Szoptatás: tények és tévhitek

A legtöbb várandós és kisgyermekes anya tudja, hogy a szoptatás a csecsemő táplálásának legegészségesebb módja, a nők mintegy 70 százaléka szoptatja az újszülöttet. Mégis, számos olyan félreértés és tévhit létezik, ami miatt egyesek esetleg mégis a mesterséges táplálás mellett döntenek.

szoptatás | InforMed Hírek18   InforMed | Dobos, L.

alábbiakban megkíséreljük ezeket a tévhiteket eloszlatmi, hangsúlyozva a tényeket és a helyes megoldásokat.

Igenis, az apa is segíthet a szoptatásban.

Tévedés azt hinni, hogy az apának semmi szerepe nincs a szoptatás folyamatában. Az apa segítsége és bátorítása döntő tényező a szoptatás sikerében. Jó, ha az apa ilyenkor „anyáskodik” az anya fölött, és segíti, hogy be tudja tölteni szerepét. Az apa érzelmi és fizikai támogatása különösen az első hetekben igen fontos.

Az apa segíthet megteremteni a nyugodt környezetet a szoptatáshoz. Nagy szerephez jut éjszaka, ha segít, az anyának csak rövid ideig kell ébren maradnia. Ha odaviszi a babát, tisztába teszi, és az etetés végén lerakja, az anyának csak maga a szoptatás marad. A háztartási munkák átvállalása is segít abban, hogy az anya energiáit a babára összpontosítsa. Ha már beállt a szoptatás rendje, az apa üvegből adhatja oda a kicsinek a lefejt tejet, ha az anyának el kell mennie otthonról.

A mell méretének nincs jelentősége.

Elterjedt az a nézet, miszerint a kisebb mellű nőknek kevesebb a tejük. A mell mérete inkább a zsírszövet mennyiségétől függ, mint a tejmirigyekétől. Nincs közvetlen kapcsolat a terhesség előtti mellméret és a tej mennyisége között.

A mell a terhesség alatt figyelemreméltó változáson megy át, súlyát a hormonok közel a kétszeresére növelik. Még nagyobb lesz a méretváltozás a tej belövellésekor, ami általában a szülés utáni harmadik napon következik be.

Van azért néhány eset, amikor a mell alakja vagy mérete befolyásolhatja a szoptatás kimenetelét. A befelé fordult emlőbimbók megnehezítik az újszülött számára a szopást, ilyenkor meg kell tanulni az anyának a helyes technikát, és segíthet a mellszívó használata.

Bár a legtöbb nőnek szemmel láthatóan sem egyforma a két melle, ha nagyon nagy a különbség, az már a nem elégséges tejmennyiség jele lehet. Kockázattal járnak a kozmetikai vagy diagnosztikai célból korábban elvégzett műtétek is.

Jó, ha a szülés előtt az anya megvizsgáltatja a mellét, egyrészt esetleges csomók miatt, másrészt a szoptatást megnehezítő egyéb okok kiszűrése érdekében. A legtöbb nő szerencsére a szükséges mennyiségnél jóval több tejet termel.

A babának nem kell ugyanannyit szopnia mindkét mellből minden alkalommal.

Gyakran tanácsolják a kismamának, hogy mindkét mellére 10-15 percig tegye a babát. Ez azt jelentené, hogy a csecsemő minden etetéskor ugyanannyit szopik mindkét mellből. Ez nem így van, nem csak egyéni minden csecsemő szükséglete, de még ugyanaz a baba is különböző mennyiséget igényel egy-egy etetéskor.

Mivel a csecsemő a szoptatás elején a legéhesebb, a második mellből általában már kevesebbet szopik. Ezért ajánlatos minden etetésnél váltogatni, melyik mellel kezdjen a kismama. A szopás elején a tej még kevesebb zsírt tartalmaz, a végére viszont egyre töményebb lesz. Épp ezért fontos, hogy az első mellet teljesen kiürítsük (ez legalább tíz perc), hogy a baba hozzájusson a zsírban gazdag tejhez is.

Ha már jól összeszokott a szoptatós mama és a csecsemő, akkor a szükséges tejmennyiséghez akár már 4-7 perc alatt is hozzájuthat a baba. Ha nagyon rövid (összesen 10 percnél kevesebb) vagy nagyon hosszú (50 percnél hosszabb) a szoptatás ideje, ajánlatos szakember tanácsát kérni.

Igen, lehet tudni, mennyit eszik a baba a szoptatás alatt

Igaz, hogy nincs pontos mérce, de számos dolog megkönnyíti, hogy az anya tudja, jóllakott-e a csecsemője. Bár a gyermekorvos figyelemmel kíséri a súlygyarapodást, ha a mamának ez nem elég, közvetett módszerekhez folyamodhat. A jóllakottságon kívül több jel is mutatja, elegendőt szopott-e a baba: napi négy vagy több sárgás széklet, 6-8 nedves pelenka, és napi 8-12 szoptatás. Egyéb jelek még a ritmusos szopás és a hallható nyelés, a mell feszülésének csökkenése, és természetesen az, ha a baba nyugodtnak, elégedettnek látszik.

Ha valakit mindez nem nyugtatja meg, csecsemőmérleggel is ellenőrizheti az elfogyasztott tej mennyiségét. A szopás után mért súlyból – a mérést természetesen úgy végezzük, hogy a baba ugyanabban a ruhában és pelenkában legyen – kivonjuk a szoptatás előtt mért súlyt.

Ikrek vagy koraszülött babák, illetve rendellenességgel született babák esetében minden esetben ajánlatos mérni az újszülöttet.

Nem igaz az, hogy ha az elsőnél gondok voltak a szoptatással, a másodiknál sem fog menni.

Minden újszülött más és más, és mások a körülmények is. Nem lehet tehát az első gyerekkel történtekből következtetni a másodikra vagy többedikre, sőt, a gyakorlat még ügyesebbé teszi a mamát. Jó, ha minél későbbre halasztjuk az üvegből való táplálást és a cumi adását.

Nem történik semmi baj, ha szoptatás mellett üvegből is adunk enni a babának.

Bár van igazság abban, hogy a baba elkényelmesedhet, ha a szopás mellett üvegből is kap enni, ez csak akkor következik be, ha rendszeres gyakorlattá válik. A tej termelődése ugyanis a kicsi aktivitásától függ, erőteljes szívás nélkül kevesebb tejet termel az anya szervezete.

Nem szabad azonban eltúlozni az ezzel kapcsolatos félelmeket. Ha a baba fogyni kezd, az orvos tápszert írhat elő. Ilyenkor még fontosabb a fejés, nehogy az anyának elapadjon a teje. Ez a probléma általában hamar megoldódik, ha a kicsi súlya gyarapszik, és az anya tejtermelése a fejéstől beindul, a baba is aktívabban fog szopni. Lehetséges tehát váltogatni is a mellre tevést és az üvegből táplálást.

A fájdalomról

Igaz, hogy a helytelen szoptatás miatt sokszor fájdalmas lehet az emlőbimbó és kirepedezhet a bőr. A leggyakoribb hiba az, hogy a baba a bimbónak csak a végét veszi a szájába, nem pedig az egészet és még néhány centit a bimbóudvarból is. Ha nem szív rendesen, az a tejtermelés csökkenéséhez vagy a tej pangásához vezethet, ez pedig szintén fájdalommal jár.

Nem csak a helytelen szoptatási technika lehet azonban a fájdalom oka, hanem különféle bakteriális vagy gombás fertőzések is. Az orvos ilyenkor antibiotikumot vagy gombaellenes gyógyszert ír elő, az emlőbimbókat pedig hidratáló krémmel kell kenni.

Ha a fertőzött mellet nem kezelik, emlőgyulladás alakulhat ki, ami a mell kivörösödésével, fájdalommal és lázzal jár. A gyulladás megszüntethető antibiotikummal és ibuprofen adásával, utóbbi a fájdalmat is csillapítja. Fontos azonban, hogy a szoptatást ekkor se hagyjuk abba. Ha véres lenne a tej, fejjük le, és várjunk, míg a gyulladás meggyógyul.

A szoptatáshoz nemcsak gyakorlati és érzelmi segítség szükséges, hanem az is, hogy a kismama megszabaduljon a tévhitektől, és helyettük pontos információkhoz jusson.


| szoptatás
2020-01-22 09:01:15
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop