A D3-vitamin jelentősége

A D-vitamin nagyon fontos tényező a növekvő, fejlődő csontoknak szükséges kalcium (Ca) tökéletes beépítéséhez. Ezt a vitamint a szervezet a saját, meglévő anyagaiból, napfény hatására maga is képes előállítani.

D3-vitamin | Legyen egészséges a gyermekünk! 1997 ;   SubRosa Kiadó | Molnár, Z.
A mi éghajlati viszonyaink között viszont a szervezet nem tud elegendő D-vitamint termelni. (Viszonylag kevés a napfény, illetve nem lehet ruha nélkül a levegőn tartózkodni az év nagy részében - hiszen ahhoz, hogy ez a kémiai folyamat megtörténjen és kellő mennyiségű D-vitamin keletkezzen, az kell, hogy viszonylag nagy bőrfelületet érjen az ibolyántúli tartományba eső fény.) Ráadásul az anyatej sem tartalmaz elegendő D-vitamint ahhoz, hogy biztonsággal megelőzhető legyen az angolkór, ezért a D-vitamint mesterséges formában (olaj, drazsé, tabletta) kell bejuttatni a szervezetbe.

A fentiek alapján régebben - nem is voltak túl jó D-vitamin készítmények - kvarclámpával pótolták a hiányzó napfényt. Ma ezt a módszert bizonytalan, nehezen kontrollálható hatása miatt kevésbé használjuk, de szájon át történő D-vitamin-adás mellett a túladagolás veszélye miatt kifejezetten kerülendőnek is tartjuk.

A D-vitamin-adagolást mindig beszéljék meg a gyermekorvossal! Különösen fontos ez, ha D-vitaminnal dúsított tápszert kap a baba, vagy esetleg a bő választékban kapható vitaminkészítményekből olyat adnak a gyermeknek, ami D-vitamint is tartalmaz!

Általában 2 3 hetes kortól kell adni a D-vitamint, gyakorlatilag 1 éves korig folyamatosan, majd pedig kb. az iskoláskorig a téli, hidegebb, sötétebb hónapokban.

| D3-vitamin
2003-01-06 18:31:13
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop