Mit egyen a kisbaba? - Egészséges táplálás egyéves korig

Vajon melyik tápszer a legjobb? Mire kell leginkább ügyelni etetéskor? Mikor milyen pép adható? Sok mama aggódik, hiszen babájának a legjobbat szeretné adni...

csecsemőtáplálás, tápszer, csecsemőgondozás | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(3):47-49   Celsus Kft. | Mercz, M.

A mama melle a baba számára a legbékésebb hely a világon, az anyatej pedig a legoptimálisabb táplálék. Pontosan azokat a tápanyagokat tartalmazza, amelyekre a csecsemőnek élete első hónapjaiban szüksége van anélkül, hogy emésztőrendszerét megterhelné. Ráadásul az anyatej olyan értékes ellenanyagokkal is ellátja a babát, melyek megvédik őt a fertőzésektől.

Az anyatej az allergiák ellen is védelmet nyújt, ezért a táplálkozással foglalkozó szakértők azt javasolják, hogy a picit az első 4-6 hónapban kizárólag szoptassák.

Ha a mama nem tud, vagy nem szeretne szoptatni, esetleg egy idő után pótlás kell az anyatej mellé, akkor a gyárilag előállított tápszer a legjobb alternatíva, hiszen ezzel is lehet egészségesen táplálni a gyermeket, mert mindig ugyanolyan minőségű, szigorúan ellenőrzött és higiénia tekintetében is bátran alkalmazható.

Kórokozómentes cumisüveg

A baba az első hat hónap során különösen érzékenyen reagál a külvilágból érkező kórokozókra, hiszen immunrendszere még éretlen. Ezért a tisztaság különösen fontos! Az üveget és a cumit minden étkezés után kefével, folyóvíz alatt alaposan ki kell mosni!

Tipp: a cumit belülről sóval is dörzsöljük ki, a vizet préseljük át a lyukon, majd tiszta vízzel mindent mossunk át még egyszer! Az ezt követő sterilizálást kétféle módon végezhetjük:

A legegyszerűbb, ha speciális, gőzzel fertőtlenítő készüléket használunk. A cumi és az üveg ebben az esetben kemikáliák nélkül öt perc után csíramentesen tiszta.

A másik lehetőség a kiforralás. Az üveget és a cumit ilyenkor tegyük forrásban levő vízbe, s hagyjuk 10 percig forrni!

Milyen vizet töltsünk a cumisüvegbe?

Alapvető szabály, hogy a víznek mindig frissnek és forraltnak kell lennie. A vizet az üvegbe töltés előtt olyan hőmérsékletűre hűtsük le, hogy a tápszerben található vitaminok ne károsodjanak, és a baba számára iható legyen! A tej elkészítéséhez kizárólag babáknak ajánlott, felforralt ásványvizet használjunk!

Hasznos info: a vezetékes víz, illetve az ásványvíz kiváló alternatívája a gyógyszertárakban kapható, speciálisan babák részére előállított ivóvíz. Csíramentesen palackozzák, így már felforralni sem kell.

A tápszert mindig a dobozon található előírásnak megfelelően készítsük el! Pontosan mérjük ki az adagot! Etetés előtt kontrolláljuk még egyszer a tej hőmérsékletét: tartsuk az üveget az arcunkhoz, vagy csöpögtessünk néhány csepp tejet csuklónk belső felére!

A csecsemők részére elkészített tápszer test-hőmérsékletű legyen! A cumin lévő lyuk nagysága akkor optimális, ha a fejre állított üvegből másodpercenként csak egy-két csepp tud átfolyni.

A meghatározott, szigorú étkezési idők ma már nem divatosak. A legtöbb anya akkor eteti gyermekét, amikor az jelez, hogy éhes.

Tipp: ha nem is óraműpontosan, ugyanakkor legalább fél-egy órás intervallumokbban - igazodva a baba igényeihez - próbáljunk rugalmas „rendszerességet” vinni a kicsi életébe! így kevesebb emésztési panasz fordul majd elő.

Melyik tápszert használjuk?

Négy-hat hónapos koráig a csecsemők kezdő tápszerét adhatjuk a babának, melyet PRE-előtaggal vagy 1-es számmal is jelölnek. A PRE-előtaggal jelölt termékek szénhidrátként csak tejcukrot tartalmaznak, így leginkább ezek hasonlítanak az anyatejhez. A tejcukor mellett egyéb szénhidrátokból is álló tápszerek sűrűbbek és jobban laktatnak. Mivel több kalóriát tartalmaznak, mindig pontosan be kell tartani az előírt mennyiséget!

A „követő” tápszer, melyet 2-es számmal jelölnek, még táplálóbb. Több fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, ezért legkorábban a baba öt hónapos korától adhatjuk. Itt is ügyelni kell az előírt mennyiségre, hogy a picit ne tápláljuk túl!

Allergiára hajlamos babák számára - ha a családban már előfordult szénanátha vagy neurodermitisz - létezik „antigénszegény” tápszer is. Ezek a termékek viselik a HA, azaz hypoallergén jelzést. A HA jelű tápszert már az első napoktól adhatjuk a babáknak.

A tápszereket ma már LCP-vel is kiegészíthetik. Ez speciális telítetlen zsírsav, melyre egy újszülöttnek agya éréséhez, illetve látásának fejlődéséhez van szüksége. A szoptatott babák az anyatejen keresztül jutnak hozzá ehhez a fontos anyaghoz.

Jó tudni! Azok a PRE-, illetve HA-táp-szerek tehát, melyek LCP-t is tartalmaznak, még inkább hasonlítanak az anyatejre! A sokat „büfiző” babáknak kifejlesztettek egy sűrűbb, speciális tápszert. Ez megakadályozza, hogy a tej visszafolyjon a nyelőcsőbe. Ennek a speciális tápszernek a használatát azonban mindig meg kell beszélni a gyerekorvossal!

Hozzátáplálás - Az első pép

Az ötödik és hetedik hónap körül az anyatej, akárcsak a tápszer, néha már nem elégíti ki a baba növekvő energia- és tápanyagigényét. Ilyenkor el kell kezdenünk a kiegészítő táplálást: a tejet lépésenként kiegészíthetjük az első péppel, főzelékkel. Öt hónapos kora előtt azonban ne kapjon a baba semmilyen pépet! Ha túl korán elkezdjük a hozzátáplálást, előfordulhat, hogy a pici nem tudja megemészteni az új ételt, és ilyenkor az allergiák kialakulásának is nagyobb az esélye. (Kivételt képeznek ez alól a babáknak készült gyümölcslevek, amelyeket már a hatodik héttől kanalazva adhatunk gyermekünknek, ha ízlik neki.)

Hónapról hónapra egy újabb étkezés

Az első pépes étel általában főzelék, amit ebédre adhatunk a kisbabának. Legyen ez zöldségpép, burgonyafőzelék vagy másfajta pép, az étlapon hetente négy-hat alkalommal szerepeljen! Az első kanalas étkezésekhez használhatunk üveges biobébiételeket is, melyek káros anyagok szempontjából szigorúan ellenőrzöttek, kíméletesen készítik el őket, és higiénia tekintetében sem hagynak semmi kivetnivalót. Persze a frissen készült étel mindig több bioaktív anyagot tartalmaz.

A hatodik hónaptól az esti tejet is helyettesíthetjük laktató tej-gabona péppel, melyhez egy kis gyümölcslevet vagy pépet adhatunk. A hetedik hónaptól aztán délutánonként tejmentes gabona-gyümölcs péppel etethetjük meg a babát.

A reggeli tejes étkezéshez - történjen az szoptatással, cumisüvegből vagy csőrös pohárból - az első életév végéig ragaszkodjunk! Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ideális esetben a babának a tizediktizenkettedik hónapra kell lassan hozzászoknia a kisgyermekétkezéshez.

Egészséges szomjoltók

Az első kanalas étkezések bevezetésével a táplálék egyre szilárdabb lesz, ezért a babának többet kell innia. Az édesítés nélküli gyógynövény- és gyümölcsteák ideális szomjoltók. Léteznek kimondottan kisgyerekek számára készített filteres vagy instant teák. A hagyományos filteres teák gyakran több káros anyagot tartalmaznak, mint amennyi a pici babák étkezését szabályozó rendeletben engedélyezett, ezért ezeket lehetőleg kerüljük! Késztermékek esetén ügyeljünk arra, hogy azok ne tartalmazzanak cukrot! Mézet először csak 1 éves kor után szabad adni!

Jegyezzük meg! A sok folyadék adása mellett is figyeljünk arra, hogy a cumisüveg ne legyen mindig a baba szájában, hiszen a folyadék állandó jelenléte a szájban károsítja a fogzománcot. (Különösen, ha hígítatlan gyümölcslé vagy citromos tea van benne.)

M. M.

| csecsemőtáplálás, tápszer, csecsemőgondozás
2007-03-25 08:17:44
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop