Miért sír a gyerek, fáj a hasa?

Kisgyermekek hasfájása inkább egy sírási reflex eredménye, mint a gyomor-bél rendszer izgalma, állítja egy kaliforniai kutató.

csecsemő, sírás, csecsemÅ‘ | InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

A sírás percektől órákig tarthat, és adódhat abból, hogy megszűnik a csecsemőt az anyaméhben érő folyamatos hang és stimuláció. Ez lehet a magyarázat a hasfájást övező 3000 éves rejtélyre.

Pólyázással, a szülő karján oldalra vagy hasra fektetéssel, suttogással, ringatással és cumiztatással a legtöbb síró gyermek is megnyugtatható. Ez az élet első 3-4 hónapjában aktiválja a nyugtató reflexeket azáltal, hogy az anya méhében lévő állapotot utánozza. A legtöbb sírás ugyanis nem betegség miatt van, csak a gyermeknek szüksége van a törődésre.

Az elmélet szerint a gyermekek ugyanis a teljes fejlettségéhez vezető "4. trimeszter" előtt megszületnek, így nincsenek kellően felkészülve a világra, és gyengédségre van szükségük.

Korábbi vizsgálatok szerint egy hathetes csecsemő átlagosan 3 és fél órát sír egy nap alatt. Évekig úgy gondolták, hogy ez hasfájás miatt van, de ez nem igaz. A hasfájás ugyanis 3 hónapon belül általában megszűnik, és nem jelenik meg a születés utáni 2. hétig.

A hasfájást csak az esetek 10-15 %-át okozza tejallergia, és bár a refluxot is gyakran okolják, felmérések szerint 3 hónapos kor alatt csak a gyermek 2-4 %-ának van refluxa.

Ha szorosan átkaroljuk a babát a teste mellé zárt karokkal, az kezdetben fokozhatja is a sírást. Azonban ha a fejet alátámasztva, az oldalán fektetve a karunkban tartjuk a gyermeket, az azonnal nyugtató hatású. A méhben a magzat erős zajt hall, ami hangosabb, mint egy porszívó. Ehhez képest születés után csend van. Az elégtelen ingerlés nagyobb baj, mint a túlingerlés: a babának szüksége van a ritmusos hipnotizáló hangokra és a ringatózásra. Ha a bébi etetés közben elalszik, fel kell ébreszteni egy kicsit, mielőtt leteszik az ágyába aludni.

Szakértők szerint ez a módszer nagyon hasznos lehet, azonban további vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák, kellően hatékony-e. Számos hasonló módszert bemutattak már, és rengeteg vizsgálatra van szükség, mielőtt bármelyiket bevezetik a gyakorlatba.

| csecsemő, sírás
2017-07-19 01:33:08


A szoptatott gyermekek ritkábban ekcémásak

Az első három hónapban kizárólag anyatejjel táplált babák hatévesen ritkábban lesznek ekcémásak, mint azok a hasonló korú gyerekek, akiket nem anyatejhel vagy rövide...


Világszerte évente 820 ezer gyermek halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya

A kisgyermekek egészségét elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni, az utóbbi 15 évben világszinten mégis szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya, ...


Újszülöttként elcserélt gyermekét követeli vissza hat év után egy férfi Vietnamban

Hat évvel ezelőtt született és a kórházban véletlenül elcserélt gyermekét követeli vissza egy hanoi férfi, aki idén tavasszal bizonyosodott meg róla, hogy nem vér sz...


Jobban alszik a kicsi, ha korábban etetik is

Jobban alszanak azok a gyerekek, akiknél már a harmadik hónapban megkezdik a hozzátáplálást, tehát az anyatej mellett szilárd táplálékot is kapnak – állítják a lon...


Az Egyesült Államok a csecsemők védelmét szolgáló egyik WHO-határozatot próbálta megakadályozni

Az Egyesült Államok tavasszal Genfben megpróbálta megakadályozni, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) elfogadjon egy olyan határozatot, amely a szoptatás fon...