Hirdetés

Szoptatás és gyermekkori elhízás

Az anyatejes táplálás számos előnnyel jár a csecsemő számára: megelőzi a fül fertőzését és az allergiát, csökkeni a légzőrendszer betegségeinek kockázatát. Véd továbbá a gyermekkori elhízás ellen is, bár nem tudjuk pontosan, hogyan.

szoptatás, anyatej, elhízás |

InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.

Amerikai szerzők megvizsgálták a gyermekeket anyatejjel, illetve a tápszerrel tápláló anyák etetési szokásait, illetve később, iskolakezdés előtt a gyerekek étkezési szokásait. A kutatásban 120 nő és gyermeke vett részt.

Az eredményekből az látszott, hogy az anyatejjel táplált gyermekek könnyebben felismerték, hogy már jóllaktak; a tápszerrel, illetve a lefejt anyatejjel táplált gyermekek kevésbé érezték, hogy megtelt a gyomruk, és náluk magasabb testtömegindexet lehetett kimutatni.

A szerzők szerint fontos kapcsolat van az anyatejes táplálás és az elhízás megelőzése között: az anyatejjel táplált gyermekeknél olyan táplálkozási szokások alakulnak ki, amelyek megelőzik az elhízást.

„A tápszerrel tápláló anyáknak azt javasoljuk, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az etetések mennyiségére és időzítésére” – mondták a kutatók. – „Érdemesebb az üveg beosztására figyelni, és nem a baba jelzéseire, ha ki akarjuk védeni az elhízást.”

Az anyatejes táplálásnál nem lehet skálabeosztásra hagyatkozni, így az anyák jobban összehangolódnak gyermekükkel, és jobban megismerik azt a sajátos kommunikációt, ahogy a baba kifejezi éhségét vagy jóllakottságát. Azoknak az anyáknak, akik tápszerrel etetik gyermeküket, érdemes több figyelmet fordítani arra, hogy egy anyatejjel táplált gyermek milyen jeleket ad.

„Természetesen egy növekedésben lévő baba számára nem kell szigorúan ragaszkodni a napi előírt adagokhoz. A csecsemők hol többet, hogy kevesebbet esznek.”

szoptatás, anyatej, elhízás

2008-11-11 11:19:50

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop