A tizenharmadik hónap

babanapló, csecsemő, fejlődés, csecsemÅ‘ | Babanapló   InforMed | Sándor, K
Testi fejlődés

A baba az első születésnapja tájékán valamikor minden bizonnyal megteszi az első lépéseit, és járni kezd. Eleinte azonban még széles terpeszben áll, és így is indul meg, kifelé fordított lábfejjel, egyik lábáról a másikra totyogva. (Ezért hívjuk ezt a korosztályt „totyogónak”.) Ahogy azonban a kicsinek fokozatosan javul az egyensúlyérzete, a mozgáskoordinációja és a fizikai kontrollja, biztosabban áll a lábán, és hatékonyabb lépsekkel közlekedik. Pár hónap, és már a játékával a kezében is képes lesz fel-alá száguldani a szobában, tolja a játékautót, oldalra és hátrafelé is tud már lépni, sőt, járás közben is el tudja dobni a labdát.

Ahogy a totyogó mozgékonyabb és függetlenebb lesz, elindul, hogy felfedezze a környezetét. A szülő észre sem veszi, és a kicsi máris használja a távirányítót, megkaparintja a kocsi kulcsokat és az elektromos eszközök vezetékeit. A totyogónak útba esnek az asztalok éles szögei, a kandallók és az alacsony pultok is. Itt az ideje, hogy újra veszélymentesítsen, mindig figyeljen a kis örökmozgóra. Teremtsen neki olyan biztonságos környezetet, ahol szabadon indulhat felfedező körútra.

Ha a kicsi még nem jár, akkor sincs semmi ok az aggodalomra. A legtöbb baba 12-15 hónapos kora között tanul meg járni, de van, aki 16 hónapos kora előtt nem indul el, sőt néha még ennél is később. Azt, hogy mikor kezd el egy baba járni, sok tényező határozza meg, az, hogy mit örökölt, mekkora a felfedező kedve, a testsúlya, és hatással vannak rá a rossz élmények is. (Az a gyerek, aki a járástanulás közben elesett, lehet, hogy hetekig nem is próbálkozik vele.) Röviden, a baba akkor teszi meg első óvatos lépéseit, majd kezd el nem sokkal ez után szaladni, amikor mind az izmai, mind a hangulata ezt lehetővé teszi.

Szociális fejlődés

Ahogy a kicsinek kezd kitágulni a fizikai világa, örömét leli újonnan kialakult függetlenségében, ám ugyanakkor meg is retten tőle. Az egyik pillanatban még egy új játékkal játszik a szobában, a másikban pedig odaszalad Önhöz, hogy tudja, biztonságban van, és vigyáznak rá. Ebben az időszakban túlságosan is ragaszkodó lehet, vagy szorongani kezd, valahányszor otthagyja, még ha igen rövid időre is. Bár a gyermek számára normális, hogy erős és konfliktusos érzelmei vannak, fontos, hogy a szülők bátorítsák az önállóságra, fogadják el az ambivalenciát (hiszen ki szólhatna egyetlen szót is, amiért a baba egyszerre akar nagy gyerek és kisbaba lenni?).

Szellemi fejlődés

Mire tizenhárom hónapos lesz, a legtöbb baba kimondja az első igazi szavakat, bár ez a fontos mérföldkő a tizedik és a tizennyolcadik hónap között bármikor bekövetkezhet. Mostanáig a kisgyerek ún. ős-szavakat használt, vagyis olyan kitalált szavakat, amelyeknek a jelentése számára következetes volt, például a „mmm” az ennivalóra, vagy a „ba” mindenre, ami mozog (baba). Mostanára a kicsi már kimond olyan szavakat, mint a mama, papa, baba, a kedvenc állatai, ételei vagy testvérei nevét, vagy különböző hangutánzó szavakat hallat (vau-vau, cicc). A második életév elején a legtöbb kisgyereknek igen kifejező, bár csak néhány szóból álló szókészlete van, és sokkal nagyobb azoknak a szavaknak a száma, amelyeket ért, de nem mond ki. A most következő hónapok során egyre több és több szót raktároz el, miközben foglalkoznak vele, és felfedezi az őt körülvevő csodálatos világot.

<< Előző hónap Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hónap >>
| babanapló, csecsemő, fejlődés
2006-03-14 10:01:56
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop