A csecsemőkori táplálás befolyásolja az immunrendszer fejlődését

Hatással van a későbbi immunrendszerre az elválasztás után az a tény, hogy a csecsemőt anyatejjel táplálják-e vagy tápszert kap. Ezzel magyarázható, hogy egyes emberek különbözőképpen reagálnak a védőoltásokra, vagy hajlamosak a fertőzésekre, vagy pedig autoimmunbetegségtől szenvednek.

immunológia, csecsemőtáplálás, csecsemőtápszerek | InforMed Hírek12   InforMed | Sarkady, L.

Ezt a Dennis Hartigan-O’Connor és Amir Ardeshir körül alakult munkacsoport (Department Medical Microbiology and Immunology, University at California, San Francisco, USA) állapította meg. A kutatók rhesus majmokon végzett vizsgálataikról a Science Translational Medicine (doi 10.1126/scitranslmed.3008791) folyóiratban számoltak be.

Az anyatej és a tápszerek hatásait vizsgálták a majmok életének első hat hónapjában. „Meglepetten láttuk, hogy kétféle immunrendszer fejlődött ki“, tudatták a kutatók. Az elválasztás után is fennmaradtak ezek a különbségek, noha az állatok azonos táplálékon éltek. Ardeshir és kollégái ezt a hatást az eltérő bélflórára vezetik vissza, mely az első hónapokban alakul ki.

A tudósok konkrétan megfigyelték, hogy azoknál az állatoknál, melyek anyatejet kaptak, több 17-es típusú T-helper (segítő) sejt (TH-17 sejt) termelődik, melyek például fontosak a szalmonella fertőzés elhárításában. „Azok az egyedek, melyeknél a születés után a bélflóra nem segíti elő ezeknek a sejtenek a kifejlődését, később hajlamosak lesznek a szalmonella fertőzésre“, vélik.

Elméletük azon a tézisen alapszik, hogy a bélflóra egy része olyan anyagcsere-termékeket produkál, melyek serkentik és formálják az immunrendszert. „A 6 – 12 hónapos anyatejjel táplált majmoknak dúsabb és szerteágazóbb a bélflórája, mint kortársaiknak, melyek tápszeren éltek“, közlik.

Így lesznek pl. a Gram-negatív Prevotella baktériumok náluk többségben, ezzel szemben a Clostridiumok ritkábbak, szemben a pótszeres fajtársaiknál. „Vizsgálataink azt sejtetik, hogy a bélflóra tartósan befolyásolja az immunrendszert, és hatással van arra, hogyan reagál az egyén későbbi fertőzésekre. Ezt a bélflórát pedig a korai táplálás szabályozza.“, vonják le a következtetést a tudósok.

| immunológia, csecsemőtáplálás, csecsemőtápszerek
2014-10-17 04:56:37
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop