Hirdetés

Ideális babaápolás

Az első életévben a baba bőre különösen érzékeny. Miképp maradhat egészséges, és mit kell tenni irritált bőr esetén?

bőrápolás, baba |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.

A bőr a babának nemcsak a legnagyobb szerve. Már az anyaméhben is különösen fontos szerepet játszik a fejlődésben. A magzat már a nyolcadik héten érez, még mielőtt hallana vagy látna!

A legtöbb ingert a baba születése után is a bőrén keresztül ve szi fel. Ezért nagyon sok simogatásra van szüksége, de leginkább anyja gyengéd közelségére. Az anya meleg, puha bőrének illata biztonságot nyújt a csecsemő számára. A szülők most alakítják ki finom érzékkel azt a bensőséges viszonyt, ami majd egy életre összeköti őket gyermekükkel. Ezért reagálnak a mamák és a papák olyan riadtan, ha gyermekük bőre nem babásan egészséges és rózsás, hanem éppenséggel pattanások tarkítják vagy hámlik.

A MAGZATMÁZ VÉD

A jelenségek legtöbbjénél azonban nincs ok aggodalomra, hiszen a külsődleges jelek csak annak az átalakulási folyamatnak a megnyilvánulásai, amely minden baba szervezetében lezajlik az első hónapokban. Hiszen a gyermek a magzatvízben volt otthon, mielőtt a világra jött volna. Ez az állapot egészen különleges elvárásokkal jár együtt: a bőrnek elég zsírosnak kell lennie ahhoz, hogy a magzatvízben ne száradjon ki. A vernix caseosa, az úgynevezett magzatmáz tökéletes védelmet nyújt.

A fehéres, ragacsos mázat két nappal a szülés után már általában nem lehet látni.

A bőr mélyebb rétegeiben azonban a zsíros összetevő a 12. hétig megmarad, ami a bőr irritációját vonhatja maga után.

MAGUKTÓL MúLÓ PATTANÁSOK

Ezenkívül a hormonális átállás is kibillentheti a bőrt az egyensúlyából: hámlani kezd vagy piros foltok jelentkeznek rajta. Némelyik babának sok-sok fehér csomócska jelenik meg az arcán és az orrán, mások úgy néznek ki, mintha túlságosan korán érték volna el a tinédzserkort, mert annyi aprócska pattanás díszíti kis arcukat.

A gyermekorvosok ilyenkor újszülöttkiütésről (az első napokban lép fel) vagy újszülöttpattanásról beszélnek (mindkettő az első 12 hétben jelentkezik). Bármennyire is csúnyák ezek a bőrkiütések, egy mégis közös bennük: a legtöbbször maguktól elmúlnak. Semmiképpen ne próbáljunk krémekkel vagy testápolókkal "javítani" a baba bőrén, mert az azokban található zsírok és olajok kiválthatják a bőr irritációját vagy ronthatnak a már kialakult helyzeten.

Milyen is az ideális babaápolás? "Minél kevesebbet teszünk, annál jobb", állítja a legtöbb gyermekorvos és bőrgyógyász. A babák bőre jelentősen vékonyabb, mint a felnőtteké, így savköpenye gyorsan elveszti egyensúlyát. Ez azt jelenti, hogy a krémekben található illat- és egyéb hatóanyagok a bőrön keresztül gyorsan a kis szervezetbe juthatnak és megterhelhetik azt.

HETI EGY-KÉT FÜRDETÉS

Aki gyermekét hetente egyszer-kétszer tiszta, meleg (36-37 oC) vízben megfürdeti, helyesen cselekszik. Ha a víz nagyon kemény, elegendő egy kevés babahabfürdő, hogy "bőrbarátabbá" tegyük.

Fürdés után nagyon fontos, hogy a babát alaposan szárazra töröljük, különösen a hajlatokban. A fülek mögött, a nyakon, a karok alatt és a lágyékhajlatokban maradt nedvesség könnyen gyulladáshoz vezet.

ÁPOLÁSI PROGRAM

Ha a gyermeken az irritációnak ezeket a jeleit észleljük, három részből álló ápolási programmal stabilizálhatjuk a bőrét:

Rendszeres alapápolás: Az érzékeny bőr általában száraz bőrt is jelent. Fürdetéskor tegyünk a vízhez olyan babafürdetőt, amely segít az elveszett zsírt pótolni. Száraz testrészek esetén a gyermekorvossal való konzultálás után használjunk húgyanyagot vagy ligetszépeolajat tartalmazó ápolókrémet.

Szoptassunk sokáig: Aki hat hónapig csak szoptat, az kitolhatja az allergia jelentkezésének idejét. Az anyatejen keresztül a baba továbbra is kapja az anyai hormonokat, amelyek serkentik faggyúmirigyeinek működését. A bőr így kevésbé száraz.

A táplálásnál ügyeljünk arra, hogy csak óvatosan kezdjük el a kiegészítő táplálék adását. Az allergológusok a sárgarépa helyett inkább a cukkinit és az édesköményt ajánlják első zöldségként. A tök és a karalábé is alkalmasak. Az első év étlapján viszont ne szerepeljenek citrusfélék, paradicsom, tojás, hal, diófélék, csokoládé és kakaó. Tehéntejet csak a gyermekorvossal való konzultáció után adjunk gyermekünknek. Figyeljünk oda az anyatej, tehát az anya táplálékának minőségére!

Védjük a bőrt a külső ingerektől: Ne használjunk öblítőt és lehetőleg illatmentes mosóporral mossunk. Csak színezetlen, káros anyagokra nézve ellenőrzött pamut alsóneműt adjunk gyermekünkre. Az allergológusok azt ajánlják, hogy ne dohányozzunk gyermekünk jelenlétében.

S végül néhány gyermekorvos fontos üzenete az aggódó szülőknek: az allergiás hajlam nem vezet szükségszerűen viszkető ekcémához. A legtöbb esetben csak érzékeny bőrről van szó, amely helyes ápolással egészséges lesz és egyensúlyban marad.

bőrápolás, baba

2002-07-25 12:58:06

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop