmöket. A kéz körmeit gömbölyűre, a lábét pedig egyenesre vágjuk.

Krémezés

Ha fürdetés után bekrémezzük a picit, mindig speciális babakrémet, illetve test ápolót használjunk. Ezek a krémek felelnek meg leginkább a bababőr különleges elvárásainak: ellátják a szükséges zsírral, nedvességgel és ápolóanyagokkal. A popsira annak megfelelő krémet használjunk, amely megvédi a bőrt a nedvességgel és a vizeletből, illetve a székletből származó agresszív anyagokkal szemben. Ezek a krémek nagyon zsírosak. Alig szívódnak fel a bőrbe, inkább annak felületén alakítanak ki szükséges védőréteget. Természetesen nem szabad túl vastagon felvinni őket, nehogy a bőr a zsírréteg alatt meleget és nedvességet halmozzon fel. A krémek legtöbbször cink-oxidot, gyulladásgátló anyagokat, valamint kamilla- vagy körömvirág-kivonatot és E-vitamint tartalmaznak.

Levegő

A levegő fontos "bőrápoló". Ha a bőr lélegezni tud, tehát leadhatja a fölösleges meleget és nedvességet, akkor sok bőrproblémát elkerülhetünk vagy enyhíthetünk. Ügyeljünk tehát arra, hogy a ruhák jól szellőzzenek és öltöztessük a babát rétegesen. A jól becsomagolt popsit pedig ajándékozzuk meg gyakran egy légfürdővel - ha lehet, minden pelenkacserénél.

Masszírozás

A babáknak szüksége van a simogatásra és a bőrkontaktusra. A simogatások különösen intenzív formája a babamasszázs. Körkörös mozdulatokkal simogassuk végig a pici egész testét. Előtte kicsit megmelegíthetjük, és ha szükséges, kevés babaolajjal bekenhetjük a kezünket.

Odafigyelés, gyengédség

Ha ápoljuk a babát, mindig intenzíven foglalkozzunk vele: beszéljünk hozzá, simogassuk és mosolyogjunk rá. Az odafordulás és a gyengédség ugyanolyan fontosak, mint a jó testápolás.

Olaj

Kétfajta babaolaj létezik: ásványi (amely erősebb filmképző és jobban befed) és növényi (ez jobban beszívódik). Olajat elsősorban a popsi tisztítására használjunk. Használhatjuk azonban testápolóként is, amikor bedörzsöljük a bőrbe vagy cseppenként a fürdővízhez adjuk.

Öltözködés

A baba minden ruhadarabjának - ing, kardigán, rugdalózó, kabát és sapka - kényelmesnek, bőrbarátnak és jól szellőzőnek kell lennie. A ruhák anyaga legyen pamut, selyem és gyapjú. Sajnos ezeket az anyagokat is kezelik kémiai szerekkel, színezőanyagokkal, ami irritálhatja a baba bőrét. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy nem vásárolunk erősen színezett, több színréteggel ellátott ruhadarabokat, és az újakat, amelyek közvetlenül érintkeznek a kicsi bőrével, az első használat előtt legalább kétszer kimossuk. Kevesebb káros anyagot tartalmaznak a használt ruhák (hiszen már sokszor kimosták őket), és az ökológiai kritériumok alapján készült természetes textíliák.

Öltöztetés

A legtöbb baba nem szereti, ha öltöztetik. Gondoskodjunk tehát arról, hogy ez a "terhes" procedúra lehetőleg lendületesen és zökkenőmentesen folyhasson le. Használjunk olyan ruhadarabokat, amelyeket be lehet kötni, vagy amelyeknek bő, táguló nyakkivágása van, hogy könnyen fel lehessen húzni őket. A bebújtatós ingecskéket és kabátkákat mindig a fejre húzzuk rá először, majd azután bújtassuk be a kis kezeket az ujjakba. A rugdalózóknál a lábakkal kezdjünk, majd toljuk fel a ruhát a derékon és végül gomboljuk be. Vetkőztetésnél ellenkező sorrendben járjunk el.

Popsi

A babát minden étkezés előtt vagy után tegyük tisztába. A székletet a nyitott pelenkával általában jól el lehet távolítani. Ezután alaposan tisztítsuk meg a popsit olajjal vagy meleg vízzel. Ügyeljünk arra, hogy a bőrredők is tiszták legyenek. Ezután vékonyan bekenhetjük a bőrt egy ápolókrémmel, hogy megelőzhessük a kipirosodást.

A nagy igénybevétel miatt a popsi könnyen kisebesedik. Az állandó nedvesség felpuhítja a bőrt, s így azt könnyebben támadják meg a kórokozók és az irritáló anyagok. A vizelet és a széklet idővel bomlásnak indulnak. A vizeletből többek között ammóniák keletkezik, amely alkáli reakciója alapján különösen agresszív: a bőr kipirosodik, begyullad és fáj. A tisztítást ilyenkor csak nagyon óvatosan végezzük. Olaj helyett bőven használjunk langyos vizet (szappan nélkül). Ezután hajszárítóval (a legalacsonyabb fokozaton és kellő távolságból) "szárítsuk" meg a baba popsiját, s hagyjuk egy kicsit pelenka nélkül rugdalózni. Használjunk kisebesedésre való krémet, ez olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gyorsítják a gyógyulást (cink-oxid, dexpanthenol) és gátolják a gyulladás kialakulását (E-vitamin, kamilla, körömvirág). A pelenkát gyakran váltsuk és ne kapcsoljuk olyan szorosra, mint egyébként.

A pelenkadermatitiszt gomba (soor) is okozhatja. Ebben az esetben az orvos által javasolt terápia szerint járjunk el.

Szappan

A szappan alkáli reakciót vált ki. Károsítja a bőr természetes savköpenyét, megduzzasztja és kiszárítja a bőrt. Használjunk pH-semleges babaszappant vagy babafürdetőt.

Tisztítókendő

A tisztítókendők cellulózkendők, amelyeket olajjal vagy tisztítókrémmel itattak át. Elsősorban útközben láthatjuk jól hasznukat.

Vatta/vattapálcika

Az a vatta, amely nem szöszöl, higiénikus és puha, nagyon jól használható a babaápolásban. Különösen az érzékeny területeket, mint például az arc, a köldök vagy az irritált bőrfelületek, kíméletesen lehet nedves vattával tisztítani. A fültisztító pálcikákat csak a külső fülkagyló és a fogak tisztítására használjuk.

Mercz Mária

PELENKÁK

Az eldobható nadrágpelenkát kívülről műanyag réteg borítja, belül pedig egy cellulózból álló réteg található, amely felszívja a nedvességet. Ezenfelül tartalmaz egy olyan anyagot is, amely a vizeletet zselévé alakítja. Ebben a pelenkában a bőr tehát különösen száraz maradhat.

A mosható nadrágpelenkáknak hasonló a formája, a felszívó anyag itt azonban pamut. Egy műanyagréteg akadályozza meg, hogy a nedvesség kiszivárogjon.

A textilpelenkáknak is több formája létezik: négyzetalakú, amelyet összehajthatunk, pelenkaformájú és nadrágpelenka alakú. Erre kezeletlen gyapjúból készült nadrágot húzunk, ami taszítja a nedvességet. A pelenkázásnak ez a módja, amelynek során csupán természetes anyagokat használunk, különösen jól engedi szellőzni a bőrt, a gyapjú azonban az érzékeny babáknál irritációt válthat ki.

Szólnunk kell végezetül arról is, hogyan tisztítsuk a textilpelenkákat és azokat a ruhácskákat, amelyek közvetlenül érintkeznek a bababőrrel. Az üzletekben ma már beszerezhetők olyan mosószerek, amelyeket a legérzékenyebb bőrű csecsemőknek is nyugodt szívvel ajánlhatunk. Érdemes utánanézni!

| baba, bőr, bőrápolás
2002-07-25 12:41:59
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop