Hirdetés

A tizenötödik hónap

babanapló, csecsemő, fejlődés |

Babanapló   InforMed | Sándor, K

Testi fejlődés

Kisbabája életének első évében csak nőtt és nőtt, tizenkét hónap alatt megháromszorozta születési súlyát. Most készüljön fel a lassításra, legalábbis, ami a fizikai fejlődését illeti. A második életévében a csecsemőből totyogóvá nőtt baba lehet, hogy csak 1-2 kilót hízik, fejkörfogata két centivel nőhet. Ez teljesen normális. Külleme viszont nagyot változhat, kerek pocakja és a kúszáshoz jól idomuló puha karja és lába változik, izmosabb, vékonyabb lesz az egész kisgyerek, teste alkalmasabbá teszi a járásra és mászásra. A tizenötödik hónapban a kis sportoló hegyet mászik (a lépcsőt), ostrommal beveszi a homokozót, és alaposan megdolgoztatja az apját és az anyját.

Szociális fejlődés

A gyerekek imádnak játszani, azt mondják a játék a gyerek munkája. Hiszen csak a játékon keresztül tanulhatják meg például az ok-okozat összefüggését (ha túl magasra építem a kockatornyot, össze fog dőlni), vagy a felnőttek világát (nézzük csak, mi történik, ha fölteszem apa kalapját, és úgy teszek, mintha kocsit vezetnék).

Ebben a korban azonban a totyogók nem valami jó játszótársak. A harmadik életévig a gyerekek „párhuzamosan” játszanak, azaz egymás mellett elvannak, de nemigen lépnek interakcióba. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdeklik őket a többi gyerekek, csupán arról van szó, hogy ebben a korban még nem elég érettek ahhoz, hogy együttműködjenek a játékban, vagy hogy meglegyen bennük az empátia és a vágy, hogy másokkal megosszák a foglalatosságaikat. És mégis, éppen így tanulják meg a társas kapcsolatokat, hogy egymás közelében játszanak; az, ahogy lenyűgözi őket a többi gyerek, része a tanulási folyamatnak.

Szellemi fejlődés

Soha sem lehet elég korán kezdeni olvasni a gyereknek, és a totyogó remek hallgatóság. Lehet, hogy még mindig érdeklik a korábban használt egyszerű, színes képeskönyvek, és azok a könyvek, amelyek különféle tárgyakról, emberekről vagy állatokról szólnak. A felolvasás, legyen az napközben, lefekvés előtt vagy bármikor, ha kedve van, olyan élvezetes tevékenység, amelyet megoszthat a kicsivel. Már maga a folyamat is felkelti a gyerek érdeklődését, képzeletét és a nyelv iránti szeretetét. Ahogy a kicsi közeledik a tizenötödik hónap felé, már körülbelül tízszavas szókincse van, és sokkal többet megért. Olyan egyszerű, egy lépésből álló kérésekre, felszólításokra is reagál, mint „hozd a könyvedet” vagy „gyere ide anyuhoz”. De ami a legfontosabb, hetente mintegy két új szót tanul, és ezt a folyamatot a felolvasás segítheti, bátoríthatja.

<< Előző hónap Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hónap >>
babanapló, csecsemő, fejlődés

2006-03-16 17:36:52

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop