Babanapló

A gyermek testi, lelki és szociális fejlődése megszületésétől két éves koráig - hónapról-hónapra.

Egyre több a túlsúlyos, vashiányos kisbaba

Az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet – derül ki a 0-3 évesek táplálását vizsgáló hazai kutatásból. A korosztály közel felének magas a koleszterin szintje és túl sok sót fogyaszt, tíz százalékát pedig az elhízás is fenyegeti.


A rendszeres alvás a tanulás kulcsa

Az ember fejlődésének korai szakaszában a hosszú alvás a kulcsa mind a tanulásnak, mind az emlékezésnek.


Fogzás a csecsemőkorban

A fogzás időpontjának különösebb jelentősége nincs, nagy egyéni különbségek fordulnak elő. Nagyon ritkán megtörténik, hogy az újszülött foggal jön a világra.


A kézügyesség fejlődése

Miután világra jött a csecsemő, még alig különbözik attól, ami a szülés előtt volt: bár az anyaméhen kívül él, még teljesen az anyjától függ. De napról napra, hónapról hónapra egyre függetlenebbé válik, megtanul járni, beszélni, tájékozódni a világban. Cikkünkben a kézügyesség fejlődésével foglalkozunk a megszületéstől egészen 3 éves korig.


A szemkontaktus és a simogatás fejleszti a baba társas képességeit

A dajkabeszéd, a szemkontaktus, a simogatás olyan ingerek, amelyek fejlesztik a baba társas képességeit, mivel oxitocin hormon termelődését indítják el az agyban - mondta el az MTI-nek a babák viselkedésének biológiai okait kutató MTA-program vezetője.


Babanapló - hónapról hónapra

A gyermek testi, lelki és szociális fejlődése megszületésétől két éves koráig - hónapról-hónapra.


Mikor és miért mosolyog a csecsemő

A baba első mosolya felejthetetlen élmény. Már pár hetes korában is előfordul, hogy felfelé görbül a szája, mely egy hosszú fejlődés első állomásának tekinthető.


Az újszülöttek az anyanyelvükön sírnak

Bár még a méhen belül van, a baba a terhesség utolsó harmadában már hall minket. Egy új kutatás szerint mire megszületik, a baba már megtanulta szülei „hanghordozását”, amit abból lehet megfigyelni, ahogy a hangmagassága síráskor emelkedik vagy süllyed.


Ha jön a baba foga

A baba első fogai általában a hatodik hónap körül bújnak ki. Míg a kényelmetlenség-érzés és az ingerlékenység gyakori panaszok ilyenkor, az egyéb tünetek valamilyen más betegség figyelmeztető jelei lehetnek.


Hogyan tanulnak beszélni a csecsemők?

A csecsemők már egyéves koruk előtt képesek szavakat megtanulni – csak épp nem úgy, ahogy majd később teszik.


1 |

Web Design & Development Prowebshop