Fogzás a csecsemőkorban

A fogzás időpontjának különösebb jelentősége nincs, nagy egyéni különbségek fordulnak elő. Nagyon ritkán megtörténik, hogy az újszülött foggal jön a világra.

csecsemőkori fogzás, fogzás, rágásra szoktatás, fogszuvasodás, tejfogpusztulás | InforMed Hírek14   InforMed | Sas, Zs.

Az alsó egyes fogakat szoktuk ilyenkor látni, ezek azonban igen gyenge zománccal rendelkeznek, hamar kihullanak. Néha előfordul, hogy szopási nehézséget okoznak és szükséges lehet eltávolításuk.

Ezzel szemben az elhúzódó fogáttörés okaként öröklött hajlam, D-vitamin-hiány, táplálkozási zavar szerepelhet.

Mikor kell a fogzásra gondolnunk?

Az első fogak általában könnyen kibújnak, a figyelmet felhívja a duzzadt fogíny, a feltűnő nyálzás, valamint hogy sokat rágcsál a baba. A később kibújó első őrlőfogak érkezését már igazi fájdalom kísérheti, a feltűnő nyugtalanság hívja fel erre a figyelmet.

A láz, a hasmenés nem a fogzás velejárója, hanem különböző betegségek tünetei lehetnek. Ismert, hogy lázas állapotban az anyagcsere fokozódása révén gyorsabban törnek át a fogak. A fogíny dörzsölésével, helyi ecsetelővel, esetleg fájdalomcsillapítóval enyhíthetjük a panaszokat.

A tejfogakat is gondozni kell. A tejfogak legjobb védelme a rágásra szoktatás. Rágni már a fogínyükkel elkezdenek a babák, azokkal az első mozdulatokkal, amellyel kezüket, illetve játékaikat a szájukba veszik. Fontos, hogy már hat hónapos kor előtt, tehát már az első fogak megjelenését megelőzően rágásra serkentsük a csecsemőket (például rágható játékokkal).

Az első fogak áttörésé után fokozott figyelem szükséges, mert a baba majszolás, szopogatás mellett már harapni is képes, a falatot pedig könnyen félrenyelheti.

A fogszuvasodás a tejfogakat is érinti, kezdetben a négy felső metszőfogon láthatjuk olyan csecsemőknél és kisgyerekeknél, akik napközben vigasztalásként folyamatosan cukortartalmú teát, gyümölcslét, cukros cumit kaptak.

A szuvasodás a fogíny közelében kezdődik, elpusztítja a zománcot, a tejfog szerkezetéből adódóan a folyamat néhány hét alatt a mélybe terjed, majd a fogkorona letörik, és a fogínyből alig kilátszó fekete csonkok hívják fel a szülők figyelmét a helytelen szoktatásra, melyen ha nem változtatnak, a folyamat tovaterjed az őrlőfogakra is.

Rágás hiányában emésztési zavar léphet fel, illetve a maradandó fogak ferdén, rendetlenül bújnak majd elő. Ezért fontosa megelőzés, mely kezdetben a rágásra szoktatást, a cukortartalmú üdítők helyett víz adását, később a szájöblítés tanítását jelenti.

| csecsemőkori fogzás, fogzás, rágásra szoktatás, fogszuvasodás, tejfogpusztulás
2018-06-19 21:02:44
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop