Fogamzásgátlás a szoptatás idején

A legtöbb fogamzásgátlási módszer nyugodtan alkalmazható szoptatás alatt. Néhány hormonális módszer azonban ártalmas lehet az újszülöttre, illetve károsan hat a tejtermelésre is.

anyatej, szoptatás, fogamzásgátlás | InforMed Hírek18   InforMed | Kelemen, Cs.
Évente mintegy 100 millió nő dönt arról világszerte, milyen fogamzásgátló módszert válasszon szülés után. A döntés azért sem könnyű, mert nem csak a sokféle módszer között kell eligazodni, hanem fontos az is, hogy szülés után milyen hamar kezd valaki fogamzásgátlót használni. 

Szoptatás alatt különös figyelmet igényel, hogy mely módszerek nincsenek káros hatással a tejtermelésre, az újszülött növekedésére és fejlődésére. 

A szoptatásnak számos pozitív hatása van mind a babára, mind a kismamára, többek között erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyermekágyi időszak alatt a vérzést, elősegíti a méh gyorsabb visszahúzódását, továbbá késlelteti az ovulációt.

A legtöbb nőnél, akik kizárólag anyatejjel táplálják újszülöttjüket, a menstruáció elmarad. Ezt nevezik laktációs amenorrheának. 

A szoptatásért felelős hormon a prolaktin, két hormon termelődését gátolja, a tüszőérés-serkentő hormonét és sárgatest-serkentő hormonét, így nem érik tüsző a petefészekben. Tüszőrepedés hiányában a méhnyálkahártya sem válik le, elmarad a menstruáció - általában. 

De van példa arra is, hogy szinte azonnal visszatér a menstruációs ciklus, az ilyen asszonyok esetében a prolaktin mégsem gátolja eléggé a ciklust szabályozó hormonok termelődését az agyalapi mirigyben. Ez az oka, hogy ritkán, de előfordul, hogy egy édesanya 10 hónap különbséggel szüli meg két gyermekét. 

A tüszőrepedésnek semmilyen jele nincs, hiszen a menstruációs vérzés az első tüszőrepedés után, a fogamzás hiányában jelentkezik majd. Így történhet, hogy néhányan teherbe esnek anélkül, hogy az előző terhesség után a menstruációjuk visszatért volna. 

Aki biztosan el akarja kerülni a nem kívánt terhességet, a szoptatás alatt is védekeznie kell. Azok a szoptatós kismamák, akik nem menstruálnak és kizárólag anyatejjel táplálják újszülöttjüket pontos időközönként, illetve semmilyen kiegészítő tápszert vagy hozzátáplálást nem alkalmaznak, azoknál ugyanolyan hatásos lehet ez a módszert, mint a kombinált fogamzásgátló tabletta (98%). 

Viszont ez az alábbi tényezőktől függ: szigorúan betartott szoptatási időközök (sosem több mint 4 óra), az anyatejen kívül semmilyen más táplálék nem adott a csecsemőnek, még akkor sem, ha a kismama nem menstruál. 

Csökkent a „védő” hatáson az is, ha a táplálás a tej lefejése útján történik, mivel ez csökkenti az anyai idegi- hormonális válaszreakciót. 6 hónap után pedig a teherbeesés valószínűsége mindenképpen növekszik.

Szoptatós kismamák fogamzásgátló választásánál a fő szempont, hogy ne legyen hatással a tejtermelésre, illetve a kisbaba növekedésére és fejlődésére. Ebből a szempontból a nem hormonális módszer a legkedvezőbb választás, mivel a hormonok átjutnak az anyatejbe.

Méhen belüli eszközök

Nagy hatékonyságú és hosszú távú megoldást jelentenek. Korábban elterjedt, hogy az IUD-k kilökődésének nagyobb az esélye a szoptatás során tapasztalható méhizom összehúzódások miatt, illetve, hogy a réz tartalmú eszközök befolyásolják az anyatej réztartalmát. 

Kutatások bebizonyították, hogy egyik állítás sem állja meg a helyét. Egy tanulmány viszont rámutatott, hogy a levonogestrelt tartalmazó IUD esetén a hormon átjut az anyatejbe, és annak 11,8%-az újszülöttbe.

Petevezeték lekötése

Végleges megoldást jelent, nem visszafordítható. Hazánkban kevésbé elterjedt, többször szült nők esetében ajánlják, a szoptatásra nincs hatással.

Hormon tartalmú készítmények

A bevett hormonok minden esetben átjutnak a csecsemőbe, mégpedig feltételezhetően a vártnál magasabb vérszintet eredményezve, mivel a még fejletlen máj nem tudja ugyanúgy lebontani, a veséjük kiválasztani, plazmakötő kapacitásuk pedig alacsonyabb, így az eredmény a magasabb aktív hormonszint. 

Hatása a tejtermelésre abból ered, hogy miután a placenta megszületett, a progeszteron és ösztrogén szint hirtelen jelentősen lecsökken, ennek hatására a prolaktin szint emelkedik, ami a tejtermeléshez elengedhetetlen. 

A prolaktin szintje szülést követően hónapokig magas marad, viszont, ha nem szoptat az anya, hetek alatt lecsökken a normál szintre. Ha az első hat hétben hormont alkalmazunk, az tehát hatással van az optimális tejtermelésre. 

Továbbá édesanyák beszámolói alapján a szoptatás alatt hormont használó nők gyerekei nyűgösebbek voltak, ami a tej összetételében való változásra vezethető vissza. 

Mellékhatásai az anyára nézve: egy a Dél-Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás azokat a nőket vizsgálta, akiknél terhességi diabetes alakult ki, majd minipillt használtak a szoptatás alatt. Megállapították, hogy náluk háromszoros volt a kockázata a későbbi 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a nem hormonális készítményeket használókéhoz képest.

Csak progeszteront tartalmazó készítmények (Depo injekció, mini-pill, implantátum)

Hormonális módszerek közül ez a legbiztonságosabb, ezért elsődleges választás. A WHO által 2466 szoptató nő bevonásával készült tanulmány szerint nincs negatív hatással a gyermek növekedésére és fejlődésére és nem okoz csökkenést a tej mennyiségében. 

Magasabb dózisú progeszteron azonban csökkenti az anyatej laktóz és fehérje tartalmát. Néhány nő érzékenyen reagál a progeszteron tablettára is ezért injekció alkalmazása előtt mindenképp ajánlatos a tablettával kezdeni, mert az injekció hatása 3 hónapig tart és nem lehet eltávolítani a szervezetből. Ha a minipill tabletta nincs negatív hatással a szoptatásra, lehet injekcióra váltani. A WHO egyik készítmény használatát sem javasolja 6 hétnél előbb.

Ösztrogént is tartalmazó készítmények (kombinált tabletta, hüvelygyűrű, tapasz)

A WHO ajánlása szerint ezek a készítmények 6 hónappal szülés után kerülhetnek elsőnek bevezetésre, illetve, ha a tejtermelés megfelelő és a csecsemő tápláltsága kielégítő. 

Egy Thaiföldön és Magyarországon 341 nő bevonásával készült vizsgálat kimutatta, hogy a kombinált tabletták az anyatej mennyiségének és energiatartalmának csökkenését okozzák. Ha a tej mennyisége csökkenni kezd, ajánlatos abbahagyni a szedést. (A kombinált tablettákat korábban használták a tej elapasztására olyan nőknél, akik nem kívánták szoptatni gyermeküket). 

Továbbá megemeli a vérrögképződésre való kockázatot. A szülés után közvetlenül ugyanis sokkal nagyobb a trombózisra való hajlam, mint terhesség alatt. Ezért az Amerikai Nőgyógyászok Társasága nem javasolja kombinált tabletták használatát az első 3 hétben a szoptatás alatt, ha más rizikófaktorok is fennállnak az első 6 hétben. 

A gyermekre gyakorolt további mellékhatása: néhány esetben a fiú újszülöttek visszafordítható emlő növekedésérő számoltak be, illetve okozhat folsav hiányos vérszegénységet is a kisbabáknál.

Mechanikus módszerek (diafragma, óvszer, spermicidek, pesszárium)

Semmilyen hatással nincsenek a szoptatása, viszont kevésbé hatásosak, mint a többi módszer.

Fontos észben tartani, hogy a szoptatás nem nyújt teljes védelmet a teherbeesés ellen (100 szoptató nő közül egy év alatt 11-12 esik teherbe). Már a terhesség utolsó trimeszterében fontos átbeszélni a fogamzásgátlási lehetőségeket a szülészorvossal, mivel a teherbeesés akár a szülés utáni első 6 hétben is bekövetkezhet. 

A legideálisabb az lenne, ha a kismama az elérhető módszerekről való teljes körű tájékoztatás után saját maga döntené el, melyik a számára és gyermeke számára legmegfelelőbb fogamzásgátló eszköz. 


| szoptatás, fogamzásgátlás, anyatej
2020-02-10 13:57:57
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop