Szomjoltók babáknak

Az egy- és négyéves kor közötti kisgyerekek gyakran túl keveset isznak. Az apróságoknak az étellel felvett folyadék mellett naponta legalább egy litert kellene inniuk ahhoz, hogy anyagcseréjük egyensúlyban maradhasson. Az elfogyasztott folyadéknak persze nemcsak tejből és gyümölcsléből kell állnia: a csapvíz is jó szomjoltó.

folyadék, gyermek, baba, kiszáradás | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.
Testméreteik és arányaik alapján a gyerekek még a felnőtteknél is nagyobb mértékben igénylik a kiegyensúlyozott folyadékháztartást. A méreteikhez képest relatívan nagy testfelületük miatt a picik a bőrön keresztül nemcsak sok hőt, de sok folyadékot is vesztenek. Emelkedő külső hőmérséklet mellett pedig a folyadékveszteség is nő. Szaporább légzésszámuk miatt az apróságok több folyadékot adnak le a környezetüknek, mint a felnőttek, a vizeleten és a székleten keresztül is jelentős a folyadékveszteségük, hiszen még nem képesek teljes mértékben a kiválasztandó anyagok visszatartására.

Az eddig említett tényezők mind arra utalnak, hogy épp a gyerekek esetében kell nagyon ügyelnünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.

LÁZ ESETÉN, JÁTÉK KÖZBEN TÖBB KELL

Életének első hónapjaiban a csecsemő napi folyadékszükséglete testsúlyának egyötöde, az első életév végen pedig súlyának egykilencede.

Lázzal járó betegségeknél, hányás, hasmenés esetén a bevitt folyadékmennyiséget ajánlatos megkétszerezni.

A megfelelő folyadékbevitelre tehát elsősorban nagy melegben, intenzív mozgással járó játék esetén és olyan betegségeknél kell ügyelni, mint pl. a hányás és a hasmenés. Gyakran fordul elő azonban éppen a hétköznapokban, hogy megfeledkezünk a kielégítő folyadékbevitelről.

A FOLYADÉK ÉLÉNKÍTI AZ ANYAGCSERÉT

A testfolyadékok, mint a vér, a nyirok, az epe és az emésztőnedvek mind a táplálkozás, mind pedig az egyes sejtek energiaháztartásának szempontjából döntő szerepet játszanak. Nemcsak az olyan fontos hírvivő anyagok szállítását teszik lehetővé, mint például a hormonok, amelyek az emberi szervezet számtalan folyamatának koordinációjá t biztosítják, de az immunrendszer szempontjából is döntő jelentőségűek. A vér és a nyirokrendszer a szervezet ellenállásának legfontosabb szervei. De az egyéb testnedvek is, mint például az agyban és gerincvelőben található folyadék nagyobb részben szintén vízből állnak, és csak ezáltal tudják az idegsejtek tápanyaggal és oxigénnel történő ellátását biztosítani. Még az egyes idegsejtek legkisebb üzenetátvivő anyagainak (transzmitterek) is, amelyek az idegrendszer információközvetítéséért felelősek, elegendő folyadékra van szüksége ahhoz, hogy zökkenőmentesen működhessenek. Az anyagcsere a legnagyobb mértékben az anyagok optimális mértékű kicserélődésétől függ, s ez csak a sejtek elegendő folyadéktartalmával az anyagcseretermékeknek a testnedvekbe és a sejtek közötti folyadékba való elosztásával biztosítható.

A folyadékszükséglet kielégítésekor elsősorban a természetes, tehát édesítőszereket nem tartalmazó italokat részesítsük előnyben: adjunk a gyermeknek vizet és zöldségleveket (például ásványvízzel hígított frissen préselt sárgarépalevet). Fordítsunk arra is figyelmet, hogy a cumisüveg ne lógjon állandóan a pici szájában, mert ez károsítja a fogakat. Ezért a nap folyamán gyakran kínáljuk meg az apróságot egy-egy adag folyadékkal.

SZOMJOLTÁSRA NEM ALKALMAS

Nem alkalmasak a gyerekek szomjúságának csillapítására a következő italok:

  • A mesterségesen előállított gyümölcslevek általában nagy mértékben tartalmaznak cukrot, vitamint azonban keveset.
  • A limonádékban, üdítőitalokban és kólákban is nagyon sok a cukor, illetve a színező- és aromaanyag.
  • Az alkoholt tartalmazó italok legkisebb mennyisége is kárt okoz az agyban és az idegsejtekben.
  • A kávé és a tea koffeint, illetve teint tartalmaznak és ezáltal szívdobogást és alvászavart okozhatnak.

GYEREKITALRECEPTEK

A következő italokat tejből is el lehet készíteni, tejallergiásoknak jó alternatíva a szójatej vagy a rizstej

Energiaital:

2 db közepes méretű banán, 2 evőkanál fehér mandulakrém, 1 liter szójatej, néhány csepp citrom.

A meghámozott banánokat és a mandulakrémet pürésítjük, szójatejjel felöntjük. Ízlés szerint ízesítjük citromlével, és hűtve tálaljuk.

Nugátital

1 liter szójakakaó, 10 dkg bionugátkrém, csipetnyi vanília.

A hozzávalókat összekeverjük és hűtve tálaljuk.

Kiviital

3 db kivi, 5 dkg méz, 1 liter szójatej.

A kiviket félbevágjuk, héjából kikanalazzuk a gyümölcsöt, mézzel és szójatejjel pürésítjük, hűtve tálaljuk.

Zabtej

3 evőkanál zabpehely, 1 csipet tengeri só, 1 evőkanál méz, 1/2 liter víz.

A zabpelyhet szárazra pirítjuk egy vastag falú lábosban, hozzáadjuk a forrásban lévő vizet, a sót. Mézzel ízesítjük, 5-10 percig főni hagyjuk, elturmixoljuk.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| folyadék, gyermek, baba, kiszáradás
2002-07-25 14:23:50
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop