Jobban alszik a kicsi, ha korábban etetik is

Jobban alszanak azok a gyerekek, akiknél már a harmadik hónapban megkezdik a hozzátáplálást, tehát az anyatej mellett szilárd táplálékot is kapnak – állítják a londoni King's College és a St. George's University kutatói a JAMA Pediatrics vímű orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban,

csecsemő gondozás, hozzátáplálás, alvás | InforMed Hírek15   InforMed | MTI

A szerzők szerint kedvező hatása van az anyára és a babára is, ha hat hónapnál korábban kap szilárd táplálékot a csecsemő: a kicsik jobban alszanak és így javul az anyák életminősége is.

Kutatásukhoz 1303 gyermeket figyeltek meg hároméves korukig, két csoportra osztva. Az egyik csoportban a babák az első hat hónapon át csak anyatejjel táplálkoztak, a másik csoportban három hónapos kortól szilárd táplálékot is kaptak. A szülők ezután online kérdőívet töltöttek ki minden hónapban a baba 12 hónapos koráig, majd minden 3. hónapban a gyerek hároméves koráig.

A tanulmány szerint az anyatejet és szilárd táplálékot is fogyasztó babák tovább aludtak, ritkábban ébredtek fel, mint azok, akiket kizárólag anyatejjel tápláltak hat hónapon át.

A két csoport közötti különbség a hatodik hónapban érte el a csúcsot, amikor a hozzátáplált csoportba osztott csecsemők éjszakánként átlag negyedórával aludtak tovább, és jóval ritkábban ébredtek fel - éjszakánként átlag 1,74 alkalommal a 2-vel szemben.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg azt javasolja, hogy a szilárd ételekkel való ismerkedés a gyermekek hat hónapos kora körül kezdődjön, ezek az irányelvek azonban jelenleg felülvizsgálat alatt vannak.

Egy 2010-es felmérés szerint a hivatalos ajánlás ellenére a brit anyák 75 százaléka öt hónapos kor előtt kezdi a hozzátáplálást, és egynegyedük (26 százalék) a baba gyakori éjszakai felébredését jelöli meg döntése okaként.

| csecsemő gondozás, hozzátáplálás, alvás
2018-07-15 14:59:22
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop