A dietetikus tanácsai a gyermektáplálásról

A statisztikák szerint ma hazánkban közel egymillió gyermek él a létminimum alatt. A közétkeztetés normái pedig még egy nem szakember számára is világosan jelzik a valóság és a kívánalmak közötti szakadékot. Még biztos anyagi háttér esetén sem könnyű az olyan étkezés biztosítása, amely mind energia-, mind tápanyagtartalomban megfelel a különböző korú szervezet szükségletének.

gyermek, étrend | Gyógy-ír   Kisalföld | Pék, S.
Ehhez járul még az egészséges táplálkozási ismeretek hiánya, valamint az, hogy még igencsak erős szálak fűznek bennünket a régi, hagyományos - családi gyökerekből táplálkozó - étkezési szokásrendszerünkhöz.

Az elmúlt évben módom volt betekinteni néhány óvoda, iskola és szociális otthon étkeztetésébe. Az étlapok átvizsgálásakor igen sok hiányosságot tapasztaltam. Ezek közül csak néhányat említenék.

Az étlapok nem veszik figyelembe az életkori sajátosságokat. Sok a hagyományos, a felnőttek ízlését tükröző (pörkölt, gulyás, rántott hús stb.) étel, kevés a zöldfőzelék. Nem változatos az élelmiszerek felhasználása, nem veszik figyelembe az idényszerűséget. Az étrendek a pontos tápanyagbevitel szempontjából nem értékelhetők. Ennek oka, hogy a nyersanyag-kiszabási íveken nem tüntetik fel az egyes étkezési csoportokat és azok étkezési létszámát. A tálalás során nincs korcsoportonkénti adagolási útmutató, így előfordul, hogy a nagyobb gyermek a szükségleténél kevesebbet, a kisebb gyermek viszont többet kap. Sok kívánnivalót hagy maga után az ételek készítésének technológiája. Sok a zsíros rántás, gyakori a bő zsírban sült ételek készítése. Mindezek azt bizonyítják, hogy a közétkeztetés terén még mindig - vagy egyre inkább - komoly hiányosságok vannak.

Ennek oka - véleményem szerint - nem minden esetben gazdasági tényező, hanem inkább az egészeges táplálkozási ismeretek, a megfelelő szakképzettség hiánya. A családok anyagi nehézségei miatt az otthoni étkezés egyre kevésbé kompenzálja az intézményes étkeztetés hiányosságát (itt elsősorban a gyermekétkeztetésre gondolok), pedig a helyes étkezési szokásokat elsősorban gyermekkorban lehet és kell kialakítani. Nap mint nap halljuk, hogy milyen fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozás a betegségek megelőzésében, s mégis a gyermekek közétkeztetését nagyon sok esetben szakképzetlen emberek látják el. Fel kellene végre már ismerni azt, hogy az egészséges, betegségmegelőző étkeztetés megvalósításához jól képzett szakemberekre van szükség. Csak így várható javulás a közétkeztetés terén.

| gyermek, étrend
2002-07-18 14:33:22
hírdetés
hirdetés
hírdetés