Mitől lehet zöld az anyatej? - Nem a vakcinától!

Egy több mint egy éve megosztott Facebook-bejegyzés képernyőképet mutat, amelyen két zacskó látható, amelyekben állítólag anyatej van. Az egyik fehér, a másik zöld, rajta a „COVID-19+” felirat. A bejegyzést eredetileg közzétevő Facebook-felhasználó azt állította, hogy a baba COVID-19-fertőzött, és a nyála bejutott a mellbe, hogy "kommunikáljon" a tejjel.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

A bejegyzés 2021. január 17-i közzététele óta közel 1600 interakciót és 10 000 megosztást generált, és a közelmúltban ismét teret nyert a Facebookon. De az állítás hamis, amint azt független tényellenőrző szervezetek jelentették .

A szakértők szerint nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 antitestek reagálnának az anyatejjel. Az is normális, hogy az anyatej színe kissé megváltozik attól függően, hogy az anya mit eszik.

A Facebook-bejegyzés azon állítása, miszerint a COVID-19 antitestek az anyatejet zöldre festik, alaptalan – mondta Dr. Richard Martinello , a Yale Egyetem fertőzésmegelőzési igazgatója az USA TODAY-nek.

Centers for Disease Control and Prevention szerint a Pfizer-BioNTech és a Moderna COVID-19 vakcinái segítenek a szervezetben a koronavírus elleni antitestek termelésében . Martinello szerint ezek az antitestek bejuthatnak az anyatejbe, és segítenek megvédeni a szoptatott csecsemőket a betegségektől.

Az anyatej nagyon érzékeny arra, hogy valaki mit visz be a szervezetébe, így a színe idővel természetesen változhat .

Az olyan élelmiszerek, mint a spenót, a Gatorade és a multivitaminok, zöldes árnyalatot adhatnak az anyatejnek. A vas-kiegészítők szintén okozhatják a zöld színt.

Nem mindig tudjuk, hogy mi okozza az anyatej színének megváltozását, de azt tudjuk, hogy bizonyos ételek, gyógyszerek és ritkán fertőzések hatására megváltoztathatja a színét. Nem a zöld az egyetlen lehetséges szín az anyatejben – és más tényezők is hozzájárulnak a színváltozáshoz.

A leggyakoribb, amit látunk, a vörös, és ez egy kis vérzés miatt lehet. Különösen korán, amikor az anyák elkezdenek szoptatni, sok irritáció lehet a mellbimbó körül.

A terhesség korai szakaszában vagy közvetlenül a szülés után termelt anyatej néha "mélysárga színű" lehet, mivel sok tápanyagot tartalmaz.

CDC szerint a csecsemő nyála "kemikáliákat visz át az anya szervezetébe, aminek hatására az anyatej hozzáigazodik" a baba szükségleteihez. De nem világos, hogy ez a folyamat hogyan megy végbe.

Értékelésünk: Hamis

HAMIS az állítást, hogy a COVID-19 antitestek az anyatejet zöldre színezik. A szakértők szerint nincs bizonyíték az állítás alátámasztására. Az anyatej megzöldülhet, de az olyan élelmiszerek, mint a spenót és a multivitaminok a fő okok közé tartoznak. Az anyatej más színűvé válhat attól függően, hogy valaki mit fogyaszt.

| szoptatás, anyatej színe, zöld anyatej, vakcinák
2022-02-28 10:52:53
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop