Szoptatás és gyermekkori elhízás

Az anyatejes táplálás számos előnnyel jár a csecsemő számára: megelőzi a fül fertőzését és az allergiát, csökkeni a légzőrendszer betegségeinek kockázatát. Véd továbbá a gyermekkori elhízás ellen is, bár nem tudjuk pontosan, hogyan.

szoptatás, anyatej, elhízás | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Amerikai szerzők megvizsgálták a gyermekeket anyatejjel, illetve a tápszerrel tápláló anyák etetési szokásait, illetve később, iskolakezdés előtt a gyerekek étkezési szokásait. A kutatásban 120 nő és gyermeke vett részt.

Az eredményekből az látszott, hogy az anyatejjel táplált gyermekek könnyebben felismerték, hogy már jóllaktak; a tápszerrel, illetve a lefejt anyatejjel táplált gyermekek kevésbé érezték, hogy megtelt a gyomruk, és náluk magasabb testtömegindexet lehetett kimutatni.

A szerzők szerint fontos kapcsolat van az anyatejes táplálás és az elhízás megelőzése között: az anyatejjel táplált gyermekeknél olyan táplálkozási szokások alakulnak ki, amelyek megelőzik az elhízást.

„A tápszerrel tápláló anyáknak azt javasoljuk, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az etetések mennyiségére és időzítésére” – mondták a kutatók. – „Érdemesebb az üveg beosztására figyelni, és nem a baba jelzéseire, ha ki akarjuk védeni az elhízást.”

Az anyatejes táplálásnál nem lehet skálabeosztásra hagyatkozni, így az anyák jobban összehangolódnak gyermekükkel, és jobban megismerik azt a sajátos kommunikációt, ahogy a baba kifejezi éhségét vagy jóllakottságát. Azoknak az anyáknak, akik tápszerrel etetik gyermeküket, érdemes több figyelmet fordítani arra, hogy egy anyatejjel táplált gyermek milyen jeleket ad.

„Természetesen egy növekedésben lévő baba számára nem kell szigorúan ragaszkodni a napi előírt adagokhoz. A csecsemők hol többet, hogy kevesebbet esznek.”

| szoptatás, anyatej, elhízás
2008-11-11 11:19:50


Világszerte évente 820 ezer gyermek halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya

A kisgyermekek egészségét elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni, az utóbbi 15 évben világszinten mégis szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya, ...


Az Egyesült Államok a csecsemők védelmét szolgáló egyik WHO-határozatot próbálta megakadályozni

Az Egyesült Államok tavasszal Genfben megpróbálta megakadályozni, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) elfogadjon egy olyan határozatot, amely a szoptatás fon...


A hat hónapig tartó szoptatás csökkenti az anyai diabétesz kockázatát

A legalább hat hónapig tartó szoptatás jelentősen csökkenti az anyai diabétesz kockázatát a termékeny évtizedekben egy új, harminc éven át tartó kutatás eredménye ...


Rétvári: támogatni kell az anyatejes táplálást

Egy családbarát kormánynak a védőnőkön keresztül kiemelten kell foglalkoznia a gyermekek anyatejes táplálásának ügyével, a szoptatás szakembereken keresztüli segít...


A szoptatás az anyának is hasznos

Nem csak a csecsemő egészségét védi az anyatej, de az anya szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát is csökkentheti a szoptatás.


hirdetés