A hat hónapig tartó szoptatás csökkenti az anyai diabétesz kockázatát

A legalább hat hónapig tartó szoptatás jelentősen csökkenti az anyai diabétesz kockázatát a termékeny évtizedekben egy új, harminc éven át tartó kutatás eredménye szerint, mely a JAMA Internal Medicine című szakfolyóiratban jelent meg.

szoptatás, anyai diabétesz, kockázat, 2-es típusú cukorbetegség | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Nagyon erős kapcsolatot találtak a hat hónapig vagy tovább tartó szoptatás és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázata között, még a lehetséges kockázati tényezők kiszűrése után is.

Azok az anyák, akik hat hónapig vagy tovább szoptatták kisbabájukat, 47 százalékkal kisebb eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akik egyáltalán nem szoptattak. Akik hat hónapig vagy annál rövidebb ideig táplálták anyatejjel a babájukat, 25 százalékkal kisebb diabétesz kockázattal néztek szembe.

A kutatók a CARDIA elnevezésű, fiatal felnőttek szív- és érrendszeri egészségéről végzett, 30 éven át tartó országos kutatás adatait elemezték. A vizsgálatot 1985-ben és 1986-ban mintegy 5000 felnőtt részvételével kezdték.

Az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a szoptatás védi mind az anya, mind a baba egészségét, többek között csökkenti az anyai mell- és petefészekrák kockázatát.

"Ahogy a szoptatás időtartama nőtt, fokozatosan csökkent a 2-es típusú cukorbetegség veszélye az életmód, a testméretek, a terhességi diabétesz és más, anyagcserével összefüggő kockázati tényezőktől függetlenül" összegezte Gunderson.

A szoptatás védő hatása számos biológiai folyamattal magyarázható, többek között a szoptatással kapcsolatos hormonoknak az inzulin szintet irányító hasnyálmirigysejtekre gyakorolt hatásával.

| szoptatás, anyai diabétesz, kockázat, 2-es típusú cukorbetegség
2018-01-21 19:29:19

Web Design & Development Prowebshop