A kisgyermekes anyák és a dohányzás

Nagyon sok anya, bár terhessége alatt nem dohányzott, visszaszokik a dohányzásra, mert fél az elhízástól. Amerikai kutatók olyan anyák bevonásával végeztek felmérést, akik nem sokkal az után, hogy megtudták, gyereket várnak, abbahagyták a dohányzást.

dohányzás, szoptatás, szülés | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Azok, akik erősen motiváltnak mondák magukat a leszokásban, általában nem gondolták úgy, hogy a dohányzás megfelelő eszköze lenne a súlyszabályozásnak.

Azok viszont, akik féltek attól, hogy ha nem dohányoznak, nem lesznek képesek kordában tartani testsúlyukat, nem meglepő módon, kevésbé voltak elszántak, hogy a baba megszületése után sem gyújtanak rá.

– A dohányzást a terhességük alatt abbahagyó nők kétharmada a szülés után ismét rászokik – mondja dr. Michele Levine, a pittsburghi egyetem pszichiátria-professzora. – Azt kutattuk, hogy az olyan tényezők, mint pl. a depresszió és a testsúllyal kapcsolatos aggodalom hogyan befolyásolja a nők döntését abban, hogy szülés utáni újra elkezdenek-e dohányozni, vagy sem.

A terhesség alatti dohányzásnak közismertek a kockázatai. A méhben a magzatot ért cigarettafüst az oka a kis súlyú születések 20-30 százalékának, a koraszülések 14, és az újszülötthalálok mintegy 10 százalékának, állítja az amerikai tüdőgyógyászok egyesülete. A veszélyek azonban a szüléssel nem szűnnek meg.

A dohányzó anyák a szoptatás során az anyatejjel is nikotint juttathatnak csecsemőik szervezetébe, a másodlagos füstnek kitett csecsemők pedig gyakrabban lesznekk náthások, kapnak hörghurutot és más légzőszervi megbetegedéseket, ideértve az asztmát is.

Önmagában a nikotinéhség még nem magyarázhatja, miért kezd el újra dohányozni a szülés után sok nő, aki a terhessége alatt abbahagyta a cigarettázást. – A közhiedelem szerint annak már könnyű nem rágyújtani, aki körülbelül 6 hónapig nem dohányzott – mondja dr. Levine. – De sok nő, aki úgy tervezi, a szülés után sem fog rágyújtani, a végén mégis ezt teszi. – Ennek okait a további kutatások során kívánják kideríteni, és azt javasolják, hogy a szakemberek a leszokni vágyó anyáknak nyújtott segítség részeként beszéljenek a fiatal anyák testsúly-problémáiról és önképéről is.

WebMD
| dohányzás, szoptatás, szülés
2006-09-20 11:18:52

Web Design & Development Prowebshop