El a cumival!

A kisgyerekek nagyon szeretnek inni és fontos is, hogy elegendő folyadékhoz jussanak. Az állandó cumizást azonban nem szabad engednünk! Egy örökmozgó kétévesnek körülbelül napi másfél liter folyadékra van szüksége. S hogy hogyan itassunk meg gyermekünkkel ennyit?

fog, cumi, fogszuvasodás | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.
Vannak szülők, akik megoldásként bevetik a műanyag cumisüveget. Ha szembesülünk azzal a ténnyel, hogy sok kisgyereknek egész nap a szájában lóg a cumi, akkor mégiscsak fel kell tennünk magunknak a kérdést: hát elfelejtettük volna már azokat a ‘80-as évek elején közreadott ijesztő fotókat, amelyek teljesen tönkrement gyerekfogsorokkal szembesítettek bennünket? A súlyos fogszuvasodást az okozta, hogy a gyerekek reggeltől estig cukros gyerekteákat cumiztak. A "cumisüveg-szindrómát" perek, fájdalomdíj-követelések és - végül - fogbarát teareceptek követték azzal a törvényileg előírt kötelezettséggel, hogy a gyerekteák dobozain felhívják a szülők figyelmét arra, hogy ne engedjék át gyerekeiknek egyedül a cumisüveget.

A KÉNYELMES MEGOLDÁS

Mégis úgy tűnik, a figyelmeztetés nem érte el célját, hiszen továbbra is rossz hírek érkeznek a tejfogfrontról: újra növekszik a szuvas gyerekfogak száma. Úgy látszik, az állandó cumizást nem lehet megfékezni. Hiszen milyen kényelmes is az egész: a könnyű műanyag cumisüveg, amit egész nap utánatöltögetnek valamilyen (állítólagos vagy valóban) cukormentes itallal, ideális nyugtatóeszköz, s vannak olyan szülők, akik még az elalvás segítőeszközeként is ezt a fegyvert vetik be. Mindennap ugyanazzal a képpel találkozhatunk az utcán: a pici baba a gyerekkocsiban, mellette egy nagyobbacska totyogó, s mindkettőjük szájából lóg a cumisüveg. A szülőknek valószínűleg nincs lelkiismeretfurdalása, hiszen nem cukrozott tea van az üvegben, s a gyerek is elégedett. Kell ennél több?

JÓ TUDNI!

A gyümölcslevek természetes gyümölcscukrot tartalmaznak, amely ugyanúgy karieszt (fogszú) okoz, mint a cukor, a gyümölcssav pedig a fogzománcot támadja meg. Egy kis emlékeztető: kariesz akkor alakul ki, ha a szájflóra bizonyos baktériumai a cukrot savvá alakítják, amely aztán kilyukasztja a fogzománcot.

A zöldségleveket, elsősorban a sárgarépalevet gyakran "feljavítják" cukorral vagy mézzel. Emellett a zöldséglevek szénhidrátot is tartalmaznak, amely szintén szuvasodást okozó cukorrá alakul.

Azonban nem az ital milyensége a leglényegesebb pont, hanem az a tény, hogy a fogakat állandóan valamilyen folyadék mossa körbe. Mivel a fogak körül nem tud védelmező nyálréteg kialakulni, amely ellátja ásványi anyagokkal a fogzománcot, így az még tiszta víz esetén is ki van téve a karieszbaktériumok támadásának.

ÍGY TESSZÜK HELYESEN

Cumisüveget csak az első életévben és kizárólag csak az evés idejére adjunk gyermekünknek. Ne használjuk nyugtatásra, és ne engedjük át a gyereknek.

Használjunk üvegből (ne műanyagból) készült üveget, mert az hosszú távon nehézzé válik a gyermek számára.

A gyermek szopásigényét csak a játszócumival elégítsük ki.

A kilencedik hónap után próbálkozzunk apró nyílású pohárral (ez jót tesz az álkapocs fejlődésének, mert még ezt is szívni kell), majd térjünk át a normális pohárra.

Ha úton vagyunk, vigyünk magunkkal üveget és poharat is, és csak akkor használjuk őket, ha a gyerek tényleg szomjas.

| fog, cumi, fogszuvasodás
2002-07-25 12:36:41
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop