Mikor szülessen kistestvér?

Két vagy három kisgyerek sok energiát igényel. Terhességek, szülések, átvirrasztott éjszakák, szoptatás ­ a mamáknak ez nem csak idegi, de fizikai megterhelést is jelent. Másrészt viszont a gyerekeknek állandóan van játszótársa, és a szülőknek gyorsabban lesz újra "önálló" életük.

gyerek, szülés, testvér | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.
Gyermeklapok"Mivel Dani és Norbi között éppen csak két év van, sokat játszanak együtt" ­ meséli a két fiú mamája."Az egyik gyerek a pocakban, a másik állandóan a karomban. Aztán hónapokig két pelenkás gyerek, átvirrasztott éjszakák... Az első évekre nem szívesen gondolok vissza" ­ mondja Kati, akinek szintén két gyereke van.Vera papája azt gondolja, hogy "Vera még mindig nem dolgozta fel azt a sokkot, hogy kistestvére született. Péter most féléves, de a nővére azt szeretné, ha visszaadhatnák őt." Ideális korkülönbség a gyerekek között ­ ezek szerint ­ nem létezik. Minden korkülönbségnek megvan a maga előnye és hátránya.EGY-KÉT ÉV

HÁROM-NÉGY ÉV

Ebben a korban az első féltékenységi hullám nagyon erős. A gyerek a szülőkhöz való erős kötődést már tudatosan éli meg, s egy új családtag érkezése ilyenkor nagyon zavarja őt. Ha a kisbaba ilyenkor még a gyerekszobába is beköltözik, akkor a nagyobb gyereket a visszavonulási lehetőségtől is megfosztja. Az összeszokási nehézségek után a három-négy év korkülönbséggel született testvérek viszont nagyon jól megvannak együtt. Nem hasonlítgatják magukat állandóan egymáshoz, mint ahogy azt a hasonló korúak teszik, ezért a rivalizálás sem olyan nagy.

ÖT ÉV FELETTI KORKÜLÖNBSÉG

Aki ilyen sokáig egyedüli gyerek volt, a fejlődéskutatók szerint "pszichológiailag egykének" számít. Ha egy ilyen gyereknek elég kapcsolata volt más gyerekekkel, s ha a szülők segítik őt abban, hogy róluk leváljon, akkor örülni tud majd a kistestvérnek is. Idősebb gyerekek egészen meghatódnak a pici babáktól, és segítenek őt ellátni. Arra viszont figyelni kell, hogy ne dolgoztassuk őket olcsó baby-sitterekként, mert a vonzódásból hamar ingerültség lehet.

A különbség egy kétgyerekes anyuka és egy egyke mamája között egyből megnyilvánulna, ha a két mamának veszekednie kellene: az biztos, hogy a kétgyerekes mama több szitkot ismer ­ vélekedik Judit.

Karcsi éppen kétéves, nyugodt gyerek volt, amikor Sándor megszületett. Terveztük a második gyereket. A férjemmel szerettük volna, ha ők ketten játszótársak lesznek, és összetartanak.

A papa így emlékezik: "Azt a napot, amikor Judit a második fiunkkal hazajött a kórházból, sohasem fogom elfelejteni. Karcsi levetette magát a járdára, ordított és csak gyengéd erőszakkal lehetett felemelni. A nap további részében hol az egyik, hol a másik üvöltött. Estére úgy éreztem, hogy ez volt életem legszörnyűbb napja. Mindez nyolc éve történt, s azóta is akadtak szörnyű napok.

Még szerencse, hogy léteznek másmilyenek is. Olyanok, amikor a két fiú viccmesélési versennyel nevetteti meg a családot, vagy amikor barnára sülve együtt cipelik a strandtáskát, vagy mikor az egyik kötszerért rohan, ha a másik elvágta a lábát.

Veszekszenek, püfölik a másikat, de azért szeretik is egymást. Ha az egyiket megszidjuk, a másik is megsértődik. Örülünk, hogy ketten vannak.

Ennek ellenére Judit néha azt gondolja, mindkettőjüknek jobb lenne, ha csak egyedül lenne: "Akkor, ha az idősebb nem engedi a kisebbnek végigmondani a mondandóját, mert ő mindig mindent jobban tud. Ha a kisebbiknek igazat adnak, csak mert ő a kisebb. Ha a nyolcéves vörös lesz a dühtől, mert a bátyja kicsinek nevezi, vagy ha az idősebb attól szenved, hogy mindig neki kell okosabbnak lennie."

"A testvérem akkor született, amikor tizenegy éves voltam ­ meséli Judit. ­ Nagyon élveztem, hogy addig a szüleim számára az egyedüli gyerek voltam. Először mint az egyedüli, aztán pedig mint az idősebb, sok mindenben én voltam a hangadó. Kívánnám a fiaimnak, hogy ne kelljen állandóan egymáson lemérniük magukat. Ha viszont épp nagyon jól sikerülnek a viccek, sajnálom, hogy nincs még több gyerek a családban..."
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.

| gyerek, szülés, testvér
2002-07-25 15:15:52

Web Design & Development Prowebshop