Na, mit tudok már!?

A kisbaba élete első 18 hónapjában hihetetlen mértékben fejlődik. Nézzük csak, hogyan szerez nap mint nap örömet a környezetének!

fejlődés, újszülött, újszülött | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(6):44-45   Celsus Kft. | Kovács, R.
Minden rendben van gyermekünkkel? Normálisan fejlődik? Nagyon sok szülő aggódik, ha gyermekével egykorú társai már olyat tudnak, amit a sajátjuk még nem.

A mozgásban mutatkozó kicsiny eltérések teljesen normálisnak tekinthetők, semmi ok az aggodalomra! Ha egy kisbaba mozgásfejlődését tekintve hamarabb ér el bizonyos szintre, ez még korántsem jelenti azt, hogy okosabb és más szempontból is fejlettebb.

Jegyezzük meg! Az a baba, aki 10 hónapos korában már jár, nem biztos, hogy később az iskolában is mindenben az „élen jár”.

Nem árt tudni!

A motorikus fejlődés szorosan összefügg az agy fejlettségével. Csak bizonyos idegsejtek kapcsolódása esetén érkeznek parancsok az agyból a különféle testrészekhez. Az egyedi mozgásfejlődés az agyban már születéskor programozott. Ezek a programok azonban erős eltéréseket mutathatnak.

Saját tempóban

A kicsi „önhatalmúlag” egyszerűen kihagyhat bizonyos fejlődési fázisokat, például a mászást. Majd akkor hozza be ezt a „lemaradás”-t, amikor már jár... Minden gyermeknek megvan a saját tempója. A következőkben megjelölt életkorok pusztán irányértékek. Ha gyermekünk később ér el bizonyos állomásokat, akkor sem érdemes „rémeket látni”.

Tipp: aki viszont végképp bizonytalan annak megítélésében, hogy kellőképpen fejlett-e a gyermeke, legjobb, ha felkeresi a gyermekorvost.

0-3 hónapos korig: minden ösztönös

Egy újszülött magatartását a reflexei határozzák meg. Ezek egy részének a túlélésben van fontos szerepe, mint pl. a szopás vagy a légzés. A fogóösztön, mely abban nyilvánul meg, hogy a kicsi kezdetben mindent megfog, ami a keze ügyébe kerül, három hónap elteltével megszűnik.

A kezecskék egyre ritkábban szorulnak ökölbe. A lépésreflex, mely azt jelenti, hogy az újszülött rögtön „lépeget”, ha valamit érez a talpa alatt, a harmadik hónap végére már egyre ritkábban jelentkezik, ahogy a kicsi súlya napról napra növekszik. Hat-hét hónapos korban ez a reflex is teljesen eltűnik.

Amikor egy újszülött hason fekszik, fejecskéjét csupán másodpercekre képes megemelni, három hónapos korban azonban szívesen támaszkodik a karjára, és fejecskéjét ügyesen tartva szemléli a világot.

Apán és anyán kívül ebben az időszakban a kicsi kedvenc játékszere a saját keze. Ujjait alaposan megszemléli, forgatja és morzsolgatja azokat.

Egy újszülött saját erejéből még nem képes helyzetét megváltoztatni. Három hónapos korától azonban gyakran már olyan erősek az izmai, hogy a hátáról az oldalára fordul. A szülők számára sokszor meglepő ez a hirtelen mozgékonyság. Ezért pelenkázás-kor már nagyon oda kell figyelni a kicsikre, s még rövid időre sem szabad őket egyedül hagyni a pelenkázóasztalon.

A babák mintegy fele képes már két hónapos korában háton fekve fejecskéjét egyik oldalról a másikra fordítani. A harmadik hónap végére már szinte minden kisbaba eléri a fejlődésnek ezt a fokát.

Gyermekünk az első naptól kezdve „szemez” velünk, különösen akkor, ha megtámasztjuk a fejecskéjét. A legszebb dolog úgy a hatodik héttől tapasztalható: gyermekünk először nevet ránk!

4-6 hónapos korig: már mozgékony vagyok!

Négy hónapos korában a kicsi már a hasáról az oldalára fordul. Néhány héttel később pedig már a hátára. Újabb néhány hét elteltével, úgy a hatodik hónap végén, kedve szerint irányt tud változtatni.

Kezecskéivel az ötödik hónapban óriási felfedezést tesz: megvannak a nagylábujjak! Minden egyéb tárggyal együtt, melyet ilyenkor a kicsi megkaparint, a nagylábujjak is alapos „vizsgálat” céljából a szájában kötnek ki.
Ha valami megtetszik neki, most már mindkét kezével nyúl érte. Egész kézfejére szüksége van, hiszen ujjai még nem képesek egymástól függetlenül mozogni. Mire is használható a hüvelykujj? Legalább két hónapnak el kell még telnie ahhoz, hogy a kicsi erre is rájöjjön.

A csuklóízületek mozgékonysága növekszik. Gyermekünk ilyenkor már úgy tudja forgatni a kézfejeit, hogy szemével követni tudja azt, amit a kezében tart.

Ha szüleik segítenek nekik, többségük már képes arra is, hogy felsőtestét ülés közben egyenesen megtartsa.

7-9 hónapos korig: teljes gázzal előre!

Az első hat hónap elteltével a kisbabákat szinte szétveti az energia: rugdalóznak, gurulnak, megfordulnak, sőt már megpróbálnak a bútorok mellett fölkapaszkodni. Teremtsük meg számukra a kedvező körülményeket!

Ne feledjük! Ha órák hosszára „bezárjuk” őket a járókába vagy a gyerekkocsiba, az egyértelműen fékezi a mozgásfejlődésüket.

Hét hónapos korban a kicsik háromnegyede egyedül ül, egy hónapon belül erre szinte minden kisbaba képes.

A hatodik és nyolcadik hónap közti állandó mozgáskényszer a fülben található egyensúlyszervnek köszönhető. Ezen szerv csakis akkor képes fejlődni, ha a kicsi mozog, esetleg mozgatják. Ez az oka annak, hogy gyermekeink mintegy 15%-ának ebben a korban „inog” a fejecskéje.

Hozzávetőlegesen kilenc hónapos korban tapasztalhatók az egykorúak fejlődése közti legnagyobb különbségek. Néhányan négykézláb másznak, egyesek elégedetten ücsörögnek a földön, megint mások már a bútorok mentén közlekednek.

Nem minden gyerek mászik négykézláb, mielőtt megtanul járni. A kicsik kb. 13%-a ülést vagy gurulást követően próbál felállni és elindulni.

10-12 hónapos korig: „Talpra, Magyar!”, indulás!

A tizedik hónap némiképp nyugodtabban telik. Kétségtelen ugyan, hogy néhányan már ilyenkor megpróbálkoznak az első lépésekkel, ha azonban az nem történik meg, még semmi ok az aggodalomra: egyéves kor körül már a gyermekek fele biztonsággal lépeget. Sokan még csak most ízlelgetik, milyen nagy élményt jelent az önálló helyzetváltoztatás. Felhúzzák magukat álló helyzetbe, felemelik az egyik lábukat, majd a másikat, lábujjhegyre állnak, az asztal és az ágy mellett biztonsággal közlekednek.

Egyéves korában már nagyon sok kisgyermek iszik pohárból. Tehát érdemes lassan megválni a cumisüvegtől. Ekkor ugyan még nem képesek szabályosan kanalazni, azonban az ujjakkal végzett magányos akciók annál sikeresebbek!

Sokuk már érthető előszeretettel használja a kezeit, sőt észrevehető a jobb- vagy balkezesség. Ez azonban véglegesen legtöbbjüknél csak három-négy éves korukban derül ki.

13-15 hónapos korig: nézzétek, ezt akarom!

15 hónapos korukban a gyermekek mintegy 15%-a már jár. A lábfejek ugyan még erősebben kifelé fordulnak, így a „súlypont” is közelebb van a talajhoz, a járás még itt-ott bizonytalan, imbolygó.

Az ujjak mozgása is finomodik. Gyermekünk mutatóujjával már rábök azokra a dolgokra, amik tetszenek neki, vagy amit szeretne. Képes 2-3 tárgyat is egyidejűleg a kezében fogni, műanyag poharakat, építőkockákat, párnákat rakosgat egymásra.

16-18 hónapos korig: ki a gyorsabb?


Sikerült! Másfél éves korára már minden egészséges kisgyermek megtanul járni!

Vigyázat! Gyermekünk egyre gyorsabban fut, azonban nem mindig képes megállni bizonyos akadályok előtt, s bizony néha komolyabb erőfeszítésünkbe kerülhet, hogy - felvéve vele a versenyt - megóvjuk a nemkívánatos balesetektől!

Kovács Rita
| fejlődés, újszülött
2006-06-23 15:01:15
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop