A szoptató nőknél kisebb eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség

Azoknál a nőknél, akik szoptattak, körülbelül 40 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akik nem - derült ki egy hosszú távú német vizsgálatból.

cukorbetegség, szoptatás | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

A potsdam-rehbrückei Német Táplálkozáskutató Intézet (DIfE) tanulmánya szerint a szoptatásnak kedvező hatása van a testsúlyra és az anyagcserére. A kutatók egy 1994 és 2005 között végzett vizsgálat során felvett információkból 1262 nő adatait értékelték. Kérdőívek segítségével tudakozódtak a szoptatás időtartamáról és a megkérdezettek életmódjáról.

Feljegyezték a testtömegüket, és vérvizsgálatot is végeztek. Az derült ki, hogy a hosszabb ideig (fél évnél tovább) szoptató nőknél átlagosan alacsonyabb volt a vérzsír és magasabb az adiponectin hormon szintje. Ez a hormon a zsírszövetből szabadul fel, és kedvezően befolyásolja a zsír- és cukoranyagcserét, miközben javítja a sejtek inzulinérzékenységét.

"Ez azt jelentheti, hogy a szoptatás az anyai testsúlyra és az anyagcserére is jótékonyan hat, ezzel csökkenti a szoptató nőknél a 2-es típusú diabétesz kockázatát" - magyarázta Matthias Schulze, a kutatás vezetője. Az összefüggés társadalmi helyzettől és életmódtól függetlenül érvényes volt.

A kutatás eredményeit a Diabetologia című szaklap tette közzé.

| cukorbetegség, szoptatás
2014-05-06 21:58:45
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop