Hirdetés

Az immunrendszer hibáinak kijavítása születés előtt

LAS VEGAS -- Azokon a magzatokon, aki immunrendszerük hibá ja miatt későbbi életüket "burokban" kell eltölteniük, segíthet egy kísérleti stádiumban lévő módszer, melynek során a szülő egészséges immunsejtjeit ültetik át a magzatba, hangzott el az amerikai szülészek és nőgyógyászok éves kongresszusán.

magzat, immunrendszer, SCID, immunhiány |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

Dr. Mark Evans, a Detroit-i Wayne State University szülész-nőgyógyász professzora egy sikeres esetről számolt be, egy másik eset még nincs lezárva.

Mindkét magzat súlyos kombinált immunhiány betegségben (SCID) szenved, melynek lényege az, hogy a magzati immunrendszer nem termel elegendő, fertőzés ellen küzdő T sejtet. Az állapot gyakran végzetes.

Az SCID-vel született csecsemőket burok bébiknek is nevezik, mert a potenciálisan végzetes fertőzés megelőzésére műanyag burokba zárják őket és palackból kapnak oxigént.

A első esetben az anya előzőleg fiút szült, aki hét hónapos korban SCID-ben meghalt.

A kutatók a chorionbolyhok vizsgálatából megállapították, hogy ez a magzat is SCID-vel születne. A terhesség 16. hónapjában az apa csontvelőjéből kivont sejteket befecskendezték a magzat májába, ahol az immunrendszer fejlődik a magzati időszakban.

Fontos a módszert korán alkalmazni, mielőtt a magzat immunrendszere az átültetett sejteket kilöki.

A magzat ma már egészséges 2 éves fiú.

A kutatók előzetes közleménye tavaly decemberben jelent meg a New England Journal of Medicine-ben. Azóta egy újabb csontvelő-beültetést végeztek a Philadelphia-i Children's Hospital-ban. Szülésig azonban nem tudják megállapítani, sikeres volt-e az eljárás, mondta Evans.

Megjelent: Medical Tribune News Service

magzat, immunrendszer, SCID, immunhiány

2002-07-31 18:32:35

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop