A tizenkilencedik hónap

babanapló, csecsemő, fejlődés, csecsemÅ‘ | Babanapló   InforMed | Sándor, K
Testi fejlődés

A tizenkilenc hónaposnak átlagosan napi összesen 13 óra alvásra van szüksége. Sokan délelőtt vagy délután is szundikálnak kicsit (legalábbis, ha önnek szerencséje van). Előfordulhat azonban, hogy a második életévben az alvás ideje meglehetősen rapszodikussá válik, vannak kicsik, akik délelőtt nem hajlandók aludni, mások napközben egyáltalán nem. Általában véve a totyogók ebben a korban valószínűleg egyszeri alvással is megelégszenek napközben, ez 1-2 óra lehet délután. Az ritka, hogy egy mozgékony gyerek ebben a korban reggeltől estig minden szunyókálás vagy legalábbis egy kis pihenés nélkül képes fönt lenni. Ha a kicsi nem akar aludni (miért is akarna, hiszen játszhatna is?) próbálkozzék egy csöndes, megnyugtató rítussal, valahogy úgy, mint amikor az esti lefekvéshez készülődnek. Sötétítse el a szobáját, olvasson neki egy könyvből, tegyen fel valami halk zenét, és teremtsen alvásra ösztönző hangulatot. Ha a kicsi még mindig nem hunyja le a szemét, legalább tart egy kis pihenőt, amire nagy szüksége van. És persze, Önnek is.

Szociális fejlődés

Bár a dackorszaknak a kétéves kort nevezik, nem ritka egyéves babáknál sem, hogy rúgnak, visítanak, toporzékolnak vagy sírnak, ha nem kapják meg, amit akarnak. Mire tizenkilenc hónapos lesz, az Ön kicsikéje már meglehetősen pontosan tudja, mit szeret és mit nem (szeret például teherautókkal játszani, de nem szereti, ha azt mondják neki, hagyja abba a játékot, ideje lefeküdni). Ugyanakkor alacsony az ingerküszöbe a „nem”-mel kapcsolatban, vagy ha a vágyait vagy kívánságait nem teljesítik. Sőt, a totyogók ebben a korban még nem rendelkeznek olyan verbális készségekkel, hogy el tudják mondai, mit akarnak – érzéseiket, kiábrándultságukat és vágyaikat nem képesek szavakkal kifejezni. Hogy ennek mi az eredménye? Egy erre a korra jellemző igazi hisztizés. A gyerek általában akkor hisztizik, ha fáradt, éhes, unatkozik vagy éppen túl sok inger éri. Ezért aztán néha meg is lehet előzni, mondjuk úgy, hogy gondoskodunk róla, hogy ki tudja magát pihenni, és eleget egyen, mielőtt vendégségbe mennek. Ne feledje, a hisztizés 3-4 évek kor körül abbamarad, mert ekkorra már fejlettebbek a verbális készségei, és nagyobb az önuralma is. Addig meg vegyen egy mély levegőt, számoljon el tízig, és gondoljon arra, hogy a kicsinek ez a viharos korszaka el fog múlni.

Szellemi fejlődés

A tizenkilencedik hónapra a kisbabája öntudatos kis lurkó lesz, aki felismeri, és valószínűleg ki is tudja mondani saját nevét, és azonosítja a tükörképét. Nagy utánzó, aki buzgón részt vesz az Ön ház körüli tevékenységében. Mindig segíteni akar – a padlót söpörni, behozni a postát, összehajtogatni a mosott ruhát, vagy vacsorát főzni. És bár a feladat elvégzése hosszabb időt vesz igénybe a kicsi jó szándékú segítségével, ha csak nem siet nagyon, próbálja meg játékká varázsolni a munkát. (Kérdezze meg például a következőket: „Ki tudnád válogatni a piros zoknikat?” vagy „Odavinnéd az asztalra ezeket a szalvétákat?”) Ne szegje a kicsi kedvét azzal, hogy buzgó segítőkészségét elutasítja. Eljön még az az idő, akár még jóval a kamaszkora előtt is, amikor majd kéri, könyörög, hízeleg, sőt megvesztegeti, hogy segítsen kicsit a ház körül.

<< Előző hónap Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hónap >>
| babanapló, csecsemő, fejlődés
2006-03-16 17:55:07
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop