A tápszeres csecsemők később gyakran kövérek lesznek

A bristoli egyetem kutatói megállapították, hogy az anyatej helyett tápszerrel táplált csecsemők a növekedés egy döntő fázisában több kalóriát vesznek magukhoz, és így nagyobb náluk a súlygyarapodás.

tápszer, szoptatás, elhízás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A kutatók 882 csecsemőt vizsgáltak négyhónapos korban, majd később, a gyermekkorban ismét összehasonlították az adataikat. Megállapították, hogy a tápszeres csecsemők, akiket túl korán szoktattak szilárd táplálékra, ötéves korukban súlyosabbak voltak, mint az várható lett volna – és emiatt egy későbbi életszakaszban gyakoribb az elhízás kockázata.

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy Nagy-Britanniában a négyhónapos babák háromnegyedét tápszerrel etetik, a gyermekgyógyászok hat hónapon át tartó szoptatást javasolnak.

A szakemberek szerint az anyatejjel táplált csecsemők jobban tudják szabályozni energiabevitelüket, mint a tápszeresek. Elképzelhető, hogy ennek az az oka, hogy a szülők mindig tele üveggel adnak a babának, és ezt a mennyiséget akkor sem csökkentik, ha az étrendbe már a szilárd táplálék is bekerült. Míg az alultápláltság súlyos veszélyeket jelent, a csecsemőkori elhízás szintén komoly problémát jelent a későbbi életszakaszban.

Daily Mail
| tápszer, szoptatás, elhízás
2006-03-08 11:17:09
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop