Cumizás - érvek és ellenérvek

Örök vitatéma a szülők közt, hogy kapjon-e a baba cumit vagy sem. A válasz azért nem könnyű, mert általában vagy csak az elszánt hívők, vagy csak az ellenzők véleményét lehet hallani.

csecsemő, cumi, csecsemÅ‘ | InforMed Hírek14   InforMed | Sándor, K.

Érvek a cumi mellett:

Az a néhány pillanatnyi béke, amit akkor tapasztalunk, amikor az éktelenül síró csecsemő végre elhallgat, nem az egyetlen előnye a cumizásnak. Az alábbiak is mellette szólnak:

Véd a bölcsőhaláltól

A gyermekorvosok amerikai akadémiája azt ajánlja a szülőknek, hogy a baba első évében elalváshoz használjanak cumit, mert úgy tűnik, megvédi a kicsiket a hirtelen csecsemőhaláltól (bölcsőhalál). Jó, ha a baba azzal alszik el, de ha már elaludt, ne tegyük vissza a szájába.

Megnyugtatja a babát

A csecsemő pedig rájön arra, hogyan tudja magát megnyugtatni, a cumi vigasztalást nyújt, ha sír, mert például fáj a hasa.

Kielégíti a szopóreflexet

Vannak babák, akiknek több szopásra van szükségük, mint amennyit valójában szopni képesek, akár mellből, akár üvegből.

Könnyebb leszoktatni róla a babát, mint az ujjáról

Ha arra kerül a sor, könnyebb elhagyni a cumizást, mint az ujjszopást.

Ellenérvek

Nem szükséges mindenáron kerülni a cumi használatát, azonban az alábbiakra nem árt figyelni:

Egy vizsgálat szerint a cumi használata növeli a középfülgyulladás esélyét. Ennek oka nem tisztázott, talán a középfül és a garat közti légnyomás változása okozhatja.

Ha túl korán adjuk a babának a cumit, előfordulhat, hogy a szopni éppen csak tanuló újszülöttnek gondja lesz a mellbimbóval. Egyhónapos kor előtt ezért ne adjunk a babának cumit.

Előfordulhat, hogy a szülők akkor is cumit adnak a babának, amikor ennie kellene.

Néhány tipp a cumi használatához és az arról való leszokáshoz:

A cumi használatának egyik legfontosabb eleme, hogy tudni kell abbahagyni. Ez általában másfél éves kor körül a legjobb.

Készítsük fel a babát arra, hogy lassan el kell hagynia a cumit. Eleinte csak korlátozzuk a cumi használatát. Éjszakára ne adjuk oda neki, csak az elalváshoz. Használjuk ki, hogy a kicsi érdeklődése egy idő után általában magától is csökken a cumi iránt. Van, aki levág a cumi hegyéből egy kicsit, és azt mondja, hogy most már veszélyes, nem lehet használni.

Soha ne zsinóron akasszuk a kicsi nyakába a cumit.

Legyen a cumi műanyag része szélesebb, mint a baba szája, és legyen rajta nyílás a levegőnek.

Ne használja több gyerek ugyanazt a cumit, és ne úgy tisztítsuk, hogy bevesszük a szánkba, hanem mossuk le szappanos vízzel, de legalábbis öblítsük le, ha a földre esett.

| csecsemő, cumi
2017-10-16 22:46:51

Web Design & Development Prowebshop